Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat joi, din oficiu, cu privire la posibilele abateri disciplinare legate de modul in care CAB a instrumentat si solutionat cauza avand ca obiect masurile de preventie din dosarul Colectiv.

"Avand in vedere relatarile recente din mass-media, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, la data de 12 noiembrie 2015, cu privire la posibile abateri disciplinare in legatura cu modul in care Curtea de Apel Bucuresti a instrumentat si solutionat, in data de 11.11.2015, cauza avand ca obiect masuri preventive. Lucrarea a fost inregistrata distinct la Directia de inspectie judiciara pentru judecatori si Directia de inspectie judiciara pentru procurori", arata IJ, intr-un comunicat de presa.

Sursa citata a precizat ca verificarile prealabile vor fi efectuate in conformitate cu dispozitiile articolului 45 alineatele 2, 3 si 4 litera b din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata si ale articolelor 12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara.

Etapa verificarilor prealabile este premergatoare cercetarii disciplinare, competenta Inspectiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor articolului 45 alineatele 3 si 4 din Legea 317/2004, "de a stabili daca exista indiciile savarsirii de catre magistrati a unei abateri disciplinare si de a se pronunta dupa caz, in functie de rezultatul verificarilor", a precizat IJ.

Judecatorul Luchian Constantin Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, a dispus, miercuri, eliberarea din arest a fostului primar Cristian Piedone Piedone, a Aureliei Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4, si a Luminitei Larisa Ganea, de la acelasi serviciu, scrie MEDIAFAX.

Cristian Piedone Piedone, Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea au fost retinuti de procurorii DNA in 6 noiembrie si arestati preventiv o zi mai tarziu, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti. Decizia de arestare preventiva a fost atacata de cei trei la Curtea de Apel Bucuresti, care miercuri le-a admis contestatia, fiind pusi in libertate in aceeasi zi.

Citeste si:
Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere
Consiliul Superior al...

Cristian Popescu Piedone este acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual, iar Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea, de complicitate la cele doua inrfactiuni, in legatura cu emiterea autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv, unde in 30 octombrie a avut loc incendiul in urma caruia au murit 53 de persoane si alte peste 150 au fost ranite.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei de arestare a celor trei, ca procurorii au argumentat ca primarul si cele doua angajate nu au facut niciun demers din cele stipulate in atributiile lor, atunci cand au eliberat autorizatia de functionare pentru Colectiv, "nici macar demersul minim si firesc de a analiza si de a numara documentele depuse de solicitant".

Procurorii au invocat si faptul ca "inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfasurat activitate si in domeniul alimentatiei publice, anterior functiei de primar, asa incat rezulta un tablou complet al indolentei sale in aprecierea ca acordarea de autorizatii se rezuma la declaratii pe proprie raspundere, o suma de bani achitata la ghiseu drept taxa si cateva documente formale".

Citeste si:
VIDEO Piedone continuă campania de ajutorare a persoanelor nevoiașe
VIDEO Piedone continuă...

"De altfel, in acelasi mod se manifesta si comportamentul celor doua inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4", au mai aratat procurorii.

Potrivit ordonantelor de retinere, Cristian Popescu Piedone, in calitate de primar al Sectorului 4, a incalcat dispozitiile legale privind apararea impotriva incendiilor atunci cand a emis acordul de functionare si autorizatia de functionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru in strada Tabacarilor nr 7.

Anchetatorii le acuza pe Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea ca l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispozitiilor legale si prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, "in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima mentionata le-a avizat".

Citeste si:
Inspectia Judiciara s-a autosesizat dupa descoperirea crimelor din...
Inspectia Judiciara s-a...

Judecatorul Luchian Constantin Constantinescu este colegul de complet al Vioricai Costiniu, spun surse judiciare.

In 12 noiembrie 2012, acest complet a dispus pedepsele in dosarul transferurilor de jucatori. Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de inchisoare cu executare, Victor Becali si Cristi Borcea au primit cate sapte ani de inchisoare cu executare, George Copos - cinci ani de inchisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Padureanu, Gheorghe Popescu si Gheorghe Netoiu - cate trei ani de inchisoare cu suspendare. Ulterior, Inalta Curte a decis rejudecarea cauzei, motivand ca judecatorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati, de Tribunalul Bucuresti.

Citeste si:
CSM respinge una dintre actiunile disciplinare ale Inspectiei...
CSM respinge una dintre...

In urma rejudecarii, tot la CAB, toti inculpatii au primit pedepse cu executare: Cristian Borcea si Ioan Becali, la cate sase ani si patru luni, Victor Becali, la patru ani si opt luni, Gheorghe Copos, la trei ani si opt luni, Mihai Stoica, la trei ani si sase luni, Gheorghe Netoiu si Jean Padureanu, la cate trei ani si patru luni, si Gheorghe Popescu, la trei ani, o luna si zece zile.

In 5 decembrie 2012, judecatorul Luchian Constantinescu a facut parte din completul care a dispus arestarea lui Cristian Cioaca in dosarul disparitiei Elodiei Ghinescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.