Eugen Iancu, tatal unuia dintre tinerii morti in spitale, in urma tragediei din Colectiv, scrie din nou pe Facebook, indignat de cum a fost tratat la televiziuni de politicieni si sefii de spitale, cerandu-le acestora sa isi asume vina si sa demisioneze pentru ca sunt incompetenti si i-au ucis fiul.

"Domnilor politicieni, domnule Arafat, eu sunt tatal unui copil de 22 de ani, proaspat absolvent de ASE, cursuri de zi, care noaptea muncea pentru una dintre cele mai mari companii din lume si care isi gasea timp sa si cante, pentru ca asta era pasiunea lui. Copilul asta ar fi trait daca voi nu va incapatanati si nu va credeati de neinvins. Sunteti niste incompetenti, iar incompetenta voastra a ucis. Va acuz de crima domnule Arafat, domnule Banicioiu, domnilor manageri. Dumneavoastra incercati sa va acoperiti urmele, dar nu veti reusi. Domnilor, va voi repeta asta zilnic pana cand veti intelege ca ati gresit si veti incepe schimbarea. Domnilor, ce alegeti? Sa va protejati propriile interese sau sa va asumati greselile si sa luati masurile ca asa ceva sa nu se mai repete. Prima masura ar fi sa va asumati vina, sa demisionati si sa va supuneti legii", scrie Eugen Iancu, tatal lui Mihai Alexandru Iancu, unul dintre tinerii morti in urma incendiului din Colectiv.

El remarca faptul ca toata lumea vorbeste despre schimbarea sistemului, dar nu se intampla nimic concret. "Trebuie sa schimbam sistemul. Dar ce este sistemul? Mor oameni, alti oameni ies in strada, se schimba guvernul. Si? Am rezolvat ceva? Ne creem unii dintre noi noi sperante. Vine un tata indoliat si scrie cateva cuvinte pe Facebook si se intampla o minune. Se aprind spiritele. Unii doresc mediatizare, altii organizeaza, altii se alatura, altii injura, numai politicienii si conducatorii se unesc. Sunt doctori care trimit mesaje, care isi cer scuze. Culmea, exact doctorii care au stat poate multe nopti si multe zile sa faca tot posibilul. Dar avem directori de spitale, avem parlamentari, avem oameni nelipsiti din studiourile televiziunilor care simt ca tocmai cand credeau ca lucrurile se linistesc, sunt obligati sa faca front comun si sa isi protejeze interesele. Astazi, pe la pranz, am prins pe Realitatea o doamna care putrezeste de multi ani prin Parlamentul Romaniei si care se isteriza si intreba nervoasa cine este acest Iancu Eugen, ce calificare are el sa isi dea cu parerea despre domnii manageri, despre minunatia de Arafat, despre extraordinarii politicieni? Doamna asta si-a imaginat macar o secunda ca este in slujba oamenilor si ca ar fi trebuit ca de o luna sa ceara infiintarea unei comisii care sa cerceteze, sa descopere si sa se asigure ca tot adevarul va iesi la iveala si mai ales ca niciodata nu se va mai intampla asa ceva? Acelasi lucru l-am vazut pe Antena 3, unde un abonat al sezatorilor postului era deasemeni indignat de atitudinea unui tata nepriceput", spune Iancu.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Joi dimineata, Eugen Iancu scrisese, tot pe Facebook, un mesaj in care sustinea ca ranitii ar fi trebuit trimisi imediat la spitale din strainatate, si nu tinuti ”in medii nesigure”, unde au fost tratati de ”medici de urgenta fara experienta in operatiunile cu arsi, cu arsi foarte grav si intoxicati”.

”Astazi am avut cateva intalniri importante. Ne-am reintalnit, noi cei din Spitalul Sfantul Ioan, si ne-am plans copiii morti, dar am cunoscut si oameni nedumeriti de ceea ce s-a intamplat. Sincer sa fiu, si eu sunt nedumerit sau am fost. Zile intregi am umblat nauc, neintelegand nimic din ce se intampla. Alexandru a fost scos de prieteni din Colectiv, a fost dus la salvari si predat unui medic. Vorbea, statea in picioare si era speriat de moarte, desi reusea sa faca cate o gluma. Aici se rupe filmul, pentru ca la spital nu ajunge cu SMURD-ul. A fost trimis cu o masina particulara. La spital, medicii au muncit ca niste eroi, am toata stima si respectul pentru eforturile lor, dar erau medici de urgenta fara experienta in operatiunile cu arsi, cu arsi foarte grav si intoxicati. Copiii astia care aveau arsuri pe diferite suprafete, dar foarte grave, trebuiau sa fie introdusi intr un mediu absolut izolat si tratati de specialisti in arsuri sau, cel mai bine, trebuiau trimisi imediat acolo unde puteau fi tratati de specialisti si cu aparate performante. In schimb, ei fost tinuti in medii nesigure, tratati cu eforturi foarte mari din partea personalului extrem de sufletist, de implicat, dar fara experienta in domeniu”, afirma Eugen Iancu.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

El mai sustinea ca aparatele care sa ii ajute sa respire pe raniti au venit dupa o saptamana, iar ”operatiile facute constau in curatarea la suprafata, cand de fapt trebuia taiat tot ce era ars si putrezit, indiferent de cat de adanca era aceasta operatie”.

”Astfel, infectiile s-au dezvoltat, iar daca tin cont si de faptul ca toti copiii plecati in strainatate au plecat cu bacterii specifice capatate in spitale, imi dau seama ca Alexandru si ceilalti au fost ucisi. Au fost condamnati la moarte din primele zile, atunci cand vedeam la televizor cum ministrul sanatatii si Arafat spuneau ca totul este sub control si ca ne descurcam. Nu v-ati descurcat domnilor, iar indecizia voastra a fost criminala. Domnule Arafat, acum o saptamana ii spuneam lui Cristian Tudor Popescu, intr un comentariu facut la un articol al dansului, ca ar trebui sa taca si ca dumneavoastra sunteti un om care stiti ce faceti. Acum, domnule Arafat, va cer socoteala pentru uciderea copilului meu. Salvarea dumneavoastra nu l-a dus la spitalul potrivit, de fapt nu l-a dus deloc. Astfel s-a pierdut timp. Si viata copilului meu. Dar asta este doar un caz. Va voi mai povesti cate ceva, domnule Arafat. Smurd-ul dumneavoastra, pompierii, politistii prezenti la fata locului, habar nu stiau ce sa faca, erau debusolati, dezorganizati. Nu o spun eu , o spun cei din Colectiv, cei care se scoteau unii pe altii din foc. Domnule Banicioiu, stiti ce ati facut pierzand o saptamana fara sa trimiteti copiii in strainatate ? I-ati ucis. Sunteti un criminal”, mai scrie Eugen Iancu.

Citeste si:
Sectia ATI a Spitalului de Arsi a fost redeschisa dupa opt luni
Sectia ATI a Spitalului de...

Fiul acestuia, Mihai Alexandru Iancu, in varsta de 25 de ani, a murit in 21 noiembrie, la Spitalul ”Santul Ioan” din Capitala, unde a fost dus in urma incendiului din Colectiv.

Ulterior, in cursul zilei, a mai scris ca ”Banicioiu si Arafat sunt criminali”.

”Asta este un adevar pentru care cei ce nu au acceptat imediat plecarea copiilor din tara trebuie sa plateasca. De asta sustin ca Banicioiu si Arafat sunt criminali. Au ucis toti copiii morti ulterior internarii”, a afirmat Eugen Iancu, comentand un articol al lui Catalin Tolontan. Acesta a publicat, joi, un interviu cu un medic de la Spitalul de Arsi, care nu isi dezvaluie insa identitatea. Medicul sustine ca tinerii raniti in Colectiv ”au murit intr-o bomba biologica, din cauza infectiilor intraspitalicesti”.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, dr. Adrian Stanculea, seful sectiei Anestezie si Terapie Intensiva, a declarat, joi, ca dupa incendiul din clubul Colectiv in unitatea sanitara au fost internati 27 de raniti, dintre care sase au decedat, trei dintre acestia avand infectii nosocomiale de mai mare amploare. "Sunt trei pacienti decedati, fiecare medic curant a anuntat familia, nu era sa se ascunda infectia", a precizat Stanculea.

Citeste si:
Hamas aduce ostatici la spitalul Al-Shifa, susține IDF. Tel Avivul...
Hamas aduce ostatici la...

Intrebat daca cei trei mai erau in viata daca nu faceau infectii nosocomiale, Stanculea a spus ca nu poate face o astfel de declaratie, pentru ca leziunile pulmonare, inhalatorii erau extrem de severe. Medicul a precizat ca si alti pacienti au infectii nosocomiale, dar la cei trei acestea au fost de o anvergura mai mare decat la alti pacienti.

Intrebat daca cei trei pacienti puteau fi salvati in situatia unui transfer rapid la clinici din strainatate, Adrian Stanculea a spus ca acestea sunt supozitii, adaugand ca in cazul marilor arsi exista riscul contaminarii, pentru ca nu mai este protectia data de piele, iar in cazul celor raniti in Colectiv exista si infectia de cai respiratorii, plamanii fiind afectati suplimentar.

Reprezentantii Spitalului de Arsi au mai declarat ca infectiile la marii arsi survin si in marile centre din lume, dar ca probabil rata de infectie era mai mica daca in Romania exista un centru de arsi la nivel occidental, ceea ce nu se poate face decat intr-o cladire noua. "Ideea este ca intotdeauna intr-o sectie de terapie-intensiva a marelui ars exista contaminare bacteriana si implicit infectie. Si in cartile de specialitate a doua etapa, cronologic vorbind, a pacientului mare ars este etapa infectioasa. In conditiile in care probabil daca in Romania exista un centru de arsi la nivel occidental de exemplu in care fiecare pacient mare ars era cu propriul sau salon, cu propria asistenta, cu propriul management, probabil ca rata de infectie era ceva mai mica, dar asta nu inseamna ca in marile spitale si centre de arsi din lume nu se intampla astfel de infectii", a spus directorul medical Cristian Nitescu.

Nitescu a subliniat ca aceste infectii apar si in strainatate, adaugand si ca mai multe filtre inseamna mai putine riscuri pentru pacient. "Dar nu puteam noi sa transferam pacientii. Noi nu putem hotari, noi am primit niste pacienti pe care i-am tratat maximal, nu doar ca au fost din Colectiv, pentru ca asa tratam toti bolnavii arsi care vin. (...) Trebuie sa intelegeti un lucru: pacientul poate pleca in afara fie la cererea personala sau a familiei, si asta insemnand ca familia isi asuma costurile respective, care sunt extrem de mari, fie la nivel de autoritate, pentru ca noi suntem spital public, spital de stat", a mai spus medicul de la Spitalul de Arsi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.