Capitala ar mai putea avea asigurata caldura si apa calda aproximativ o saptamana daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) nu va aproba in sedinta de luni bugetul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), a declarat vineri, presedintele CA, Gabriel Dumitrascu.

Presedintele Consiliului de Administratie (CA) al RADET a anuntat vineri ca, din luna aprilie, se cere aprobarea bugetului regiei pentru ca in acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subventii.

"Bugetele au fost taiate mereu, astfel incat au fost taiate si 15% din subventii", a declarat Dumitrascu, explicand ca in acest moment RADET nu mai are dreptul sa cheltuiasca niciun leu conform legii, pentru ca a cheltuit mai mult de 90% din buget. El a explicat ca, daca primarul interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin, nu va intelege sa introduca in prima sedinta a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET in procedura de urgenta, caldura si apa calda pentru bucuresteni vor mai putea fi asigurate probabil o saptamana din inertie.

Presedintele CA al RADET a precizat ca a discutat de mai multe ori cu primarul care i-a transmis ca problema bugetului RADET va fi discutata intr-o sedinta ordinara la sfarsitul lunii noiembrie. "In aceste conditii sistemul va mai functiona cateva zile din inertie. Nu cred ca se opreste caldura duminica aceasta, pentru ca exista o inertie a sistemului care va duce mai departe la furnizarea caldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o saptamana", a spus Dumitrascu.

Acesta a mai precizat ca CGMB se va intruni luni intr-o sedinta extraordinara, dar, in ciuda discutiilor care au existat cu primarul Stefanel Dan Marin, pe ordinea de zi nu este prevazut proiectul de buget al RADET.

In schimb in sedinta de luni consilierii generali ar urma sa aprobe un proiect prin care PMB face un credit de 264 de milioane de lei, bani care teoretic ar fi imprumutati pentru a fi alocati RADET.

Gabriel Dumitrascu a explicat insa ca degeaba se va aloca aceasta suma daca nu va fi aprobat si bugetul, pentru ca, in lipsa bugetului, ea nu va putea fi cheltuita.

"Fara buget aprobat orice suma alocata nu poate fi cheltuita, banii se acumuleaza intr-un cont, dar furnizorii de materiale ai RADET nu vor putea fi platiti",
a mai spus reprezentantul RADET.

Gabriel Dumitrascu a precizat ca RADET are de facut plati urgente catre Enel si Apa Nova care ar totaliza in jur de 10 milioane de lei. El a mai spus ca Enel a trimis deja somatie ca asteapta ca plata sa se faca pana in 16 noiembrie, solicitari similare existand si din partea Apa Nova.

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

Datoria RADET catre Enel este in jur de 25 de milioane de lei, iar datoria catre Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.

"Trag un semnal de alarma catre primarul general interimar ca degeaba aproba imrumutul daca nu aproba si bugetul", a mai spus Dumitrascu.

Presedintele CA al RADET a mai spus ca regia ar trebui sa recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltarii care reprezinta o diferenta la subventie neacordata in ultimii ani si 236 de milioane de la Primaria Capitalei.

Acesta a explicat ca, daca aceste sume ar fi recuperate, RADET ar putea sta linistit pana in primavara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.