Singuratatea in preajma sarbatorilor este factorul care acutizeaza depresia in randul romanilor, iar cele mai vulnerabile persoane sunt acelea care au incheiat o relatie, care sunt divortate, varstnicii sau cei carora le-a decedat partenerul, este de parere psihologul Iuliana Fulas.

Persoanele singure, care aluneca in depresie, sunt usor de identificat, iar semnalmentele cele mai des intalnite sunt izolarea in casa, refuzul dialogului cu ceilalti, mancatul compulsiv sau consumul excesiv de alcool. “Singuratatea, respectiv depresia, scad imunitatea, iar persoanele care se izoleaza sunt mai predispuse la boli cardiace, obezitate si au o speranta de viata mai redusa decat persoanele optimiste si inconjurate de cei dragi”, declara psihologul Iuliana Fulas. Totodata, specialistul este de parere ca depresia este boala sufletului, a renuntarii, dar in adancul sufletului, omul poarta nevoia de comunicare si de comuniune, simte nevoia de a impartasi bucuriile si tristetile unei persoane apropiate, conform Plus Communication.

“Nevoia de a impartasi tainele inimii altei persoane este o nevoie spirituala, care poate fi exprimata unui psiholog, psihoterapeut sau unui preot”, continua specialistul.

“Oamenii sunt fiinte sociale, traiesc si se dezvolta impreuna, iar izolarea este un lucru nefiresc, mai ales in preajma Craciunului si a Revelionului, cand avem nevoie, mai mult ca oricand, sa fim inconjurati de prieteni si de familie, perioada in care oamenii exceleaza in a darui atentie si afectiune”, afirma psihologul Iuliana Fulas.

In acelasi timp, crede specialistul, cele mai bune lucruri pe care le putem spune cuiva, care este singur si trece prin depresie, sunt: “Te iubesc!”, “Imi pasa!”, “Nu esti singur!”, “Tu esti important pentru mine!”, “Putem trece impreuna peste asta!” etc. “Sarbatorile sunt un prilej de bucurie in sanul familiei, oamenii ar trebui sa se deconecteze de la toate problemele, grijile si sa-si consolideze legaturile spirituale si afective dintre ei. Daca ne-am certat cu persoanele dragi in timpul anului, Craciunul reprezinta momentul ideal in care sa ne impacam, sa ne cerem iertare unul altuia. Pentru a avea o buna sanatate psihica si fizica, este bine sa ne indreptam catre oameni, nu sa ne izolam de ei”, conchide psihologul Iuliana Fulas.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.