Ai gatit astazi o mancare gustoasa? Stramosii nostri au invatat ca gatitul a fost cel mai inteligent lucru pe care l-au putut inventa.

Conform un studiu recent, o crestere in marime a creierului uman, care a avut loc in urma cu 1,8 milioane de ani, este legata in mod direct de inventarea gatitului.

„Homo erectus”, considerat ca fiind prima specie umana moderna, a invatat sa-si gateasca hrana si si-a dublat dimensiunile creierului intr-un interval de timp de 600.000 de ani. Creierul celorlalte primate, precum gorilele, cimpanzeii si alte maimute de mari dimensiuni care au continuat sa consume hrana cruda, a ramas la fel ca in urma cu aproape 2 milioane de ani, conform popsci.com.

„Mai mult decat descoperirea focului, ceea ce ne-a determinat sa devenim oameni este folosirea lui pentru gatit”, a declarat neurocercetatorul din cadrul Institutului de Stiinte Biomedicale de la Universitatea Federala din Rio de Janeiro si co-autor al studiului, Suzana Herculano-Houzel.

King Kong nu ar fi avut cum sa existe

Cu cat corpul unui animal sau al unui om este mai mare, cu atat este nevoit sa consume mai multa hrana. Cu toate acestea, din moment ce ziua are doar 24 de ore, iar soarele lumineaza, in medie, doar 12 ore pe zi, o primata nu poate consuma decat o anumita cantitate de hrana. O gorila ajunge la maximum 200 kg.

„Niciodata nu ar fi avut cum sa existe King Kong”, a declarat Herculano-Houzel.

Chiar daca o maimuta ar fi putut creste atat de mult, creierul sau ar fi fost incredibil de mic, deoarece materia cenusie consuma mai multe calorii decat orice alta parte a corpului. Astfel, gorilele nu ar fi putut manca niciodata indeajuns de mult pentru a-si hrani corpul masiv si pentru a-si dezvolta, in acelasi timp, si creierul. Explicatia este simpla: organismul metabolizeaza 30%-40% din hrana cruda si 100% din mancarea gatita.

Citeste si:
Cât de mult te poate ajuta la gătit un robot de bucătărie
Cât de mult te poate ajuta la...

Atunci cand „Homo erectus” a invatat sa gateasca mancarea, capacitatea de metabolizare a substantelor nutritive a crescut de trei ori, fapt care l-a ajutat sa-si dezvolte creierul, conform sciencemag.com.

Evolutie sau involutie?

Exista voci care considera ca gatirea mancarii este o greseala pe care o fac oamenii moderni, iar din ce in ce mai multe persoane prefera alimentele care nu sunt deloc gatite. Unii dintre ei cred ca mancarea gatita distruge enzimele naturale si proteinele prezente in plante si carne, altii folosesc ca argument problemele de sanatate generate de mancarurile moderne, in timp ce altii vor pur si simplu sa slabeasca rapid.

„Insa, daca esti sanatos, aceasta este o idee foarte proasta. Bineinteles, vei slabi foarte rapid, vei manca toata ziua si tot iti va fi foame”, a declarat Herculano-Houzel, conform nationalgeographic.com.

Citeste si:
Dinu Maxer, despre felul în care au reacționat copiii când au aflat...
Dinu Maxer, despre felul în...

Acest lucru se intampla deoarece randamentul nutritiv scazut din alimentele crude necesita un consum masiv de hrana. Cu alte cuvinte, daca vrei sa ai parte de un stil de viata activ, consumul de alimente crude este cea mai neinspirata alegere.

Specialistii recomanda alimentele gatite

Majoritatea specialistilor nutritionisti recomanda alimentele gatite, insa si modul de gatire al acestora este foarte important. Atunci cand gatesti in casa, stii cat de vechi sunt alimentele pe care le consumi, ce ingrediente folosesti si care este modul in care prepari hrana.

Evita prajirea alimentelor! Este extrem de calorica si genereaza o serie intreaga de compusi toxici care fac ca hrana sa fie greu de procesat de catre organism. Gateste, in schimb, prin inabusire, cu aburi sau in Wok. Poti folosi gratarul ca sursa laterala de caldura si poti gati la cuptor. In plus, pe piata exista aragazuri care satisfac si cele mai exigente dorinte ale unui bucatar, fie el amator sau foarte priceput, dupa cum vedem pe beko.ro.

Citeste si:
Topul tarilor care pastreaza vii traditiile stramosilor
Cultura, comoara de...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.