Premierul Dacian Ciolos a spus ca sunt proiecte de spitale blocate pentru ca Romania nu a indeplinit conditionalitatile cerute de Comisia Europeana pentru a asigura finantarea lor din fonduri structurale si a dat ca exemplu in acest sens lipsa unei analize strategice a infrastructurii spitalicesti.

Seful Executivului a facut aceasta afirmatie la finalul intalnirii pe care a avut-o, vineri, la Guvern, cu comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, si in contextul in care au fost constatate mai multe neindepliniri de conditionalitati in domeniul absortiei fondurilor europene de catre Guvernul Ponta. "Am discutat de proiecte de spitale care sunt prevazute sa fie finantate din fonduri europene si care au fost blocate tocmai ca nu s-au indeplinit inca anumite conditionalitati cum ar fi de exemplu o abordarea sau o analiza strategica a situatiei infrastructurii spitalicetti din Romania, ca sa vedem unde merita sa fi facute aceste investiti", a spus Ciolos la finalul intrevederii cu Cretu.

La randul sau, referitor la aceasta problema, comisarul european a anuntat ca va avea intalniri cu mai multi membrii ai Cabinetului, printre care si cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu.

"Avand in vedere urgenta privind sanatatea si necesitatea unor spitale, a demararii unor spitale regionale de urgenta, voi avea o intalnire cu ministrul al Sanatatii", a anuntat comisarul european pentru politica regionala, a spus Corina Cretu. Totodata, ea a enumerat cateva conditionalitati pe care Romania le are de indeplinit si in absenta carora nu poate creste gradul absortiei fondurilor structurale.

"Sunt necesare masuri concrete pentru indeplinirea unor conditionalitati ex-ante prevazute in regulamentele Comisiei, in special in domeniul achizitiilor publice, Sanatatii, managementul deseurilor", a spus comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

In opinia ei, "capacitatea administrativa este mai importanta decat banii" pentru ca in zadar exista fondurile respective daca aparatul administrativ nu are capacitatea de a elabora proiecte viabile.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

"Pentru multe state membre am avut bani, asteapta banii la Bruxelles, dar nu a existat capacitatea de a avea proiecte mature si de a absorbi acesti bani. Deci, din acest punct de vedere, profesionalismul si experienta sunt intr-adevar esentiale in cadrul autoritatilor de management", a mai spus comisarul european Corina Cretu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.