Numarul biletelor de avion rezervate pentru calatorii in vacanta de iarna 2015 este dublu fata de iarna 2014, cererea venind atat din partea celor care se intorc in Romania pentru a fi de sarbatori alaturi de familie si prieteni cat si a celor care prefera destinatiile externe, potrivit unui studiu.

"35,29% dintre romani vor reveni in tara pentru a-si petrece sarbatorile alaturi de familie si prieteni. Pe de alta parte, 64,70% dintre conationali vor calatori in afara tarii, in cuplu sau alaturi de prieteni, pentru a se bucura de vacanta de iarna in marile orase europene, in destinatii exotice sau pe alte continente", conform unui studiu realizat de eSKY.ro.

Printre cei care au ales sa calatoreasca de sarbatori in afara tarii, cea mai populara destinatie este Londra, orasul care a condus clasamentul si anul trecut. Pe locul doi se situeaza Roma, cu o urcare de trei pozitii fata de anul precedent, urmat de Milano, pe locul trei. Top zece cele mai populare destinatii este completat de Madrid (urcare de doua locuri fata de 2014), Bruxelles (cu o scadere de trei locuri in preferintele romanilor), Paris (doua pozitii mai jos), Bologna (nou in clasament), Dublin (acelasi loc opt, ca si anul trecut), Venetia (nou in clasament) si Dortmund (scadere de un loc).

Clasamentul pe tari este condus de Italia (25,43%), cu orase precum Bologna, Venetia, Napoli, Pisa, Catania, Bari, Florenta si Verona. A doua tara populara pentru calatoriile din aceasta perioada este Marea Britanie (22,31%), cu orase precum Liverpool, Manchester si Glasgow, urmata de Germania si Spania, la egalitate (9,46%), plus Franta (5,11%) si Belgia (4,45%).

"Asa cum ilustreaza si topul celor mai populare destinatii, 94,88% dintre romanii care vor calatori in afara tarii au ales destinatii europene pentru vacanta de iarna din acest an. Cu toate acestea, romanii au ales in proportie de 3,58% si destinatiile exotice din Asia, precum Dubai (Emiratele Arabe Unite), Tel Aviv (Israel), Bangkok (Thailanda), Puerto Princesa (Filipine), Hong Kong (Hong Kong) si Kochi (India). America de Nord si America de Sud au fost alese de 0,81% dintre romani, acestia urmand sa isi petreaca vacanta de iarna in locuri precum San Jose (Costa Rica), Mexico City (Mexic), New York (Statele Unite ale Americii), Sao Paulo (Brazilia) si Toronto (Canada). In plus, 0,66% dintre calatori vor descoperi continentul african, Cape Town (Africa de Sud) si Zanzibar (Tanzania) fiind cele mai populare alegeri", potrivit sursei citate.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Peste 56% dintre turisti au optat pentru city break-uri, in destinatii precum Amsterdam (Olanda), Cologne (Germania), Copenhaga (Danemarca), Geneva (Elvetia), Vilnius (Lituania) si Varsovia (Polonia). Pe de alta parte, in proportie de 12,12%, romanii se vor relaxa la plaja in aceasta iarna. Acestia au ales destinatii insorite precum Lisabona si Madeira (Portugalia), Larnaca (Cipru), Luqa (Malta), Palma de Mallorca si Tenerife (Spania), Marsh Harbour (Bahamas), Zanzibar (Tanzania), Phuket (Thailanda) si Victoria (Seychelles).

Recordul pentru cele mai scumpe bilete de avion revin celor doi calatori care isi vor petrece vacantele in Mexico City (Mexic), respectiv Phnom Penh (Cambodgia). Pentru prima calatorie s-a achitat suma de 1.147 euro, in timp ce pentru a doua, de 1.141 euro. La polul opus, cel mai ieftin bilet, in valoare de 44 euro, a fost rezervat de un calator ce se va relaxa in Bratislava (Slovacia) de Sarbatori, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Cel mai hotarat calator si-a planificat vacanta in Cape Town (Africa de Sud) cu 268 de zile inainte, in timp ce calatorul cel mai spontan a ales cu doar 20 de zile inainte o vacanta in Tirana (Albania).
In ceea ce priveste orasele alese pentru cazare, cele mai populare sunt Roma si Sorrento (Italia), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Amsterdam (Olanda), Viena (Austria), Kristiansand (Norvegia) si Belo Horizonte (Brazilia). Cel mai scump sejur hotelier a fost achizitionat de un calator ce isi va petrece vacanta in Sorrento: 1.504 euro pentru 11 nopti. Cel mai ieftin, pe de alta parte, a fost rezervat pentru Amsterdam, in valoare de 95 de euro, pentru doua nopti. Cel mai decis calator a ales cu 348 de zile inainte un sejur de sapte nopti in Dubai, pentru care a achitat suma de 777 euro, in timp ce calatorul cel mai spontan a ales cu doar 26 de zile in avans un sejur de sase zile in Milano, pentru care a achitat suma de 397 euro.

Citeste si:
S-au pus în vânzare biletele pentru Agri Trade Summit 2024. Prețuri...
S-au pus în vânzare biletele...

"Astfel, studiul arata ca obiceiurile de calatorie ale romanilor se apropie tot mai mult de un nivel de maturizare, atat in ceea ce priveste selectarea destinatiei, in functie de tarif si de preferinte personale, cat si planificarea propriu-zisa, careia romanii ii acorda tot mai multa atentie. Aceasta maturizare este justificata atat de optiunile tot mai multe in materie de oferte, dar si de instrumentele variate puse la dispozitia calatorilor pentru organizarea calatoriilor", se mai arata in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.