Fostul primar Marian Vanghelie a cumparat in 2003 magazinul Bucuresti cu un diplomat plin cu euro si dolari, echivalent a 3,2 milioane de lei, pe care l-a dat varului sau pentru a il duce la AVAS, arata ruda edilului in declaratia data anchetatorilor DNA.

Mircea Sorin Niculae, varul lui Marian Vanghelie, a dat o declaratie completa in fata procurorilor DNA in dosarul primarului suspendat al sectorului 5.

In declaratia sa, obtinuta exclusiv de MEDIAFAX, Mircea Sorin Niculae le-a povestit in detaliu procurorilor DNA modalitatea in care edilul a dobandit dupa 2003 magazinul Bucuresti din Capitala.

Potrivit declaratiei, in afacere ar fi fost implicati si fostul sef al AVAS Ovidiu Musetescu si fosta sefa a AVAS Bucuresti precum si omul de afaceri Iulian Lupeanu.

"In luna iulie-august 2003, nu imi amintesc data exacta, m-a chemat Vanghelie Marian-Daniel si mi-a zis ca el doreste sa cumpere pachetul majoritar de la A.P.A.P.S (actual A.V.A.S) al societatii SC Bucuresti SA, actiuni pe care mi-a zis ca vrea sa le cumpere pe numele meu. Eu l-am intrebat cum o sa procedam, intrucat nu aveam cunostintele necesare pentru achizitia vreunei societati de la AVAS, iar el mi-a spus sa stau linistit, ca este totul rezolvat, ca a vorbit cu Musetescu Ovidiu, care era la acea vreme director AVAS, si cu directoarea AVAS Bucuresti cu care, de fapt, a tinut legatura cu privire la achizitia societatii Bucuresti SA. Mi-a zis ca eu trebuie doar sa particip la licitatie si sa cumpar actiunile respective", spune Niculae.

El mai precizeaza toti banii pe care i-a virat din conturile sale pentru achizitia SC Bucuresti i-a avut de la Vanghelie si de la Iulian Lupeanu.

"Vanghelie Marian mi-a dat o geanta diplomat ce continea dolari si euro, echivalentul la acea data a 32.000.000.000 ROL. Doua plati pe care le-am efetuat catre AVAS din contul Bancii Ion Tiriac au avut la origine sume de bani de aproximativ 6.000.000.000 ROL pe care le primisem cash de la Lupeanu Iulian si pe care le depusesem in contul meu de la banca", arata Niculae in declaratia existenta la dosarul de la instanta.

Varul lui Marian Vanghelie a recunoscut integral acuzatiile ce i se aduc in dosarul in care este judecat alaturi de fostul edil.

El a precizat ca el a primit, pentru Vanghelie, "genti, pungi, sacose cu bani cash" de la intermediarii omului de afaceri Marin Dumitru, caruia Primaria Sectorului 5 i-ar fi acordat preferential contracte.

Citeste si:
Vanghelie: Cel mai mare castig pentru PSD ar fi ca Ponta sa plece
Vanghelie: Cel mai mare...

"Niciodata nu imi spunea, cand ma trimitea la intalnire cu Dumitru Marin, ce suma urma sa primesc, dar impresia mea este ca el stia foarte bine ce suma trebuia sa imi dea acesta. Majoritatea sumelor de bani le-am primit de la Dumitru Marin, iar o parte mi-au fost date de catre apropiati ai acestuia, respectiv Dinut Daniel (cred ca de trei ori), iar de vreo doua ori, de la Apreutesei Viorel. Sumele de bani mi-erau date de catre acestia cash, in genti, sacose sau diferite pungi", le-a spus Niculae procurorilor.

Varul primarului le-a dat toate detaliile procurorilor, mentionand inclusiv locurile in care a primit bani in numele edilului, respectiv "Piata 13 Septembrie (piata dezafectata), Parcul Carol (la «farfurie»), in spatele Primariei Sectorului 5 Bucuresti (in curtea interioara), Magazinul Steaua (situat pe strada Brezoianu), langa sediul Apa Nova (tot pe Brezoianu), o data pe strada Berceni, la intersectie cu strada Caporal Gheorghe Ion"

Citeste si:
VIDEO. Incident in coloana oficiala a lui Francois Hollande
VIDEO. Incident in coloana...

"Estimez ca in perioada 2007-2014 am primit de la Dumitru Marin pentru Vanghelie Marian-Daniel suma de aproximativ 13.000.000 RON cash. Banii acestia, conform dispozitiilor primite de la Vanghelie Marian-Daniel, i-am dus, o parte, lui Bodea Tiberiu pentru a-i introduce in SC Calex Business Group SRL, o parte la SC Fashion Brand Management SRL (firma controlata de Oana Mizil- n.r.), o parte la PSD Bucuresti si PSD Sector 5. Din banii primiti, am mai efectuat, tot din dispozitia lui Vanghelie Marian-Daniel, diferite plati catre diferite societati comerciale....", a mai consemnat Niculae in marturia sa.

Marian Vanghelie a fost trimis in judecata de DNA in 7 iulie, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, unele savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte.

Citeste si:
10 sfaturi pentru a avea succes cu micul tău magazin de cartier
10 sfaturi pentru a avea...

In acelasi dosar sunt judecati, sub control judiciar, Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, Sorin-Stefan Ciocan, pentru spalare de bani si directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis in judecata si pe Marin Dumitru, in stare de libertate, pentru dare de mita.

Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a cerut si a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un "comision" de 20% din incasari.

"Aceste foloase au fost pretinse si primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-si exercita atributiile de serviciu atat in vederea atribuirii de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri cat si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticoruptie.

Citeste si:
Grupul MODIVO deschide al doilea magazin din București
Grupul MODIVO deschide al...

Anchetatorii sustin ca foloasele necuvenite la care se face referire in rechizitoriu au constat in predarea de sume de bani, incheierea si executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societati comerciale controlate de catre Vanghelie ori in legatura cu care acesta avea un interes personal, in cedarea partilor sociale si, implicit, a patrimoniului unei societati comerciale catre persoane indicate de edilul suspendat sau in transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile catre o persoana indicata de Marian Vanghelie.

De asemenea, ar fi fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, oferite ceasuri, incheiate contracte de sponsorizare cu Primaria Sectorului 5 Bucuresti, in vederea sustinerii financiare a organizarii unor manifestari publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie si ar fi fost achitate sume de bani unor persoane care au intocmit liste cu semnaturi pentru sustinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infractionala a lui Vanghelie, este de aproape 3 milioane de lei.

In aceeasi perioada, "o parte considerabila din sumele de bani si din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mita au fost supuse unor ample operatiuni de spalare de bani", procurorii sustinand ca au fost utilizate circuite financiare fictive, desfasurate de Vanghelie, Niculae si de Laura si Sorin Ciocan, avand rolul de a disimula produsele, obiect al infractiunilor.

Marian Vanghelie a fost ales primar al Sectorului 5 in anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice - Partidul Social Romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.