Tanarul de 17 ani, din Craiova, suspectat de propaganda jihadista si ridicat, marti, de procurorii DIICOT, a fost retinut, dupa ce a fost audiat, timp de peste doua ore de anchetatori.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca tanarul a fost retinut pentru a fi supus unei expertize psihiatrice, iar in urma acesteia anchetatorii vor decide in ce stare ar trebui sa fie cercetat in continuare.

El si-a dat acordul sa fie expertizat psihiatric si va fi dus, miercuri, in acest scop, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici". Anchetatorii au luat decizia ca tanarul sa fie examinat de un psihiatru pentru avea certitudinea ca acesta se afla in deplinatatea facultatilor mintale, au mai spus sursele citate.

Anchetatorii l-au adus in jurul orei 17.15, la sediul central al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pe tanarul de 17 ani, elev la un liceul din Craiova, suspectat de promovare a unui mesaj, prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savarsirea unei infractiuni, indiferent daca mesajul sustine sau nu in mod direct terorismul ori daca au fost savarsite sau nu respectivele infractiuni. Pedeapsa pentru aceasta fapta este inchisoarea de la sase luni la trei ani.

Fiind minor, tanarul a fost audiat in prezenta unui psiholog, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii au facut, marti, perchezitii la locuinta acestuia, de unde au fost ridicate documente, materiale de propaganda jihadista si sisteme informatice.

Anchetatorii au informatii ca tanarul promova in mod sistematic, in mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de sustinere a organizatiilor teroriste, filme in care erau prezentate decapitari ale unor persoane capturate de membri ai gruparii ISIS, dar si materiale video cu mesaje de amenintare si folosire a unor mijloace de natura sa puna in pericol viata si integritatea persoanelor, au precizat sursele citate.

Familia tanarului, elev in clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto din Craiova, spune ca acesta a renuntat in urma cu doi ani la religia crestin-ortodoxa si a trecut la cea islamica. De asemenea, bunicul baiatului afirma ca acesta mergea frecvent "la o biserica musulmana".

Citeste si:
Dan Diaconescu, reținut de poliție. Fostul patron OTV este acuzat...
Dan Diaconescu, reținut de...

"Am aflat de doi ani, de atunci stiu povestea, ca s-a dus la biserica asta. Se ducea acolo, eu de unde sa stiu ce facea ... se inchina. Am aflat ca o tine intr-una asa, ca face 18 ani si ca pleaca la Israel. De azi dimineata, de la sase sunt terminat. Strang actele, cartile (n.r. - procurorii). Ne zicea ca ii place si tot neamul a incercat sa il convinga sa renunte, dar nu voia. Stiam ca se duce de doi ani la o biserica si ziceam ca decat vagabond prin curte, mai bine se duce la o biserica, dar habar nu aveam ce biserica. Abia am aflat ca e musulmana", a declarat bunicul tanarului.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj sustin ca tanarul nu avea un comportament suspect in timpul orelor de curs. "Este o ancheta in derulare a organelor de cercetare si nu va pot spune decat ca in timpul orelor de curs nu a avut activitati de acest gen (n.r. - propaganda jihadista)", a declarat, marti, Lavinia Craioveanu, inspector scolar general al ISJ Dolj.

Citeste si:
Zelenschi, despre propaganda rusă: ”Rusia ne acuză pe noi de...
Zelenschi, despre propaganda...

Baiatul provine dintr-o familie destramata, mama sa fiind angajata la Regia Autonoma de Transport Craiova, iar tatal sau fiind liberat recent din penitenciar.

Baiatul obisnuia sa intre pe diverse forumuri, unele dintre acestea accesate de pasionati de jocuri pe calculator. Pe unul dintre acestea a scris, in iulie 2012, ca nu mai vrea sa depinda de parintii sai: "Va salut pe toti membrii si vizitatorii acestui site. (...) am 14 ani si caut ca pe la 15 ani sa nu mai depind de parinti. Am aflat ca exista si un serviciu in care tu esti tester de jocuri, pe scurt testezi jocuri. Am mai cautat chestii pe net sa vad si am gasit ca nu trebuie sa ai studii superioare, ci doar 12 clase, bacu nu conteaza. Sunt din Craiova si cine ma poate ajuta sau are o idee despre ce vorbesc eu aici ii rog din suflet sa isi spuna ideea. Am mai aflat ca lucrezi 8 ore pe zi si esti platit cu 100 de dolari pe ora".

Citeste si:
PLN cere audierea în Parlament a președintelui ASF pe tema...
PLN cere audierea în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.