Florin Manolescu, unul dintre cei mai importanti critici si istorici literari ai ultimelor decenii,a murit, duminica, la varsta de 72 de ani.

Florin Manolescu, nascut pe 11 ianuarie 1943, a studiat filologia in cadrul Facultatii de Litere din Bucurepti, iar, din 1968 pana in 2014, acesta a desfasurat o activitate academica sustinuta, predand literatura romana atat in tara, cat si la Bochum, in Germania, unde s-a retras in 1993, scrie MEDIAFAX.

In calitate de critic si istoric literar, Florin Manolescu s-a remarcat prin apropierea sa de literatura S.F., al carei promotor a fost in anii '80, iar mai apoi prin atentia acordata literaturii exilului romanesc, pe care a studiat-o timp de decenii, dar si interferentelor literaturii romane si germane cu alte domenii conexe.

Este autorul volumelor "Caragiale si Caragiale. Jocuri cu mai multe strategii" si "Enciclopedia exilului literar romanesc, 1945-1989. Scriitori, reviste, institutii, organizatii", doua dintre cele mai valoroase lucrari de critica, respectiv, istorie literara publicate in ultimele decenii in Romania.

Florin Manolescu a semnat cronici literare in cele mai importante reviste de literatura din tara: Amfiteatru, Romania literara, Contemporanul, Luceafarul, Viata Romaneasca etc. si a colaborat cu studii la Analele Universitatii Bucuresti, Limba si literatura, Cahiers roumains d’études littéraires, Euresis. Cahiers roumains d’études littéraires (serie noua), Revista de istorie si teorie literara, Rumänische Rundschau, Manuscriptum, Caiete critice, Colectia Povestiri Stiintifico-Fantastice.

Printre volumele publicate se numara "Poezia criticilor" (1971), "Literatura S.F." (1980), "Caragiale si Caragiale. Jocuri cu mai multe strategii" (1983), "Litere in tranzitie" (1998), "Misterul camerei inchise. Noua povestiri incredibile" (2002), "Enciclopedia exilului literar romanesc, 1945-1989. Scriitori, reviste, institutii, organizatii" (2003), "Mentalistii. Alte noua povestiri incredibile" (2009), "Cu ochii pe mine. Jurnal roman-german, 1995" (2010), "Il gatto e l'astronomo" (2013).

Citeste si:
O fetiță de 11 ani din județul Iași a decedat după finisarea orei...
O fetiță de 11 ani din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.