Aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci si alte localuri din Capitala si mai multe judete au fost inchise dupa incendiul din Colectiv, pentru incalcarea grava a normelor de securitate la incendii, toate fiind sigilate pentru a nu mai fi folosite intrucat ar pune in pericol siguranta clientilor

Dupa tragedia din clubul Colectiv, reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au facut controale la nivel national, pentru a vedea daca localurile cu afluenta mare de oameni respecta normele de siguranta in caz de incediu.

In urma verficarilor, 37 de localuri din Bucuresti si din mai multe judete au fost inchise doeoarece incalcau grav cerintele de securitate la incendiu. Toate cele 37 de localuri au fost sigilate petnru a nu mai fi folosite, intrtucat in starea actuala ar putea pune in pericol siguranta clientilor, au declarat pentru MEDIAFAX surse din randul autoritatilor de control.

Potrivit surselor citate, localurile inchise sunt din Bucuresti si din judetele Dambovita, Hunedoara, Teleorman, Suceava, Mehedinti, Giurgiu, Timis, Neamt, Sibiu si Caras-Severin.

In cazul acestor localuri s-a aplicat procedura de sigiliare, in baza HG 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor determinate de incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantilor si fortelor de interventie, neasigurarea stabilitatii elementelor portante, respectiv a limitarii propagarii focului si fumului in interiorul edificiului si la vecinatati.

Sursele citate au precizat ca, in judetul Teleorman, au fost inchise cinci restaurante si baruri, precum si Casa de Cultura din municipiul Alexandria, toate pentru ca nu respectau normele de siguranta in caz de incediu.

In judetul Sibiu, in 13 noiembrie a fost inchisa Casa de Cultura din municipiu, de catre ISU Sibiu, cu cateva ore inainte de inceperea spectacolelor dn cadrul Mozaic Jazz Festival.

Reprezentantii ISU Sibiu au inchis institutia pentru ca nu avea instrumente de avertizare a incendiilor si de stingere a acestora, dar nici autorizatie PSI, evenimentele programate sa se desfasoare acolo fiind relocate in alte sali din municipiu.

Toate caile de acces in Casa de Cultura a Sindicatelor au fost sigilate de reprezentantii ISU Sibiu, iar pe intrarea principala a fost lipit un afis urias pe care scrie "Oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor de catre ISU Sibiu pentru incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantiilor si fortelor de interventie, neasigurarea stabilitatii elementelor portante, respectiv a limitarii propagarii focului si fumului in interiorul edificiului si la vecinatati".

Citeste si:
Doi ani de la Colectiv: "E timpul sa ne trezim cu totii"
Doi ani de la Colectiv: "E...

In Bucuresti, in 12 noiembrie a fost inchis un club, de catre ISU Bucuresti-Ilfov, pentru nerespectarea normelor de aparare impotriva incediilor. Clubul nu ar fi avut suficiente cai de evacuare in caz de incendiu, nici sisteme de detectie automata a incendiilor si nici un numar suficient de marcaje pentru evacuare. Patronii localului au fost amendati cu o suma cuprinsa intre 30.000 si 100.000 de lei.i

In judetul Suceava, in 9 noiembrie a fost inchis bazarul din municipiu, unde functoonau 1.800 de spatii comerciale. Si in acest caz a fost vorba de nerespectarea normelor de siguranta in caz de incediu si lipsa autorizatiei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava. Una din problemele principale constate este legata de asigurarea cailor de acces pentru masinile de pompieri si functionarea hidrantilor. Inca de anul trecut reporezentatii ISU au solicitat Primariei, in a carui proprietate se afla bazarul, sa mute aproape 200 de chioscuri pentru a facilita accesul masinilor de pompieri in caz de incediu.

Citeste si:
Ana Baniciu și Edy Kovacs, pregătiri pentru nuntă. Sunt împreună de...
Ana Baniciu și Edy Kovacs,...

Sigiliarea complexului comercial a declansat un val de proteste in oras. Peste 300 de oameni au iesit in strada, saptamana trecuta, pentru a cere demisia primarului Ion Lungu, afirmand ca nu au din ce sa traiasca daca bazarul este inchis. Edilul a dat asigurari ca in doua saptamani va reusi sa rezolve problemele sesizate de inspectorii ISU.

In ianuarie 2009, un incendiu puternic a afectat zeci de chioscuri din bazarul sucevean, iar pentru stingerea focului au intervenit pompieri militari din Suceava, Falticeni, Radauti si Siret.

Pompierii, politistii si jandarmi au facut, in perioada 9-16 noiembrie, 1.000 de controale la cluburi, baruri, discoteci, sali de cinematograf si de spectacol, precum si la mall-uri, pentru a vedea daca acestea respecta normele de aparare impotriva incendiilor, potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) transmis miercuri agentiei MEDIAFAX.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

In urma controalelor au fost constatate 3.218 deficiente, dintre care 432 au fost inlaturate pe timpul verificarilor. Echipele de control au dat 2.479 sanctiuni contraventionale, dintre care 1.584 de avertismente si 895 de amenzi in cuantum de 8.579.770 de lei.

Printre neregulile gasite la unitatile controale sunt: deficiente privind existenta si functionalitatea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor; organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor; lipsa autorizatiei de securitate la incendiu; nerespectarea reglementarilor referitoare la utilizarea focului deschis si a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum si cele referitoare la reglementarea fumatului.

In urma incendiului din clubul Colectiv, care nu avea autorizatie de securitate la incendiu din partea ISU Bucuresti-Ilfov, au fost intensificate controalele in cluburi, baruri, discoteci, sali de spectacole si mall-uri.

Citeste si:
Familia Addams vizitează Craiova. Spectacolul Outfitul Șearpelui se...
Familia Addams vizitează...

Verificarile au loc si in contextul in care angajati ai ISU Bucuresti-Ilfov sunt acuzati ca au permis functionarea clubului Colectiv fara ca localul sa aiba aviz sau autorizatie de securitate la incendiu si, mai mult, nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoana. In 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numarul victimelor ajungand, luni, la 56. Alte aproximativ 150 au fost ranite, fiind internate in spitale din Capitala.

Ancheta in cazul incendiului este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

In urma verificarilor facute de pompieri au fost gasite si cladiri monument care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu, printre acestea fiind Castelul Peles, Ateneul Roman, sediul principal al Muzeului National de Arta Contemporana, potrivit EurActiv.ro.

In zilele care au urmat tragediei, un fost membru in Consiliul de Administratie al Salii Palatului din Bucuresti a declarat ca nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Campeanu, fost ministru al Educatiei, a declarat, la randul sau, ca 93% dintre scolile din Romania functioneaza si ele fara acest aviz al ISU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.