Peste 33.000 de pomi de Craciun sunt scosi la vanzare de Romsilva, la preturi intre 20 si 30 de lei pentru brazi, cu inaltimi intre 0,7 si trei metri, si intre 10 si 20 de lei pentru molizi.

Potrivit Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, pentru sarbatorile de Craciun si de Anul Nou vor fi recoltati si valorificati pe piata interna 33.383 de pomi de Craciun, dintre care 21.476 de brazi.

Preturile de vanzare catre populatie si agenti economici sunt aceleasi cu cele din 2014, la brazi fiind cuprinse intre 20 de lei pentru cei cu inaltime intre 0,7 si 1,3 metri si 30 de lei pentru cei cu inaltime intre 2,01 si trei metri. De asemenea, preturile la molizi variaza intre 10 lei pentru cei cu inaltimea intre 0,7 si 1,3 m si 20 de lei pentru cei cu inaltimea intre 2,01 si 3 metri. Toate preturile sunt fara TVA.

Romsilva a precizat ca solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar pretul se aproba de fiecare directie silvica in parte, pornind de la tariful minim de 20 de lei pe metru, scrie MEDIAFAX.

Pomii de Craciun sunt valorificati de directiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine. Romsilva administreaza aproximativ 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publica a statului, respectiv 49 la suta din fondul forestier national.

"Recoltarea pomilor se va face din regenerarile naturale cu o densitate excesiva, prin efectuarea de operatiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmaresc promovarea speciilor adaptate conditiilor stationale, precum si din culturi specializate de unde se recolteaza an de an pomi de Craciun, in vederea satisfacerii nevoilor populatiei in perioada sarbatorilor de iarna"
, a precizat sursa citata.

Pentru evitarea taierilor ilegale si a comertului ilegal cu pomi de Craciun, Romsilva, Politia, Jandarmeria si Garzile Forestiere fac impreuna controale in fondul forestier, pe drumurile publice, precum si in locurile de vanzare, unde sunt verificati atat pomii din productia interna, cat si cei adusi din import.

Citeste si:
Cât costă pomii de Crăciun naturali în acest an. Prețurile încep de...
Cât costă pomii de Crăciun...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.