CSAT a aprobat, joi, cresterea numarului de forte armate care vor participa la misiuni NATO in Afganistan si Balcani in 2016, la 1181 de militari, cu 158 mai mult decat anul acesta, potrivit Administratiei Prezidentiale, la care se adauga si forte MAI pentru misiuni UE, OSCE, NATO si ONU.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, in 2016, fortele armate ale Romaniei vor continua participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman sub conducerea NATO, UE, OSCE si ONU, "realizand doua misiuni esentiale: apararea Romaniei si a aliatilor sai si promovarea stabilitatii regionale si globale".

Astfel, principalul efort va fi reprezentat de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), concomitent cu mentinerea participarii la operatiile NATO KFOR si UE ALTHEA din teatrul de operatii din Balcani, scrie MEDIAFAX.

"Fortele puse la dispozitie, in anul 2016, de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru a indeplini misiuni in afara teritoriului national, numara 1181 militari, cu 158 de militari mai mult decat anul acesta. Dintre acestia, 943 de militari pot fi desfasurati in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare, iar alti 238 de militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin"
, se arata in comunicat Administratiei Prezidentiale.

Mai mult, un numar de 1530 de jandarmi si politisti vor fi pusi la dispozitie de catre MAI pentru misiuni UE, OSCE, NATO si ONU, din care 1054 vor participa la misiuni si 476 vor putea fi dislocati la ordin. Comparativ cu anul 2015, numarul acestora este mai mic cu 91 de jandarmi si politisti, precizeaza Administratia Prezidentiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.