Cinematograful Patria din Bucuresti s-a inchis, in urma promulgarii legii care interzice activitatile in cladirile cu risc seismic, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, Maria Bikfalvi, adaugand ca Ministerul Culturii nu s-a pronuntat privind problemele salilor.

"Cinematograful Patria s-a inchis, iar Ministerul Culturii inca nu s-a pronuntat cu privire la aceasta problema. Nu stim ce se va intampla cu personalul. Oamenii au o gramada de probleme si nimanui nu-i pasa, iar ministerul doarme", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, Maria Bikfalvi.

De cealalta parte, reprezentantii Ministerului Culturii (MC) au declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca, in urma unei analize, exista o singura institutie in subordinea MC incadrata in clasa I de risc seismic - pericol public: Sala Studio, apartinand Arhivei Nationale de Film (ANF).

"Ei (Ministerul Culturii, n.r.) raspund de noi. Vrea, nu vrea, ministerul are treaba aici si trebuie sa se ocupe", a spus Bikfalvi, adaugand ca si cladirea in care se afla cinematograful Scala este incadrata in clasa II de risc seismic (in care se incadreaza constructiile care, sub efectul cutremurului, pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila, n.r.). "Cu acesta ce facem? Daca e inclus in clasa a II-a de risc inseamna ca mor mai putini oameni, daca o sa cada si il lasam asa?", a mai spus Bikfalvi.

Despre situatia in care se afla in prezent Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" (RADEF), presedintele sindicatului spune ca noul director general, Adrian Mironescu, aflat in aceasta functie de aproximativ o luna, "incearca sa ia masuri". "Noul director incearca sa faca ceva, are idei bune, dar sunt foarte multe datorii si nu stiu cum se poate rezolva asta", a spus Bikfalvi, care a tinut sa mentioneze ca angajatii regiei nu au primit ultimele sapte salarii.

"Daca, in urma cateva luni, erau restante de doua salarii, acum am ajuns la sapte. Noi speram ca domnul Bogdan Stanoevici (secretar de stat in MC, n.r.) sa fie schimbat, odata cu noul guvern de tehnocrati, dar nu s-a intamplat asta", a mai spus reprezentanta sindicatului, care, in luna octombrie, transmitea un comunicat presei in care se mentiona ca Ministerul Culturii si Bogdan Stanoevici "sunt singurii si adevaratii vinovati pentru situatia dezastruoasa in care se afla regia".

Citeste si:
Afterschool la standarde europene cu mizerie și mâncare expirată....
Afterschool la standarde...

Bogdan Stanoevici, secretar de stat in Ministerul Culturii (MC), a declarat, pe 14 octombrie, pentru MEDIAFAX ca se lucreaza la modificarea Legii 303/2008 pentru a se rezolva problemele de la Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" (RADEF), care are datorii de 32 de milioane de lei, la stat si la privat. Totodata, Bogdan Stanoevici a spus ca Maria Bikfalvi, presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, impreuna cu fostul director RADEF Marius Iurascu si cu alte persoane din conducerea institutiei au "pus pe butuci" aceasta societate de-a lungul anilor, in mod voluntar, "avand grija sa jefuiasca banii statului".

In prezent, Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" (RADEF) are datorii de peste 30 de milioane de lei, la stat si la privat.

Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" (RADEF) este o regie autonoma in subordinea Ministerului Culturii, nesubventionata de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat si digitalizat in ultimii ani mai multe sali de cinema, printre care se numara cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploiesti (care in prezent se numeste "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucuresti (care se afla in circuitul Europa Cinemas), a digitalizat sala "Patria" din Craiova si a deschis cinci sali de Caffe Cinema 3D, in Bucuresti, Ploiesti, Calarasi, Turnu Severin si Craiova. In prezent, si alte sali de cinema din reteaua RomaniaFilm sunt in curs de modernizare, potrivit RADEF.

Citeste si:
Familia Addams vizitează Craiova. Spectacolul Outfitul Șearpelui se...
Familia Addams vizitează...

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie, legea nr. 282/2015, care prevede interzicerea desfasurarii de activitati in spatiile comerciale precum magazine, sali de spectacole si structuri turistice, in cladirile cu risc seismic ridicat, pana la consolidarea acestora. Legea modifica Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, si a fost initiata de senatorii PSD Darius Valcov si Mihai Fifor in anul 2014. Initial, legea prevedea doar sanctiuni pentru operatorii care nu urgenteaza lucrarile de consolidare in astfel de spatii, insa, potrivit unui amendament depus in Senat, a fost introdusa si respectiva interdictie.

Astfel, legea prevede interzicerea organizarii si desfasurarii de activitati permanente si/sau temporare in spatiile "care implica aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente". Spatiile la care face trimitere legea sunt publice, cu alta destinatie decat cea de locuinta, respectiv "spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare".

Citeste si:
Tatăl lui Harry Potter vine în premieră la Comic Con. Actorul...
Tatăl lui Harry Potter vine...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.