Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat cati magistrati au fost condamnati definitiv pentru coruptie in perioada 2014 - 2015.

Un numar de 36 de magistrati au fost condamnati definitv pentru coruptie, in perioada 2014 - 2015, iar peste 110 procurori si judecatori au fost sanctionati disciplinar, in ultimii cinci ani, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit unui document publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in perioada 2010 - 2015, au fost aplicate 114 sanctiuni disciplinare procurorilor si judecatorilor, iar in perioada 2012-2015, cinci magistrati au incalcat normele Codului deontologic.

In anii 2014 - 2015, 36 de magistrati au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie.
"Discutia despre valorile etice in interiorul profesiei, modul in care acestea sunt reflectate in comportamentele judecatorilor/procurorilor, educatia acestora in spiritul acestor valori etice, intelegerea si constientizarea valorilor, raportarea fiecarui judecator/procuror si a profesiei la valorile etice, cum trebuie ele analizate, toate acestea sunt o modalitate eficienta de prevenire a sanctiunilor. Dimpotriva, lipsa celor de mai sus in mod cert reprezinta anticamera sanctiunilor, incalcarilor Codului deontologic, lipsei de buna reputatie, pedepselor penale. De aceea, o scurta trecere in revista a sanctiunilor e utila din perspectiva amintita anterior", se mentioneaza in documentul citat.

Conform CSM, Sectiile pentru judecatori si procurori in materie disciplinara au fost confruntate cu o intensa activitate in ultimii cinci ani, scrie MEDIAFAX.

Astfel, daca in anul 2010, pe rolul Sectiei de judecatori in materie disciplinara au fost intregistrate 16 dosare, fiind pronuntate noua hotarari prin care au fost aplicate sanctiuni judecatorilor, in anul 2015, pana in luna noiembrie, pe rolul sectiei au fost inregistrate 41 de dosare.

"Anul 2015 a adus cele mai multe sanctiuni disciplinare impotriva judecatorilor: actiunile disciplinareau fost exercitate in principal de Inspectia Judiciara impotriva judecatorilor si au fost pronuntate 25 hotarari prin care judecatorii au fost sanctionati pentru savarsirea unor abateri disciplinare. Statistic, s-a constatat ca majoritatea judecatorilor sanctionati desciplinar detin functii de executie. Acestia provin de la instante cu volum mare de activitate, in special judecatorii si tribunale", conform documentului publicat pe site-ul CSM.

Citeste si:
Românii care ard gunoaie ilegal ar putea fi condamnați la închisoare
Românii care ard gunoaie...

Numarul dosarelor in materie disciplinara care i-au vizat pe procurori, a fost "relativ constant", variind, in perioada 2010 - 2015, intre sapte si 13 dosare. In 2015, pana in luna noiembrie, au fost aplicate sapte sanctiuni disciplinare unor procurori, fata de patru sanctiuni in anul 2010.

"Sanctiunile aplicate judecatorilor si procurorilor in perioada 2010 - 2015 au acoperit intreaga paleta de sanctiuni disciplinare prevazute de art. 100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, predominand sanctiunea avertisment. Sanctiunea excluderii din magistratura a fost aplicata anual in cate cel putin doua cazuri pentru judecatori, situatia culminand cu anul 2015, cand sase judecatori au fost exclusi din magistratura", se mai arata in documentul CSM.

Incalcarea normelor Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor a fost constatata, in perioada 2012-2015, in doua situatii in cazul judecatorilor si in trei cazuri pentru procurori.

Citeste si:
Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere
Consiliul Superior al...

Conform CSM, din punct de vedere al indeplinirii conditiei de buna reputatie, in perioada 2012-2015, pe rolul Sectiei pentru judecatori au fost inregistrate opt sesizari privind verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii a judecatorilor.

"In unul dintre cazuri procedura a fost suspendata ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale impotriva judecatorului, iar intr-un alt caz s-a constatat neindeplinirea acestei conditii de catre magistrat. Pe rolul Sectiei pentru procurori au fost inregistrate doua sesizari privind verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii a procurorilor (in una dintre cauze s-a constatat ca nu sunt indicii, iar celalta a ramas fara obiect)", se precizeaza in document.

Potrivit sursei citatate, condamnarile penale pentru infractiuni de coruptie sunt cele mai grave situatii in care au fost implicati judecatori si procurori. In anul 2014 au fost condamnati definitiv un numar de 20 de magistrati, dintre care sapte judecatori si 13 procurori. In primele opt luni din 2015 instantele de judecata au pronuntat hotarari de condamnare definitive fata de 16 magistrati, dintre care cinci judecatori si 11 procurori.

Citeste si:
Decizia definitivă în procesul Colectiv a fost amânată pentru a...
Decizia definitivă în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.