Dan Andronic a anuntat ca, pana cand se va lamuri in totalitate situatia lui juridica, se retrage din activitatea publicistica si se suspenda din functia de director general al cotidianului Evenimentul Zilei, precizand ca, incepand de vineri, director onorific va fi jurnalistul Ion Cristoiu.

"Dan Andronic anunta ca, pana cand se va lamuri in totalitate situatia lui juridica, se retrage din activitatea publicistica si se suspenda din functia de director general al Editurii Evenimentul Zilei si Capital. Incepand de astazi, director onorific va fi fondatorul ziarului, jurnalistul Ion Cristoiu", se spune intr-un anunt publicat pe prima pagina a editiei de vineri a cotidianului Evenimentul Zilei.

Dan Andronic este asociatul majoritar al societatii Editura Evenimentul Zilei si Capital, care editeaza publicatiile Evenimentul Zilei si Capital, si directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei. Dan Andronic si omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost retinuti, joi dimineata, de procurori, dupa mai multe ore de audieri la sediul DNA Brasov, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Ilfov.

Potrivit referatului procurorilor DNA, Dan Andronic ar fi folosit Evenimentul Zilei in sprijinul gruparii conduse de Remus Truica ce urmarea obtinerea averii revendicate nelegal de printul Paul.

Omul de afaceri Remus Truica, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, avocatul Robert Rosu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, si omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost retinuti in noaptea de miercuri spre joi, iar, joi dupa-amiaza, au fost prezentati Curtii de Apel Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Potrivit referatului cu propunere de arestare, printul Paul de Romania a pretins ca este indreptatit la mai multe proprietati, in calitate de descendent in linie directa al lui Carol al II-lea al Romaniei (nepot din fiu), dar si in calitate de cumparator al drepturilor succesorale ale printesei Elena a Romaniei, pe care le-a achizitionat conform unui contract de vanzare-cumparare din 2001.

Citeste si:
Jurnalistul Laurentiu Solomon a murit la varsta de 62 de ani
Jurnalistul Laurentiu Solomon...

Pentru ca demersurile facute in justitie, din 2002, au ramas fara rezultat si avand nevoie de "oameni mai puternici, mai bine ancorati politic" care sa intervina "pentru retrocedarea proprietatilor solicitate fara drept", din noiembrie 2006, printul Paul ar fi apelat la Remus Truica.

Potrivit anchetatorilor, desi grupul infractional a fost constituit in scopul obtinerii intregii averi revendicate de printul Paul al Romaniei, pana la acest moment s-au efectuat acte de urmarire doar cu privire la retrocedarea nelegala a Fermei Regale Baneasa. Procurorii redau in referat interceptarea unei discutii intre Truica si un membru al gruparii.

"membru grup…: Ok, ok. Spune-mi, cum s-a mai avansat…? ….Cum este situatia cu Baneasa, am mai progresat? La sfarsitul acestui an tu vrei sa termini Baneasa?
REMUS TRUICA: Da, da, bineinteles.
membru grup : Fantastic! Te-ai descurcat foarte bine, ah?
REMUS TRUICA: Da, da."

Citeste si:
Dan Andronic urmează să presteze muncă în folosul comunității
Dan Andronic, condamnat...

Anchetatorii spun ca, in derularea activitatii infractionale, pentru fiecare etapa in parte, Remus Truica ii informa pe membrii grupului si asigura legatura intre acestia si printul Paul.

Insa, din cauza neintelegerilor cu ceilalti membrii, in anul 2009, dupa obtinerea si valorificarea terenurilor dorite, Truica a iesit din "afacere" si locul sau a fost preluat de Claudiu Lucian Mateescu.

In acest sens are loc o discutie intre Marius Marcovici si Robert Rosu, pe 19 octombrie 2011.

"Marcovici Marius Andrei: Salut, Robert. Ce faci?
Robert: Bine. Zi.
Marcovici Marius Andrei: Putem sa ne vedem cumva un pic mai devreme de 16.00, la un 15.00 ceva, n-ai nicio posibilitate?
Robert: La 15.00 e ok.
Marcovici Marius Andrei: Ca sa-i zic lui acesta. Vin cu, il stii pe Lucian Mateescu?
Robert: Da, bineinteles.
Marcovici Marius Andrei: Asa. S-ar putea sa preia el conducerea asta si trebuie sa-i facem un soi de go through in ceea ce se intampla in firma, adica legal vorbind. Si sa fii pregatit cu astea. La 15.00.
Robert: E ok, e in regula
….Asculta! Trebuie sa-l ajuti mai mult, Dan, cu printii….Faptul ca ea te f…la cap nu prea ajuta proiectul. Stii? Nu prea e de ajutor sa fii cu capul in nori. …..
membru grup : Ok. Dar ziarul?
Andronic Catalin Dan: Da, ziarul o poate face, dar nu este suficient. Am facut ceva. Reactia nu a fost minunata, deci nu vreau sa mai folosesc acelasi canal.
membru grup : Ziarul?
Andronic Catalin Dan: Da. O sa fac ceva inainte de moment."

Citeste si:
Moarte misterioasă la Brăila. Șeful decedatului e în vizorul...
Moarte misterioasă la Brăila....

Potrivit anchetatorilor, Remus Truica a constituit, alaturi de alte persoane, un grup infractional pentru dobandirea averii revendicate nelegal de printul Paul, cerand in schimbul traficului de influenta intre 50-80% din fiecare bun obtinut, prejudiciul ajungand la aproape 136 de milioane de euro.

Rolul lui Remus Truica in cadrul grupului a fost "esential", in sensul ca persoana, reputatia si sustinerile acestuia au fost determinante in convingerea printului Paul.

In acest context, incepand cu anul 2006, Truica i-ar fi promis lui Paul de Romania ca poate sa ii recupereze averea revendicata nelegal, pretinzand ca are relatii in lumea politica si in justitie la cel mai inalt nivel (consilier al primului-ministru, serviciile unei firme de avocatura de top, prin care influenta poate ajunge chiar la instanta suprema). Pentru realizarea scopului grupului, Remus Truica, ceilalti membrii a grupului si cumparatorul de influenta au ascuns natura ilicita a intelegerii prin incheierea, in 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate in proceduri administrative si judiciare de restituire a proprietatii. Contractul a fost incheiat intre printul Paul si o societate comerciala reprezentata de Truica.

Citeste si:
Tânăr găsit împușcat în cap într-o mașină, într-un parc din Roman....
Tânăr găsit împușcat în cap...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.