Fostul sef al Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM), Adrian Barascu, si cei sase angajati alaturi de care a fost retinut de procurorii DNA au fost arestati, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.

Judecatorii au decis, marti seara, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Adrian Barascu si a angajatilor ONPM Felicia Violeta Popa, Andreea Violeta Lita, Dan Cristian Puscas, Ion Octavian Nanu, Aurel Lehadus si Marcel Daniel Gomeaja. Decizia poate fi contestata la Inalta Curte.

Potrivit Politiei Romane, chestorul de politie Adrian Augustin Barascu si comisarul sef de politie Felicia Violeta Popa au fost eliberati din functie si si pusi la dispozitia unitatii, urmand sa fie luate si alte masuri in cazul acestora, in functie de masurile ce vor fi dispuse de anchetatori in dosarul in care au fost retinuti.

Subcomisarul de politie Andreea Violeta Lita, psiholog la Oficiul National pentru Protectia Martorilor, a fost pusa la dispozitia unitatii, dupa ce a fost retinuta de procurorii DNA, in acelasi dosar. Comisarul sef de politie Ion Octavian Nanu, sef serviciu la IGPR, a fost de asemnea eliberat din functie si pus la dispozitia unitatii.

Si comisarul sef Ion Octavian Nanu, sef serviciu la IGPR, comisarul sef de politie Aurel Lehadus, comisarul sef de politie Marcel Daniel Gomeaja, comisarul sef de politie Dan Cristian Puscas, acestia din urma cu functii de executie in Oficiul National pentru Protectia Martorilor, au fost pusi la dispozitia unitatii, dupa ce DNA a comunicat ca a fost pusa in miscare actiunea penala in cazul acestora.

De asemenea, in urma punerii in miscare a actiunii penale, au fost eliberati din functie si pusi la dispozitia unitatii comisarul sef de politie Cristian Pintilescu, director adjunct al ONPM, si comisarul sef de politie Viorel Marcel Croitoriu, cercetati sub control judiciar.

Comisarul sef de politie Cristea Niculae a fost imputernicit, temporar, in functia de director al Oficiului National pentru Protectia Martorilor, acesta fiind, pana marti, director adjunct al Directiei de Investigatii Criminale. Procurorii DNA au cerut marti Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva pentru 30 de zile a celor sapte retinuti in aceast dosar, in care se fac cercetari pentru deturnarea unor bani alocati protectiei martorilor.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada septembrie - decembrie 2013, Adrian Barascu, Felicia Popa, Octavian Nanu si Andreea Lita au constituit un grup infractional organizat, la care, din 2014, au aderat si Viorel Croitoriu, Daniel Gomeaja, Aurel Lehadus, Dan Cristian Puscas si Cristian Pintilescu, urmarind obtinerea ilegala si deturnarea de fonduri, dar si obtinerea de foloase necuvenite, in urma folosirii abuzive a functiei.

In acest context, in perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program.

Astfel, in perioada 2014 - octombrie 2015, Adrian Barascu, ordonator tertiar de credite la ONPM, impreuna cu Viorel Croitoriu si Octacian Nanu (imputerniciti ai lui Barascu), au folosit documente si date inexacte (estimarea cheltuielilor viitoare, in cuantum total de 565.850 lei, in anul 2014 si, respectiv, 854.530 lei, in anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protectiei martorilor, in sensul supradimensionarii acestora, sustin procurorii.

"Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, in anul 2014 si, respectiv a sumei de 660.230 lei, in anul 2015, la articolul bugetar din care O.N.P.M. ordonanteaza si efectueaza plati pentru protectia martorilor"
, au scris procurorii in ordonantele de retinere.

Citeste si:
De ce nu ar putea fi arestat Putin dacă ar ajunge în SUA, în pofida...
De ce nu ar putea fi arestat...

Procurorii sustin ca membrii grupului au deturnat sume de bani alocate protectiei martorilor catre achizitia directa, de la furnizori preferati, a unor bunuri si servicii destinate inzestrarii ONPM, inutile sau neperformante, precum si pentru dotarea functionarilor institutiei.

"In perioada 2014 - noiembrie 2015, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director al ONPM si ordonator tertiar de credite, cu ajutorul inculpatilor Pintilescu Cristian, Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian, Lita Andreea-Violeta, Croitoriu Viorel-Marcel, Lehadus Aurel si Gomeaja Marcel-Daniel, in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, a schimbat destinatia sumei de 264.796,8 lei, alocate protectiei martorilor, fara respectarea prevederilor legale, pentru inzestrarea sediului ONPM, precum si pentru dotarea functionarilor din aceasta institutie, in alte scopuri decat cele stabilite prin bugetul de stat. O parte din sumele de bani deturnate, in cuantum de 69.684,2 lei, au fost platite furnizorilor, activitatea infractionala fiind intrerupta de controlul IGPR din 25.09.2015, in urma caruia au fost suspendate procedurile de achizitie directa a unor produse si servicii, in valoare totala de 195.112,76 lei", au precizat anchetatorii in ordonante.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Barascu mai este acuzat ca, impreuna cu Daniel Gomeaja, reprezentant al Compartimentului Logistica al ONPM, a intocmit in fals, prin antedatare, sase documente justificative, care au fost inregistrate in evidentele institutiei, pentru a crea aparenta respectarii procedurii legale de achizitie directa a unor bunuri si servicii.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in 4 august, seful ONPM a incercat sa determine un subordonat, folosind afirmatii cu caracter intimidant si amenintari referitoare la continuarea actiunilor de hartuire profesionala, sa nu mai formuleze sesizari penale si sa nu mai dea declaratii defavorabile conducerii institutiei, cu prilejul unor cercetari penale.

Totodata, Adrian Barascu, impreuna cu Aurel Lehadus si Cristian Puscas, in perioada decembrie 2009 - mai 2013, ar fi adoptat comportamente sicanatorii la adresa martorilor inclusi in program, actiuni care au dus la vatamarea drepturilor acestora, au mai aratat procurorii.

Citeste si:
Fostul sef al ONPM si alti 10 angajati, trimisi in judecata de DNA
Fostul sef al ONPM si alti 10...

Lehadus si Puscas mai sunt acuzati ca, in perioada septembrie 2013 - noiembrie 2015, in calitate de ofiteri de legatura, desemnati cu protejarea a doi martori, si-au incalcat atributiile de serviciu, adoptand comportamente sicanatorii la adresa acestora, initial pentru reducerea cheltuielilor necesare martorilor si, ulterior, in scopul pedepsirii acestora pentru petitiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificari din partea Corpului de control al MAI.

In ordonantele de retinere se mai arata ca, in perioada 2014 - noiembrie 2015, Adrian Barascu si Octavian Nanu au facut achizitii directe de sisteme de supraveghere video si alarmare si au luat masuri neperformante, din punct de vedere economic, dar si sub aspectul asigurarii protectiei efective a martorilor. In acest fel, bugetul destinat protectiei martorilor a fost prejudiciat cu suma de 179.778,42 lei, fiind afectate intereselor legale ale martorilor inclusi in program.

"Urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, un numar de 5 societati comerciale au beneficiat de incasari in cuantum total de 179,777,47 lei"
, au precizat procurorii.

Daniel Gomeaja este acuzat ca, in 15 aprilie 2013, in calitate ofiter de legatura al ONPM, a pretins de la doi martorii protejati suma totala de 1.500 de lei, care in 16 aprilie 2013 a fost diminuata la 100 de lei, in vederea urgentarii instalarii sistemului de securitate la locuinta persoanelor respective, dupa includerea acestora in program.

De asemenea, psihologul Andreea Lita, care trebuia sa se ocupe de evaluarea si asistenta psihologica a unui martor protejat, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, in conditiile in care acesta i-a adus la cunostinta intentia si motivatiile de a comite un act suicidar. Tentativa de suicid a avut loc, iar prin neindeplinirea atributiilor de serviciu ale psihologului ONPM, au fost vatamate drepturile acelei persoane, sustin anchetatorii.

Oficiul National pentru Protectia Martorilor este unitate operativa a Ministerului Administratiei si Internelor, subordonata Inspectoratului General al Politiei Romane, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.