Peste 500 de elevi de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca, mutati la o alta scoala intrucat nu au fost finalizate lucrarile de reabilitare la unitatea lor, invata fara materiale didactice, inghesuiti in sali care au 27 de metri patrati si care initial au fost amenajate ca dormitoare.

Elevii de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca au inceput anul scolar la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" din municipiu, deoarece nu au fost finalizate lucrarile de reabilitare executate la scoala lor, transmite corespondentul MEDIAFAX. Elevii dintr-o clasa a X-a de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca, 31 la numar, invatau, vineri, inghesuiti ca sardelele intr-o sala micuta, in care distanta de la prima banca pana la tabla nu depaseste o jumatate de metru. Profesoara de matematica are catedra o masuta inghesuita intr-un colt la care abia incape, iar cand deschide catalogul, acesta acopera intreaga masa, astfel incat nu mai are loc de nimic altceva.

"Este foarte dificil sa predai in acest conditii, foarte greu sa treci printre banci. Nu avem materiale didactice, pentru ca nu avem loc unde sa le punem", spune profesoara.

Nici elevilor nu le convine situatia si reclama faptul ca priza din clasa, acoperita cu banda izolatoare, aflata sub tabla, reprezinta un pericol de electrocutare, iar clanta de la usa a cazut de mai multe ori.

La una din clasele a XII-a invata si Marie Rose Pop, care a obtinut in acest an locul I la Olimpiada Nationala de Limba franceza si s-a clasat pe locul al II-lea la etapa internationala, si care se teme ca actualele conditii de studiu ii vor afecta rezultatele la invatatura.

"Inainte de a ne muta de la Liceul «Mihai Eminescu» obisnuiam sa spun ca importante era perseverenta in invatare si indrumarea profesorului, dar este important si locul de studiu si starea de spirit a tuturor, care se reflecta in performantele noastre. Actualele conditii ne afecteaza rezultatele la invatatura, dupa cum ne afecteaza lipsa materialului didactic si programul sacrificat", a spus eleva.

Citeste si:
Culiță Sterp le-a dat replica oamenilor care l-au criticat în urma...
Culiță Sterp le-a dat replica...

Pop Ildiko, responsabila filierei francofone a Liceului Teoretic "Mihai Eminescu", a declarat, la randul sau, ca, inainte de mutare, existau conditii foarte bune de invatare, iar odata cu mutarea s-au pierdut spatiile de lucru si accesul la materiale didactice.

"Orele de franceza se desfasurau cu ajutorul suporturilor didatice precum laptop-uri, calculatoare, videoproiectoare, pentru a le putea prezenta elevilor filme in limba franceza. Nu le mai avem, cum nu mai avem la indemana dictionarele cu care lucram la ore si care erau in fata fiecarui elev. Acum, doar profesorul a ramas un monument istoric care incearca sa compenseze aceste lipsuri. Si am gasit o solutie si anume smartphone-urile elevilor care devin dictafoane si surse de informare pentru cei care au internet mobil. Este un compromis pe care il acceptam foarte greu", a explicat Pop.

Citeste si:
Casa memorială Veronica Micle, singurul muzeu dedicat muzei lui...
Casa memorială Veronica...

Directorul Liceului Teoretic "Mihai Eminescu", Simona Dobrescu, a declarat, vineri, presei, ca elevii sunt nevoiti sa invete inghesuiti in sali de clasa care au 27 de metri patrati, din care lipsesc materialele didactice si in care metri cubi de aer respirabil in clase sunt pentru 16 elevi, in timp ce in acestea invata intre 19 si 32.

"Elevii claselor a V-XII -a invata in 21 de clase intr-o cladire, fost internat al Colegiului Tehnic «Anghel Saligny», inghesuiti in sali de 27 de metri patrati, si care aveau, initial, destinatie de dormitor cu patru paturi. Am solicitat la Directia de Sanatate Publica (DSP) verificarea spatiilor, iar reprezentantii acesteia au constatat ca metri cubi de aer respirabil dintr-o sala sunt pentru 16 elevi, or in clasele noastre invata intre 19 si 32 de elevi. Am adus mobilierul de la Liceul «Mihai Eminescu», dar lipsesc materialele didactice pentru care nu am avut loc in clase. Este o situatie grea cu care ne confruntam, iar eforturile cadrelor didactice si elevilor sunt foarte mari si sper ca aceste conditii sa nu se reflecte si asupra rezultatelor lor la invatatura, mai ales pentru cei de clasele a VIII-a si a XII-a", a spus Dobrescu.

Citeste si:
Elevii și studenții vor primi bani de la Guvern pentru acțiuni de...
Elevii și studenții vor primi...

Din cauza situatiei create, aproape 20 de elevi au facut cereri pentru a se transfera la alte scoli, iar altii s-au imbolnavit sau si-au agravat bolile cronice de care sufereau.

"Avem o eleva care a intrat in depresie, nu si-a mai recunoscut colegii si cladirea, iar dupa cateva interventii de spitalizare, parintii au solicitat scolarizarea la domiciliu. Conditiile de aici exercita asupra elevilor o presiune, iar acest lucru se vede in comportamentul lor. Sunt mai agitati si cred ca se va reflecta si in rezultatele la invatatura pe care le vor avea", a mai spus directorul Liceului Teoretic "Mihai Eminescu".

Alti peste 200 de elevi din noua clase ale ciclului primar de la Liceul "Mihai Eminescu" au fost relocati la o alta unitate de invatamant de la 1 noiembrie, dupa ce au invatat de la inceperea anului scolar in aceeasi cladire internat de la "Anghel Saligny".

Citeste si:
Elevii au revenit la ore. Când este următoarea vacanță școlară
Elevii au revenit la ore....

"Elevii invatau in doua schimburi, ora era de 45 de minute, nu aveau timp in pauze nici sa isi manance gustarea", a spus Dobrescu.

Potrivit acesteia, lucrarile de reabilitare prin fonduri europene de peste 12 milioane de lei au inceput la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" in 22 iunie, termenul de finalizare fiind 15 mai 2016. Firmele care au castigat licitatia organizata de Primaria Cluj-Napoca se angajasera sa finalizeze pana la inceperea anului scolar, 15 septembrie, 20 de sali de clasa, dar acest lucru nu s-a facut, ci doar s-a decopertat acoperisul si s-a inceput demolarea unor pereti.

"Bunurile de inventar sunt depozitate in demisolul cladirii, dar am constatat ca acolo ploua, peretii sunt plini de apa, apa s-a infiltrat in pereti si a ajuns chiar si in arhiva. In mai multe locuri tencuiala de pe tavan a cazut si este o problema. Exista riscul sa cada tencuiala si in arhiva si vor fi afectate documentele. De asemenea, risca sa fie afectat si fondul de carte, care are 35.000 de volume, precum si cabinetele de informatica si mobilierul care nu a fost adus la «Anghel Saligny». Cautam solutii sa mutam aceste lucruri", a afirmat Simona Dobrescu.

Mihai Coldea, reprezentantul uneia dintre firmele care se ocupa de lucrarile de la "Mihai Eminescu", a declarat ca lucrarile au stagnat in ultimele luni dupa ce s-a descoperit ca planseul de beton de acces in curtea scolii nu rezista la masinile de tonaj mare folosite pe santier, astfel ca s-a asteptat pana la remedierea situatiei. Acesta a dat asigurari ca lucrarea va fi finalizata in 15 iulie 2016.

Cadrele didactice de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" au inceput, vineri, sa stranga semnaturi in vederea declansarii unei greve, in semn de protest fata de situatia creata in urma modului in care se lucreaza la reabilitarea cladirii.

In 9 septembrie, inaintea inceperii anului scolar, prefectul judetului Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, a convocat o sedinta la care au participat reprezentanti ai ISJ Cluj, ai Liceului Teoretic "Mihai Emnescu" si ai altor unitati de invatamant, iar la final s-a decis ca cei aproape 800 de elevi ai liceului sa inceapa anul scolar la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny", deoarece nu au fost finalizate lucrarile de reabilitare executate la scoala lor.

Prefectul judetului Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, declarase anterior, dupa ce inspectase stadiul lucrarilor la mai multe unitati de invatamant din municipiu, ca salile de clasa de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" seamana cu cele ale "unui grajd de CAP".

"Daca managerul de proiect zice ca aceasta sala, numita grajd de CAP de la Apahida, poate fi sala de clasa pentru copiii de la «Eminescu», eu spun nu. Uitati-va, salile sunt toate cu luminile suspendate, fara sobe, fara parchet. Ati dat parchetul jos si lambriurile. In aceste conditii nu poate incepe scoala aici. Elevii trebuie mutati la alta unitate de invatamant, chiar daca vor invata in doua schimburi (...)", spunea Vuscan.

Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca a intrat in luna iunie intr-un proces de reabilitare printr-un proiect cu fonduri europene contractat de Primaria Cluj-Napoca in valoare de peste 12 milioane de lei, lucrarile urmand sa fie finalizate in 15 mai 2016.

In momentul de fata, un corp de cladire in care functioneaza liceul nu are acoperis, iar apa de ploaie a ajuns pana la subsol, afectand si mobilierul scolar, in timp ce in curtea unitatii sunt sapaturi si mormane de moloz in mai multe locuri, precum si de resturi de lemne.

La randul sau, directorul Liceului "Mihai Eminescu", Simona Dobrescu, spunea ca firmele care au castigat lucrarea se angajasera sa foloseasca peste o suta de muncitori dar, in realitate, pe santier erau maximum zece.

"Dupa aproximativ o luna, dupa ce am vazut ca lucrarile nu inainteaza, am facut o adresa oficiala celor trei patroni ai firmelor care au castigat proiectul, prin care am spus ca am nevoie de 20 de sali de clasa la 1 septembrie pentru a ne desfasura activitatea in conditii normale. Mi s-a atras atentia de catre managerul de proiect din Primarie ca nu am dreptul sa comunic oficial cu firmele. Acest lucru poate sa-l faca doar Primaria. Drept urmare, am facut adrese in scris catre Primarie", afirma Dobrescu.

Potrivit acesteia, desi in fiecare saptamana se intrunea un comandament de lucru pentru analizarea stadiului santierului, lucrarile nu au continuat in ritmul care sa permita inceperea scolii la termen.

De asemenea, managerul de proiect din cadrul Primariei Cluj-Napoca, Ovidiu Campean, spunea ca va cere constructorilor sa urgenteze lucrarile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.