Numele de cod pe care politistii si instructorii auto din dosarul permiselor obtinute ilegal le foloseau cand vorbeau despre candidatii la proba traseului erau "roaba", "blugi" sau "cartofi", banii erau "epuroi", iar pentru a transmite ca elevul a fost admis foloseau "a fost lumina",spun procurorii.

Procurorii Parchetul Tribunalului Bucuresti cerceteza 87 de persoane, printre care si agenti de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, instructori auto si persoane care ar fi dat mita ca sa treaca proba traseului, in dosarul privind obtinerea frauduloasa a unor permise de conducere, in perioada 2014 - 2015.

La ora transmiterii acestei stiri, anchetatorii au retinut 19 suspecti pentru luare sau dare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta, iar alte persoane sunt audiate la sediul Parchetului Capitalei.

Potrivit anchetatorilor, in discutiile dintre ei, instructorii auto si politistii care primeau bani de la persoanele care voiau sa se asigure ca trec de proba traseului pentru obtinerea permisului de conducere foloseau un limbaj codificat pentru "pentru asigurarea confidentialitatii comunicatiilor si al scopului real al activitatilor intreprinse". Astfel, candidatii, elevii sau cursantii erau denumiti de agenti si de instructorii auto "pachet", "bucata", "roaba", "blugi", "cartofi", "roata"; iar sumele de bani erau "coco" sau "iepuroi" (euro).

"Pentru a stabili o intalnire in vederea solicitarii unei interventii pe langa un politistul examinator (foloseau-n.r.): "ne vedem la cafea", "bem si noi o cafea", "iti iau un bilet", "iti rezerv un loc". Pentru a stabili o intalnire in vedere remiterii unei sume de bani (foloseau- n.r.): "sa-ti las un dosar", "sa-ti aduc o cafea", "sa-ti las un contract", "ti-am luat medicamente", "sa-ti aduc un bon", "sa-ti aduc o fisa", "ai un loc rezervat la spalatorie", "sa vin sa-ti repar/vad masina"", se precizeaza intr-un comunicat al Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Conform procurorilor, cand doreau sa transmita ca elevul a fost declarat admis la proba traseului pentru a obtine permisul de conducere, instructorii si politistii spuneau "a fost ok", "a fost lumina", "a fost soare", "s-a rezolvat problema" sau "ai iesit cu plus".

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

"Faptul ca atat instructorii cat si lucratorii de politie cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum si faptul ca intalnirile dintre ei se pot realiza chiar si fara a discuta in prealabil sunt de natura sa conduca la concluzia unui adevarat mod de operare format, consolidat si specializat in timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de coruptie", sustin reprezentantii Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Din probele administrate pana in prezent rezulta ca instructorii auto erau cei care se oferau sa ii ajute pe cursanti sa promoveze proba practica a examenului de conducator auto, in schimbul unei sume de bani, mai spun anchetatorii.

"Instructorul auto primeste suma de bani (in general intre 250 si 350 de euro) de la elev sau de la o persoana apropiata acestuia, fie inainte de momentul examenului, fie imediat dupa aceea. Pentru anumite categorii de candidati (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicita redobandirea unui nou permis de conducere, persoanele ale caror dosare de scolarizare se apropie de data de expirare a valabilitatii), instructorii auto solicita o suma de bani mai mare, deoarece, la randul lor, politistii examinatori pretind mai multi bani", se arata in comunicatul de presa.

Citeste si:
Italia interzice călătoriile pentru cei care nu se vor vaccina...
Italia interzice călătoriile...

Conform reprezentantilor Parchetului Capitalei, inainte de momentul examenului, instructorul auto discuta cu politistul examinator, (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care "are acces" la agentii de politie si este desemnat de acestia ca si "colector" sau "casier"), pentru a-i face acestuia cunoscuta identitatea elevului pentru care s-ar fi realizat traficul de influenta.

"Dupa sustinerea si promovarea examenului de catre candidatii pentru care s-a traficat influenta, instructorul auto inmaneaza lucratorului de politie sumele de bani ce fac obiectul infractiunilor de coruptie fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de politistul examinator ca si "colector" sau "casier", al carui rol este de a colecta sumele de bani date cu titlu de mita, de a tine o evidenta exacta cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al carui elev a fost promovat si a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidati", mai sustin anchetatorii.

Citeste si:
Creditele de nevoi personale rapide: soluția care ne ajută când...
Creditele de nevoi personale...

Acestia precizeaza si ca, instructorii auto se intalneau cu politistii examinatori pentru a le da sumele de bani de la candidati chiar la locuintele agentilor sau in locuri si in momente prestabilite. De asemenea, procurorii sustin ca tranzactiile intre politisti si instructori aveau loc uneori prin intermediari.

"Din sumele primite de la fiecare elev care a cumparat influenta instructorilor se remit ulterior politistilor examinatori desemnati ca examinatori pentru proba practica sume cuprinse intre 150- 200 de euro, restul sumei reprezentand folosul instructorilor si al celorlalti intermediari care au actionat pe parcurs", precizeaza reprezentantii Parchetului Capitalei.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au facut, marti, 17 perchezitii in acest dosar, in care 87 de persoane sunt urmarite penal pentru luare sau dare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta.

Citeste si:
Oana Zăvoranu, părăsită de Alex Ashraf când a rămas fără bani. Ce a...
Oana Zăvoranu, părăsită de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.