Trei cetateni romani si doi membri de familie cetateni sirieni au fost evacuati miercuri, la cerere, din Siria si repatriati pe cale aeriana din Liban, cu sprijinul misiunilor diplomatice romane la Damasc si Beirut si al Organizatiei Internationale pentru Migratie.

Potrivit MAE, cele cinci persoane au parasit Siria marti, in conditii de siguranta, pe cale terestra catre Liban. Misiunea diplomatica de la Damasc a eliberat documentele de calatorie necesare repatrierii celor trei cetateni romani, iar filiala de la Damasc a OIM a asigurat transportul grupului prin suportarea costurilor aferente repatrierii.

Grupul a fost asistat de catre reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Beirut si ai OIM pentru indeplinirea formalitatilor de imbarcare in aeronava cu care au fost repatriati, mai informeaza MAE.

Misiunea diplomatica a Romaniei in Siria este in contact permanent cu romanii din zonele de conflict, acordandu-le sprijinul necesar pentru facilitarea comunicarii cu rudele si cu autoritatile, dar si sprijin logistic in functie de situatia specifica a fiecaruia, precizeaza sursa citata. Misiunea elibereaza documente de calatorie si asigura serviciile consulare necesare. Masurile fac parte din demersurile constante de sprijin consular acordat de MAE cetatenilor romani aflati in situatii deosebite in zone cu risc major de securitate, prin intermediul Ambasadelor Romaniei la Damasc si Beirut.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizeaza ca, in cooperare cu filiala de la Damasc a OIM, a intervenit in mod direct pentru a asigura asistenta si protectie consulara, facilitand pana in prezent evacuarea si repatrierea din Siria a unui numar de 706 cetateni romani si membri de familie.

Romanii aflati in zonele de conflict sunt sfatuiti sa ia legatura cu misiunile Romaniei din teritoriu pentru a-si inregistra prezenta in regiune, astfel incat sa poata beneficia in timp util de asistenta si protectie consulara. Ei mai pot consulta informatiile furnizate atat prin intermediul aplicatiei „Calatoreste in siguranta” (ce poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone), cat si al serviciului de alerta prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.