Camera Deputatilor si-a votat, luni, un nou buget, mai mare cu 27 de milioane de lei decat era prevazut in forma Guvernului, pentru plata salariilor, urmand sa retrimita Comisiilor de buget proiectul pentru a fi modificata Legea bugetului, iar la Senat suplimentarea este de 36 de milioane lei.

Astfel, Camera Deputatilor primea, initial, de la Guvern, 313,7 milioane de lei, insa au solicitat Ministerului Finantelor o majorare cu aproximativ 27 de milioane de lei, pentru plata majorarilor salariale decise de Guvern in ultimele luni. Ministerul Finantelor a anuntat ca Parlamentul va primi acesti bani la rectificarea bugetara.

In aceeasi situatie s-a aflat si Senatul, care a solicitat o majorare de 36 de milioane de lei pentru bugetul propriu, din aceleasi considerente. Raspunsul ministerului a fost identic, ministrul Anca Dragu promitand fonduri suplimentare la rectificare. Aceasta formula a fost si votata in Comisiile de buget finante, unde s-a aprobat bugetul Camerei Deputatilor si al Senatului in forma transmisa de catre Guvern.

Luni, insa, inaintea plenului reunit care urmeaza sa discute bugetele tuturor ordonatorilor de credite, Camera Deputatilor s-a reunit intr-o sedinta in care a votat o forma proprie a bugetului, in care a fost inclusa si majorarea de 27 de milioane de lei. Senatul isi votase deja, de saptamana trecuta, un buget majorat cu 36 de milioane de lei.

Potrivit unor surse politice, aceste doua propuneri vor fi transmise acum catre Comisiile reunite de buget, care vor modifica proiectul Legii bugetului de stat pe 2016, adoptat duminica seara, pentru includerea sumelor suplimentare. Sursa de finantare va fi Ministerul de Finante, de la capitolul Actiuni Generale, potrivit acelorasi surse.

Astfel, in plen, vor fi transmise noile bugete ale celor doua Camere, cu o suplimentare totala de aproximativ 63 de milioane de lei (circa 14 milioane de euro).

Acest subiect a provocat un scandal si in prima sedinta a Comisiilor de buget care au discutat, sambata, proiectul bugetului.

Bugetele Camerei Deputatilor si Senatului au fost adoptate, sambata, de Comisiile pentru buget, in forma initiala, prezentata de Guvern, fara sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului Finantelor ca vor fi acordati bani in plus la prima rectificare. Reprezentantii Senatului au solicitat, dimineata, 36 de milioane de lei in plus pentru salarii si au provocat un scandal in comisie.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Astfel, in urma unor negocieri intre reprezentantii Camerei Deputatilor si Senatului si cei ai Ministerului Finantelor, solutia adoptata a fost una de compromis. Cele doua Camere ale Parlamentului vor primi bani in plus, insa nu sub forma unor amendamente adoptate in Comisii, ci sub forma unei rectificari pozitive, in 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.