Fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean a fost retinuta de procurorii DNA, care au chemat la sediu o ambulanta in caz ca femeii i se face rau, intrucat este insarcinata, ceea ce nu s-a intamplat, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Crinuta Dumitrean este cercetata in dosarul privind acordarea unei despagubiri de peste 100 de milioane de lei actionarului Universitatea Craiova Mihai Rotaru pentru un teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. Dumitrean a facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor la vremea respectiva.

Ea si-a petrecut noaptea in arest, urmand ca vineri procurorii sa ceara instantei supreme arestarea sa preventiva. La sediul DNA a fost chemata preventiv o ambulanta in caz ca fostei sefe a ANRP i se face rau, ea fiind insarcinata. Ea nu a avut insa nevoie de ingrijiri medicale, au precizat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

De asemnea, vor fi dusi vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) omul de afaceri Mihai Rotaru, evaluatorul Sergiu Negurici si fostii membrii din comisia ANRP Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru.

Potrivit DNA, Sergiu Diacomatu, la la data faptei vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru, care faceau parte din aceeasi comisie, sunt acuzati de abuz in serviciu, in legatura despagubirea lui Mihai Rotaru cu 108.932.000 lei, pentru un teren din Pitesti supraevaluat cu 87.291.596 lei.

Mihai Rotaru, actionar al CS Universitatea Craiova, este acuzat de cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca i-a dat 600.000 de euro mita deputatului Ioan Oltean, pentru a-si exercita influenta asupra fostei presedinte a ANRP Crinuta Dumitrean pentru urgentarea si aprobarea despagubirii.

Sergiu Negurici este acuzat de complicitate la abuz in serviciu pentru supraevaluarea terenului.

Citeste si:
Dosar ANRP: Procurorii cer inchisoare cu executare pentru Alina...
Dosar ANRP: Procurorii cer...

Anchetatorii arata ca, la data de 17 iunie 2010, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, arata DNA.

Pentru supraevaluarea terenului, Sergiu Negurici, expert evaluator, a intocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internationale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, desi rezulta supraevaluarea vadita efectuata de Negurici, imprejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare, mai spun procurorii.

Citeste si:
Medic de la Institutul Oncologic, reținut după ce a cerut mită...
Medic de la Institutul...

Mihai Rotaru cumparase drepturile litigioase pentru terenul respectiv de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, precizeaza procurorii, aratand ca persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de opt ani, nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.

De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca Ioan Oltean, care avea relatii cointeresate cu Rotaru si cu presedinta ANRP (Crinuta Dumitrean la momentul respectiv, n.r.), si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea omului de afaceri, mai spune DNA.

In schimb Rotaru i-a remis lui Oltean suma de 600.000 euro anterior datei de 17 iunie 2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii, mai spun procurorii.

Citeste si:
Putin a dat ordin să se verifice firmele care au anunțat că se...
Putin a dat ordin să se...

Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.

In acest dosar, au fost audiati, joi, si deputatii Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, pe care procurorii i-au pus sub urmarire.

In aceeasi cauza mai sunt vizati Remus Baciu si Marko Attila, care au fost in comisia de la ANRP ce a aprobat solicitarea de despagubire a lui Mihai Rotaru, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Intr-un alt dosar privind despagubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Citeste si:
VIDEO Filmul unei povești uluitoare! Tatăl - la Antidrog, fiul -...
VIDEO Filmul unei povești...

Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Deputatul Ioan Oltean declarat, in decembrie 2014, ca "in afara de faptul ca a recomandat-o" pe Crinuta Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi presedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de alta interferenta cu activitatea acesteia" si ca propunerea sa "a fost facuta cu buna-credinta".

"La vremea respectiva, nu exista niciun indiciu care sa conduca la suspiciuni privind pregatirea ei profesionala si corectitudinea", spunea Ioan Oltean.

Fostul vicepresedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor ca Dorin Cocos i-a promis ca va fi mentinut in functie daca il sprijina neconditionat in solutionarea unor dosare privind despagubiri pentru terenuri, precizand l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor ca Dumitrean era sprijinita de Ioan Oltean, care la aproape fiecare sedinta de birou politic cerea sa fie demis din functia de vicepresedinte al ANRP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.