Persoanele ranite in incendiul din Colectiv care au ajuns la spitalul din Bruxelles nu aveau infectie intraspitaliceasca, ci erau colonizati cu un tip de bacterie, asa cum suntem fiecare dintre noi, a declarat profesor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals".

Precizarile au fost facute marti, in legatura cu informatii transmise de Spitalul Militar din Bruxelles referitoare la cei opt raniti in incendiul din 30 octombrie transferati in 7 noiembrie la unitatea sanitara din Belgia, in care sunt date privind posibile infectii nosocomiale.

Managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a explicat, intr-o conferinta de presa la Ministerul Sanatatii, ca in informatiile transmise de spitalul din Bruxelles nu se face referire la o infectie intraspitaliceasca, ci la o colonizare cu un anumit tip de germeni, insa care nu genereaza proces infectios.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a precizat ca a analizat fiecare cuvant din comunicatul spitalului din Bruxelles, in care se spune "cat se poate de clar si de limpede ca pacientii pareau sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie", si nu infectati.

"As vrea sa spun, de la inceput, ca este un prototip de mod de a raspunde in termeni politically correct, si urmarim fiecare cuvant in parte. Ceea ce spune acest comunicat cat se poate de clar si de limpede este ca pacientii pareau sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie. Colonizati, atentie, si nu infectati. Este o diferenta majora intre colonizat si infectat. Colonizarea inseamna ca este o populare cu un anumit tip de germeni, dar care nu genereaza proces infectios", a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel.

El a precizat ca fiecare om este colonizati peste tot, iar aceste microorganisme care "ne populeaza pe dinafara si efectiv prin interior" constituie o serie de elemente, printre care si vitaminele care ne ajuta la crestere.

"Se stie cat se poate de clar ca noi suntem colonizati peste tot, fose nazale, faringe, tract respirator, maini, la nivelul tubului digestiv, tractului urinar. Daca nu am fi colonizati, nu am mai putea sa crestem si sa ne dezvoltam, pentru ca aceste microorganisme care ne colonizeaza, ne populeaza pe dinafara si efectiv prin interior constituie o serie de elemente, printre care si vitaminele care ne ajuta la crestere. Deci, colonizare egal populare. Nu vorbim de infectii", a explicat Adrian Streinu Cercel informatiile din comunicatul medicilor de la spitalul din Bruxelles.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Profesorul Adrian Streinu Cercel a mai spus ca, medicii de la Bruxelles si-au luat si o marja de siguranta, asa cum face orice spital din momentul in care o persoana este internat, aratand ca, pe zi ce trece, exista un risc minim de a dezvolta infectii nosocomiale, "ceea ce este perfect adevarat".

"Asa cum se poate intampla in orice spital din Franta, SUA, Romania, aceasta infectie intraspitaliceasca poate fi data de un germene propriu, cu care pacientul este colonizat, cum este cazul de fata, sau pe care il ia de la un alt pacient care este vizavi de patul sau, iar aceasta este adevarata infectie nosocomiala. Deci, din acest comunicat se vede cat se poate de clar ca persoanele respective (opt raniti in incendiul din Colectiv, n.r.) nu sunt infectate, ci sunt colonizate, deci populate potential cu anumiti germeni. Nu face referire la niciun germen de spital, care sa aiba rezistenta modificata si nici ca exista o sansa mica de a contracta o astfel de infectie nosocomiala", a subliniat Streinu Cercel, facand referire la datele comunicate de spitalul din Bruxelles.

Citeste si:
Streinu-Cercel: „Nu vă mai salutați cu pumnul, este contraindicat”
Streinu-Cercel, sfat pentru...

Managerul Institutului "Matei Bals" a multumit medicilor si asistentilor medicali care i-au ingrijit pe ranitii in incendiul din Colectiv, aratand ca datorita acestora, care au muncit enorm, in prezent nu mai sunt decese.

"Faptul ca in momentul de fata nu mai vorbim despre decese este formidabil. Starea pacientilor este in general buna si in momentul de fata nu ne mai asteptam la surprize mari. Nu exista spital de pe aceasta planeta numita pamant in care sa nu existe infectii nosocomiale. Orice dezechilibru imun favorizeaza riscul de infectie. Noi trebuie sa-i ajutam pe colegii nostri. Sa ii vedem pusi pe picioare. Apoi autoritatile vor trage linie si vor vedea. Dar asta dupa luni de zile", a mai spus Streinu Cercel, precizand ca exista program national pentru infectiile nosocomiale si fiecare spital are un grup de lucru in acest sens.

Citeste si:
Rafila: „Pacienții nu trebuie să ofere beneficii materiale...
Rafila: „Pacienții nu trebuie...

La randul lui, secretarul de stat Dorel Sandesc a spus ca va fi facuta o analiza pentru a vedea cum ar putea fi imbunatatite lucrurile.

"Vom face o analiza care are ca scop sa invatam sa imbunatatim lucruile. Singurul sens al greselii este executia in Romania. In Franta, se analizeaza situatia pentru a imbunatati sistemul. Daca nu puteti sa ne ajutati, macar lasati-ne sa ne facem treaba", a mai spus Sandesc.

Informatiile de la Spitalul Militar din Bruxelles au fost transmise intr-un raspuns oferit la solicitarea Romaniei libere, care a intrebat daca persoanele ranite in Colectiv care au fost transferate din spitale din Capitala au ajuns in unitatea medicala din Belgia cu infectii.

Ministerul Sanatatii a anuntat, marti, ca cei opt pacienti internati in spitalul din Belgia sunt in stare stabila.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. Alte 33 de persoane au murit pana in 22 noiembrie, numarul victimelor ajungand la 60.

Citeste si:
Din ce în ce mai multe medicamente dispar din farmacii. Pacienții...
Din ce în ce mai multe...

In spitale din strainatate au fost transferati 39 de raniti in Colectiv, insa trei au decedat in Marea Britanie, cate doi in Germania si Olanda si cate unul in Israel si Austria. In clinicile din strainatate mai sunt internati 29 de pacienti romani.

Reprezentantii Spitalului de Arsi din Capitala au declarat recent ca trei dintre ranitii in incendiul din clubul Colectiv au murit din cauza infectiilor nosocomiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.