Dosarul de trimitere in judecata a fostului consilier prezidential George Scutaru si a fostului vicepresedinte al Camerei Deputatilor Dan Motreanu va fi retrimis procurorilor DNA pentru refacerea rechizitoriului, au decis, miercuri, judecatorii ICCJ, care au constatat neregularitati.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis sa trimita cauza inapoi procurorilor DNA care au intocmit rechizitoriul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prin aceeasi solutie data miercuri a fost revocata si masura controlului judiciar luata fata de Scutaru, insa sentinta nu este definitiva, ea putand fi contestata. "Restituie cauza privindu-i pe inculpatii Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan-Stefan si Schaer Ana-Maria, trimisi in judecata prin rechizitoriul nr. 114/P/2015 din data de 28 septembrie 2015, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu in cuantum de cate 90 lei se platesc din fondul Ministerului Justitiei. Cu drept de contestatie in termen de 3 zile de la comunicare. II. Revoca masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de inculpatul Scutaru George Adrian. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare", se arata in decizia instantei.

Fostul consilier prezidential pentru securitate nationala George Adrian Scutaru, fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor Dan Motreanu si Ana Maria Schaer, administrator al unei societati comerciale, au fost trimisi in judecata de DNA pentru spalare de bani.

La cel de-al doilea termen din camera preliminara, instanta suprema a admis mai multe exceptii formulate de cei trei si a constatat neregularitati in intocmirea rechizitoriului, dispunand remedierea acestora in termen de cinci zile de la comunicarea deciziei.

Totodata, instanta a dispus sa i se comunice daca procurorul mentine dispozitia de trimitere in judecata sau solicita restituirea cauzei.

"Admite in totalitate cererile si exceptiile invocate din oficiu si, in parte, cererile si exceptiile formulate de inculpatii Scutaru George Adrian, Motreanu Dan Stefan si Schaer Ana Maria. Constata neregularitatea rechizitoriului nr.114/P/2015 din 28 septembrie 2015 intocmit de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie. Dispune remedierea neregularitatii actului de sesizare in sensul: precizarii infractiunilor pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a fiecaruia dintre inculpati, cu indicarea expresa a textului de lege; a numarului de infractiuni de spalare de bani, aflate in concurs, retinute in sarcina fiecaruia dintre cei trei inculpati si precizarea in concret a faptelor ce compun concursul de infractiuni; precizarii, in concret, a faptelor retinute ca pretins savarsite de fiecare dintre cei trei inculpati care ar realiza elementul material al laturii obiective a infractiunii de spalare de bani, varianta normativa concreta si efectiva care li se imputa fiecaruia dintre acestia, precum si modalitatea alternativa din cadrul fiecarei variante normative", se arata in incheierea sedintei de judecata.

De asemenea, instanta respingea cererea lui George Scutaru "privind constatarea nelegalitatii administrarii probelor in faza de urmarire penala".

Citeste si:
Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA
Liviu Dragnea, judecat în...

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat termenul in proces pentru marti, pronuntarea venind miercuri.

La sfarsitul lunii septembrie, procurorii Directiei Nationale Anticorutie (DNA) i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe fostul consilier prezidential pentru securitate nationala George Adrian Scutaru, la data faptelor deputat si membru cu functie de conducere in PNL, si, in stare de libertate, pe vicepresedintele Camerei Deputatilor Dan Motreanu, deputat si membru cu functie de conducere in PNL (la data faptelor si in prezent), pentru spalare de bani.

Anchetatorii au trimis-o in judecata pentru aceeasi infractiune si pe Ana Maria Schaer, administrator al unei societati comerciale.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2008, o persoana cu functie de conducere in administratia locala, denuntator in cauza, a pretins si a primit de la o alta persoana aproximativ un milion de euro, cu titlu de mita, in schimbul sprijinirii acesteia din urma in demersurile de punere in posesie de terenuri aflate in municipiul Buzau.

"Din suma de 700.000 de euro, bani primiti efectiv de persoana denuntatoare, aceasta le-a remis inculpatilor Scutaru George-Adrian si Motreanu Dan Stefan, sumele de 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro, conform unei intelegeri anterioare. Ambele sume au fost date in acelasi scop, respectiv pentru finantarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale si generale), a candidatilor partidului din care fac parte cele doua persoane ultim mentionate", precizau procurorii DNA in rechizitoriu.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Conform anchetatorilor, pentru a disimula provenienta acestor sume de bani, George Scutaru, Dan Motreanu si Ana Maria Schaer "au initiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realitatii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferata, in mai multe transe, din contul societatii administrata de catre aceasta din urma catre o firma care a produs articole de vestimentatie folosite ca materiale in campania electorala".

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor celor trei inculpati, pana la concurenta sumei de 1.213.090 de lei, suma care a fost efectiv platita firmei producatoare a materialelor electorale.

La inceputul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, in acest dosar, masura fiind prelungita in septembrie.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.