Castelul Peles, Ateneul Roman si sediul principal al Muzeului National de Arta Contemporana, aflat in Palatul Parlamentului, se numara printre cladirile monument care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU).

Surse guvernamentale au declarat, pentru EurActiv.ro, ca mai multe cladiri importante din tara, multe dintre ele cu statut de monument istoric, functioneaza fara autorizatii de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Pe lista cladirilor de patrimoniu care gazduiesc, de regula, evenimente publice cu sute de spectatori si nu au o astfel de autorizatie, ceruta imperativ prin Legea 371/2006, se numara Ateneul Roman, care este si sediul Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, si Teatrul National si Opera Nationala din Cluj-Napoca.

Castelul Peles, una dintre cele mai importante si cunoscute cladiri de patrimoniu din Romania, nu are nici el autorizatie de securitate la incendiu, cum nu are nici Muzeul Bran, unul dintre simbolurile Romaniei in lume.

Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) are sediul principal intr-o aripa a Palatului Parlamentului din Bucuresti, dar nici aceasta institutie nu are aviz de securitate la incendiu. Patrimoniul aflat in Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitala nu este nici el sigur din punctul de vedere al avizelor de la ISU, desi aici exista o echipa speciala de pompieri, pregatita sa intervina in caz de incendiu.

Avizul obligatoriu de la ISU a devenit subiect de interes dupa incendiul care a cuprins clubul bucurestean Colectiv, pe 30 octombrie, in urma caruia au murit 56 de persoane si alte peste 150 au fost ranite.

In zilele care au urmat tragediei, un fost membru in Consiliul de Administratie al Salii Palatului din Bucuresti a declarat ca nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Campeanu, fost ministru al Educatiei, a declarat, la randul sau, ca 93% dintre scolile din Romania functioneaza si ele fara acest aviz al ISU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.