Johann-Dietrich Woerner, noul director general al Agentiei Spatiale Europene (ESA), a declarat, in timpul unei vizite oficiale la Bucuresti, ca Romania este un partener de incredere si dinamic al ESA, in domeniul cercetarii spatiale, in special din punctul de vedere al fizicii razelor laser.

Johann-Dietrich Woerner a vorbit despre rolul Romaniei in ESA si in cercetarea spatiala, miercuri seara, la sediul Agentiei Spatiale Romane (ROSA) din Bucuresti, intr-o intalnire cu presa, la care a participat si presedintele ROSA, Marius-Ioan Piso.

Evenimentul a avut loc cu prilejul vizitei oficiale in Romania a unei delegatii a ESA, care a fost condusa de Johann-Dietrich Woerner, aflat la conducerea agentiei europene de la 1 iulie. Vizita a avut loc in contextul in care Romania este membru al ESA si colaboreaza la mai multe proiecte dezvoltate in cadrul Agentiei Spatiale Europene.

"Am avut mai multe discutii, la diferite niveluri (in Romania, n.r.). Am discutat cu reprezentantii ROSA despre prezenta ROSA in ESA si despre care sunt pasii urmatori de realizat in ESA si care sunt deciziile viitoare pe care trebuie sa le luam. Totodata, am vorbit atat la universitate, dar si la Parlament despre ce poate ESA sa aduca Romaniei", a declarat Johann-Dietrich Woerner.

El a mai spus ca, din punctul de vedere al cercetarii spatiale, vede Romania ca pe "un partener de incredere, pozitiv, dinamic si care si-a asumat provocari". "Vad Romania ca pe un partener puternic in domeniul laserelor (...), care pot juca un rol important (in proiectele spatiale ale ESA, n.r.)", a spus Johann-Dietrich Woerner, precizand ca sunt si alte zone de cercetare spatiala in care specialistii romani sunt buni in prezent. "Depinde de Romania sa decida la ce proiecte vrea sa contribuie din ce in ce mai mult. Pentru ESA este foarte bine sa aiba Romania la bord", a mai spus Woerner.

Acesta a vorbit si despre activitatea ESA in general, precizand ca Agentia Spatiala Europeana este foarte mandra de portofoliul sau de activitati, care include aplicatii stiintifice, dezvoltarea tehnologiei, robotica etc.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

"ROSA este invitata sa se implice in multe programe (...) Am vizitat Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, care dezvolta lasere puternice si care ar putea sa fie folosite in privinta deseurilor spatiale. Acesta va fi un pas inainte, pentru ca, deocamdata, doar le putem urmari, dar nu avem nicio modalitate pentru a le reduce", a explicat Johann-Dietrich Woerner, precizand ca a fost foarte impresionat de lucrurile facute de specialistii romani in domeniul fizicii razelor laser.

De asemenea, potrivit lui Woerner, aceasta chestiune legata de posibilitatea utilizarii laserelor in diferite proiecte ale ESA va fi abordata la urmatorul Consiliu Ministerial al Agentiei Spatiale Europene. Aceasta reuniune, la care vor participa si reprezentantii Romaniei, va avea loc la sfarsitul anului viitor, dupa cum a precizat presedintele Asociatiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso.

Citeste si:
Culiță Sterp știe cine i-a furat seiful plin de bani: „Am avut...
Culiță Sterp știe cine i-a...

Pe de alta parte, Johann-Dietrich Woerner a spus ca cele 22 de state membre ale ESA trebuie sa se gandeasca la ce proiecte trebuie sa fie prioritare pentru Agentia Spatiala Europeana dupa ce, in 9-10 ani, va fi incheiata misiunea Statiei Spatiale Internationale (ISS). ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

"Statele membre trebuie sa decida unde vor sa ajunga cu ESA si rog membrii agentiei sa faca un plan pentru perioada de dupa ISS, pentru ca sunt sigur ca avem nevoie de un proiect international", a mai spus Johann-Dietrich Woerner, precizand totodata ca nu crede ca, dupa ce se va inchide Statia Spatiala Internationala, va fi construit un nou astfel de avanpost spatial.

Citeste si:
[VIDEO] Cum arata Statia Spatiala Internationala din interior
VIDEO  Cum arata Statia...

Johann-Dietrich Woerner a vorbit in evenimentul de la Bucuresti si despre rolul ESA de mediator la nivel international. "Membrii ESA sunt in aceasta agentie pentru ca iubesc ESA. Sunt in ESA pentru ca doresc acest lucru. Ar putea pleca oricand doresc. ESA este un parteneriat bazat pe prietenie si avantaje. Stim ce inseamna sa cooperezi dincolo de granitele nationale (...) si avem o retea globala de parteneri (...) Cred ca ESA trebuie sa joace un rol de mediator (...) Avem nevoie de colaborare internationala pentru ca avem suficiente probleme pe Pamant", a mai spus Woerner.

La randul sau, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso, a spus ca, in timpul vizitei in Romania, delegatia Agentiei Spatiale Europene, condusa de directorul general Johann-Dietrich Woerner, a avut intalniri cu personalitati din viata stiintifica si politica executiva, inclusiv cu premierul interimar Sorin Cimpeanu, cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si cu Valerian Vreme, presedintele Subcomisiei pentru Spatiu din Parlament, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"Am avut intalniri la cateva dintre obiectivele noastre spatiale importante, din prezenta colaborare cu ESA. Am fost la Centrul de tehnologii cu laser de la Magurele, cel care functioneaza - nu la ELI, care va functiona peste doi-trei ani -, de la Institutul de Fizica Laserilor, unde noi, avand un contract cu Agentia Spatiala Europeana, dezvoltam generarea de medii de radiatie controlata, in principal, generam mediile care vor fi in jurul sistemului Jupiter, in vederea dotarii corespunzatoare a misiunii JUICE, care va survola cativa dintre satelitii planetei Jupiter", a spus Marius-Ioan Piso.

El a mai spus ca directorul general al ESA a vizitat si Centrul de Integrare pentru Nanosateliti din cadrul Institutului de Stiinte Spatiale de la Magurele, care urmeaza sa fie inaugurat curand si "care este cam singurul din Europa de est in acest moment", ocupandu-se de "integrare de nanosateliti".

In ceea ce priveste activitatea Centrului de Integrare pentru Nanosateliti, Marius-Ioan Piso a spus ca acesta are in productie doi nanosateliti, care sunt cuprinsi in misiunea spatiala QB50, ce urmeaza sa fie lansata.

"In aceste discutii, intalniri, s-a exprimat intentia de a intensifica aceasta colaborare, pe proiecte existente si pe proiecte noi. ESA este un sistem deschis", a mai spus Marius-Ioan Piso.

"Trebuie sa nu uitam ca ESA este a statelor membre si noi detinem cam un procent si jumatate, ceea ce nu este putin", a mai spus Piso, precizand ca ESA raspunde solicitarilor statelor membre. "Bineinteles ca lucrurile astea trebuie sa se incadreze in programele pe termen lung pe care tot noi le aprobam si ceea ce s-a discutat important la nivel politic si la nivelul executiv maxim in acest moment a fost reprezentarea la Consiliul Ministerial al Agentiei Spatiale Europene de la sfarsitul anului viitor. Atunci se vor lua deciziile pentru urmatorii sapte-opt ani in ESA, programele optionale ale ESA, cateva dintre misiunile spatiale importante se definesc si se aproba atunci. Si aceasta vizita a fost si o pregatire in vederea acestui consiliu ministerial", a explicat Piso.

De asemenea, Marius-Ioan Piso a spus ca rolul Romaniei in ESA este consolidat de multi ani. "Aceasta vizita oficiala (a conducerii ESA, n.r.) este importanta atat pentru exprimarea interesului politic al Romaniei pentru ESA, cat si invers, pentru a arata ca ESA are interes in tara romaneasca, inclusiv pe plan politic, si acesta este rostul si noi suntem organizatii de tehnologie, pe termen lung", a afirmat Piso.

El a precizat, totodata, ca prin interesul politic al Romaniei se refera la reconfirmarea faptului ca "spatiul, cercetarea, tehnologia spatiala sunt declarate prioritati atat in strategia de cercetare, dezvoltare, cat si in acordul incheiat intre Romania si Comisia Europeana pentru finantarea pana in anul 2020, cat si in planul national de cercetare, dezvoltare, numarul 3".

In prezent, Agentia Spatiala Romana participa la 17 programe si misiuni in cadrul ESA. "Nu putem sa spunem ca unul este mai important sau mai putin important. Ar fi 17 programe si misiuni la care noi participam. Cel mai prozaic este racheta Ariane 6, unde deja industria noastra a inceput sa lucreze si unde, incepand cu 2021, se vor produce cam 200 de bucati, la care industria noastra va avea coparticipare. Este unul dintre cele mai mari succese industriale pe care le avem. Este important pentru industrie, pentru factorul de retur, pentru faptul ca de la granita Rinului, in afara de Germania, n-a mai facut nimeni asa ceva in Europa. Este rezultatul a vreo 20 de ani de activitati pregatitoare pentru lansatoare. In momentul acesta, Romania detine tehnologie la nivel maxim in domeniul spatial", a concluzionat presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.