Ioan Niculae a fost adus din penitenciar la DNA, miercuri, pentru a i se aduce la cunostinta ca a fost pus sechestru pe o parte din averea sa, in dosarul in care mai sunt cercetati Bunea Stancu si Said Baaklini, pentru suspiciuni de corupere a unor inalti demnitari, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat ca masura sechestrului asigurator ar fi fost luata de procurorii DNA in dosarul in care Ioan Niculae, patronul grupului SC Interagro SA, este urmarit penal pentru cumparare de influenta, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, alaturi de el fiind cercetati Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, omul de afaceri Said Baaklini, reprezentantul firmei Libarom Agri, si Rajef Sharif Mohammad, reprezentantul Mike Trading.

Ioan Niculae a fost adus din Penitenciarul Gaesti, unde executa din aprilie o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare, in dosarul "Mita la PSD".

In dosarul de la DNA, Ioan Niculae este acuzat ca, in prima parte a anului 2009, a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o hotarare de guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, in beneficiul financiar al grupului Interagro.

La inceputul lunii decembrie, procurorii DNA au extins urmarirea penala in acest dosar pentru Ioan Niculae, Said Baaklini, Gheorghe Bunea Stancu si Rajef Sharif Mohammad, care la aceea data era dat in urmarire internationala.

Procurorii sustin ca Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului, in vederea aprobarii HG.

"Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de «lobby» sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de «subventionare». Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat", potrivit anchetatorilor.

Citeste si:
Oana Lis și-a pus fanii pe jar. Ce avere ar fi primit vedeta:...
Oana Lis și-a pus fanii pe...

In cursul lunii martie 2009, Said Baaklini ar fi contactat si promis unei persoane care ocupa o functie de decizie intr-un minister ca, in cazul in care va realiza interventiile si demersurile necesare astfel incat sa fie adoptat un proiect de hotarare de guvern ce avea ca scop subventionarea achizitiei de ingrasaminte din productie interna, ceea ce ar fi adus beneficii de peste jumatate de miliard de euro lui Ioan Niculae, acesta din urma ii va da, prin intermediul sau, trei milioane de euro.

"In urma efectuarii urmarii penale, s-a stabilit ca actiunile initiate si coordonate de suspectul Ioan Niculae, care a pus la cale un circuit financiar sub aparenta unor tranzactii comerciale intre Interagro si Libarom, care in realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultata din evaziune fiscala, catre o firma de tip off shore din Insulele Virgine Britanice, au fost sprijinite de reprezentantii firmelor implicate in acest circuit infractional, mai precis Said Baaklini- reprezentantul Libarom Agri si Rajef Sharif Mohammad- reprezentantul Mike Traiding.

Citeste si:
Din ce trăiește Liviu Dragnea acum, după ce averea i-a fost pusă...
Din ce trăiește Liviu Dragnea...

Ioan Niculae este cercetat pentru cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani, Gheorghe Bunea Stancu, pentru trafic de influenta, Rajef Sharif Mohammad a fost pus sub acuzare pentru complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, iar Said Baaklini, pentru aceleasi infractiuni si pentru cumparare de influenta.

De asemenea, in iulie, procurorii au inceput urmarirea penala pentru Nicoleta Mariana Toncea, pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani. Viorel Barac, director general S.C. Interagro S.A., Adriana Guta, director economic al firmei, si SC Interagro SA sunt cercetati pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

In dosarul "Mita la PSD, in 2 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat pe Ioan Niculae la doi ani si sase luni de inchisoare, pe Gheorghe Bunea Stancu la trei ani de inchisoare, pe Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac la doi ani si sase luni cu executare.

Citeste si:
Ioan Niculae s-a întors în țară. A fost preluat și dus la închisoare
Ioan Niculae s-a întors în...

Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Judecatoria Gaesti a decis, in 21 octombrie, ca omul de afaceri Ioan Niculae poate fi eliberat conditionat. Hotararea a fost contestata de procurorii DNA Ploiesti la Tribunalul Dambovita, care va lua o decizie definitiva in 22 ianuarie 2016, scrie MEDIAFAX.

Omul de afaceri Ioan Niculae si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu sunt cercetati de procurorii DIICOT in dosarul Romgaz-Interagro. Niculae este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru si spalare de bani. De asemenea, in dosarul Romgaz-Interagro, Videanu este cercetat de DIICOT pentru ca, in perioada decembrie 2008- septembrie 2010, in calitate de ministru, a aprobat, semnat si sustinut in Guvern hotarari ce au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae si a utilizat SNGN Romgaz SA, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al firmei acestuia din urma, Interagro SA.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Libanezul Said Baaklini a fost condamnat, in 4 decembrie 2013, de Judecatoria Sectorului 1, la sapte ani de inchisoare in dosarul UCM Resita, pentru ca ar fi cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane de euro, dupa ce compania i-a vandut patru motoare nefunctionale, la un pret de 50 de ori mai mare. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.