Ioan Becali, condamnat in martie 2014 la sase ani si patru luni de inchisoare in dosarul Transferurilor, ramane incarcerat in Penitenciarul Poarta Alba, a decis definitiv, joi, Tribunalul Constanta, care a admis contestatia DNA la decizia de eliberare conditionata data de Judecatoria Medgidia.

Magistratii Tribunalului Constanta au admis, joi dimineata, contestatia depusa de procurorii DNA la decizia Judecatoriei Medgidia, de eliberare conditionata din penitenciar a lui Ioan Becali, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia instantei este definitiva, astfel ca Ioan Becali va ramane incarcerat in Penitenciarul Poarta Alba.

Judecatoria Medgidia a decis, in 29 octombrie, eliberarea conditionata a lui Ioan Becali, dupa ce a judecat cererea depusa de fostul impresar. De asemenea, in 12 noiembrie, el a primit o alta decizie favorabila din partea Judecatoriei Medgidia pentru eliberarea conditionata, de aceasta data la propunerea comisiei de la Penitenciarul Poarta Alba.

Cele doua decizii nu au fost definitive, fiind atacate de DNA la Tribunalul Constanta. Contestatia in cazul celei de-a doua decizii se va judeca in 15 ianuarie, la Tribunal. Prima contestatie facuta de DNA la decizia Judecatoriei Medgidia de eliberare conditionata a lui Ioan Becali s-a judecat, miercuri, la Tribunalul Constanta, insa instanta a ramas in pronuntare.

Procurorul DNA a spus in fata instantei ca nu sunt indeplinite criteriile obiective si subiective pentru ca Ioan Becali sa fie eliberat conditionat. De asemenea, DNA a contestat faptul ca cele trei carti scrise de Ioan Becali in inchisoare pot fi considerate lucrari stiintifice si ca din acest motiv nu ar fi trebuit sa beneficieze de o reducere a pedepsei cu 90 de zile.

De asemenea, DNA a adus in discutie si faptul ca, in prezent, Ioan Becali este arestat preventiv intr-un alt dosar pentru dare de mita.

“Scopul preventiv-educativ al pedepsei nu a fost atins”, a afirmat procurorul DNA, cerand instantei sa admita cererea depusa, sa desfiinteze hotararea luata de Judecatoria Medgidia si sa nu permita astfel eliberarea conditionata a lui Ioan Becali. Avocatul lui Becali, Florin Surghie, a spus ca nu DNA este cel care poate decide caracterul stiintific al unei lucrari.

Citeste si:
Elena Udrea ar putea ieși din închisoare în luna septembrie
Elena Udrea ar putea ieși din...

“DNA face aprecieri personale cu privire la caracterul stiintific al celor trei lucrari. Domnul Becali a fost supravegheat in momentul cand a elaborat lucrarile, acestea au fost transmise spre exegeza celui care isi poate da cu parerea in mod obiectiv, nu DNA. Nimeni, nici macar DNA, nu are voie sa faca aprecieri privind caracterul stiintific al unei lucrari, in afara specialistilor. Stiu ca DNA are specialisti, dar nu cred ca DNA are specialisti in toate domeniile”, a spus avocatul Florin Surghie in fata instantei.

El a precizat ca cele trei carti scrise de Ioan Becali se refera la lumea fotbalului, domeniu pe care il cunoaste foarte bine.

"Domeniul ales de Ioan Becali este unul in care activeaza de peste 40 de ani, cu rezultate spectaculoase. A adus milioane de euro in tara prin transferul unor jucatori, iar cluburile au fost imbogatite”, a spus avocatul, care a mai acuzat DNA ca a citit si a ars doua dintre cele trei carti scrise de Ioan Becali.

Citeste si:
Ioan Becali va fi eliberat conditionat
Ioan Becali va fi eliberat...

Florin Surghie a mentionat ca faptul ca Ioan Becali este arestat preventiv in alt dosar nu are legatura cu aceasta cauza.

“A fost disciplinat, a fost recompensat, a participat la toate programele educative, a dat dovezi temeinice de indreptare. Domnul Becali poate fi eliberat conditionat. Faptul ca este arestat in alta cauza nu are legatura cu aceasta cerere”, a mentionat avocatul.

Ioan Becali a afirmat, in fata instantei, ca pentru scrierea cartilor respective a avut acordul Facultatii de Educatiei Fizica si Sport.

“Pentru aceste carti institutia oficiala este Facultatea de Educatie Fizica si Sport de unde am primit o recomandare ca pot scrie cartile. Le-am scris avand acordul penitenciarului in acest sens”, a spus Becali.

In 20 noiembrie, fratii Ioan si Victor Becali au fost arestati alaturi de judecatoarea Geanina Terceanu, la solicitarea procurorilor DNA care o acuza pe judecatoare ca a luat mita pentru a-i achita pe cei doi si pe alti sase oameni de fotbal in dosarul Transferurilor.

Citeste si:
Un agent de la Penitenciarul Poarta Alba, care supravegheaza singur...
Un agent de la Penitenciarul...

Fratii Ioan si Victor Becali isi executa in Penitenciarul Poarta Alba pedepsele primite in dosarul transferurilor de jucatori.

Potrivit procurorilor, in 24 februarie 2009, judecatorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucuresti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalisti, cauza in care Ioan Becali, Victor Becali si Cristian Borcea, alaturi de alti cinci oameni de fotbal, fusesera trimisi in judecata pentru inselaciune si evaziune fiscala.

In 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpatii trimisi in judecata in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste zece milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Judecatorul a dispus achitare pentru toate infractiunile retinute in sarcina celor opt oameni de fotbal, in temeiul dispozitiilor articolului 10 litera a din Codul de procedura penala din anul 1968, respectiv pentru ca "fapta nu exista".

In urma investigatiilor, procurorii DNA au stabilit ca, pentru a pronunta aceasta solutie de achitare, Geanina Terceanu a primit de la inculpatii Ioan si Victor Becali si de la suspectul Cristian Borcea, in mai multe transe, suma totala de 220.000 de euro, incepand din aprilie 2009 si pana in mai 2012.

"Sumele de bani primite cu titlu de mita au fost remise magistratului de catre cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, in diferite locatii din Bucuresti si judetule Ilfov si Ialomita. In cursul anului 2009, o parte din banii primiti in modalitatea de mai sus au fost folositi de inculpata Terceanu Geanina la achizitionarea unei locuinte", sustin procurorii.

In 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de Geanina Terceanu a fost desfiintata printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, instanta de control judiciar pronuntand condamnarea inculpatilor la pedepse intre trei si opt ani de inchisoare, cu executare sau cu suspendare.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis rejudecarea cauzei, motivand ca judecatorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati, de Tribunalul Bucuresti.

In urma rejudecarii, tot la Curtea de Apel Bucuresti, toti inculpatii au primit, in martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea si Ioan Becali - cate sase ani si patru luni, Victor Becali - patru ani si opt luni, Gheorghe Copos - trei ani si opt luni, Mihai Stoica - trei ani si sase luni, Gheorghe Netoiu si Jean Padureanu - cate trei ani si patru luni, si Gheorghe Popescu - trei ani, o luna si zece zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.