O angajata a firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din Colectiv, le-a spus anchetatorilor ca nu a existat niciun fel de contract intre firma la care lucreaza si Digidream pentru focul de artificii de la club, ci a fost redactat ulterior de urgenta.

Andreea Sarbu, angajata a firmei Golden Ideas Fireworks Artists, le-a povestit anchetatorilor ca a existat doar o intelegere verbala, pe 29 octombrie, pentru livrarea artificiilor la clubul Colectiv, urmand ca un contract sa fie semnat pe 31 octombrie.

"De la Nita Daniela Ioana am aflat ca a fost doar o intelegere verbala, contractul urmand sa fie semnat pe data de 31.10.2015, chiar daca evenimentul a avut loc in data de 30.10.2015. Efectiv, nu a fost contract semnat intre firma noastra si Digidream (formatia Goodbye to Gravity- n.r.). Contractul a fost redactat sambata, pe 31.10.2015. Eu am redactat contractul si mi-a fost dictat de Nita Daniela Ioana. Practic, daca cineva ar fi verificat calculatorul, ar fi vazut la ce data a fost redactat contractul"
, a declarat Andreea Sarbu, in fata anchetatorilor.

Aceasta a precizat in fata procurorilor Parchetului instantei supreme ca stie ca Daniela Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, a vorbit cu Adrian Rugina, pe 29 octombrie, pentru semnarea contractului.

"Din cate stiu eu, Nita Daniela Ioana a vorbit cu Adrian Rugina (reprezentant Digidream), joi seara, pe 29 octombrie 2015, sa se intalneasca sambata sa semneze contractul. In mod efectiv, nu a existat niciun fel de contract intre firma noastra si Digidream pentru focul de artificii din seara de 30 octombrie 2015. A fost redactat de urgenta pe 31 octombrie 2015"
, a mai precizat Andreea Sarbu, in fata anchetatorilor.

Angajata Golden Ideas Fireworks Artists le-a povestit anchetatorilor si ce tip de artificii trebuiau folosite in clubul Colectiv si cine le-a montat.

„La montajul artificiilor in incinta clubului, au participat efectiv Zaharia Viorel si Moise Marian. Efectiv la club a ajuns si Neagu Alexandru, dar in incinta clubului au intrat doar Moise Marian si Zaharia Viorel. Nu stiu sigur daca Neagu Alexandru a ajuns si el la clubul Colectiv. Eu stiu ca urmau sa fie montate la clubul Colectiv niste artificii, carora eu le spun jerbe, dar eu nefiind pirotehnician, nu pot spune specificatia acestora. Eu stiam ca vor fi montate doua tuburi de CO 2, dar ulterior am aflat ca vor fi montate si aceste artificii tip jerbe", a precizat Sarbu, la audieri.

Andreea Sirbu le-a spus procurorilor si cum l-a ajutat pe Cristian Nita sa stearga sau sa ascunda documente pe care conducerea firmei le considera incriminatoare.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

"A doua zi dupa eveniment, in data de 31.10.2015, ma aflam la mine acasa. Am fost sunata de Moise Adriana sau Nita Daniela Ioana, nu mai retin exact, spunandu-mi ca este Nita Cristian la birou si sa-l sun si sa-i spun sa stearga din calculator actul aditional dintre societatea noastra si formatia care a organizat evenimentul din data de 30.10.2015. L-am sunat pe Nita Cristian si am vorbit cu el la telefon si i-am spus sa stearga documentul respectiv, adica actul aditional de la contract din calculator. I-am spus sa-l stearga inclusiv din cos. (...) Precizez ca Nita Daniela anterior, in cursul zilei de 31.10.2015, imi spusese mie sa sterg acele documente, dar am uitat, astfel ca l-am sunat pe Nita Cristian si i-am spus ce sa faca. De asemenea, deoarece Moise Adriana m-a rugat sa sterg si folderul cu colaboratorii, i-am transmis acest lucru telefonic lui Nita Cristian. I-am spus sa treaca pe un hard extern intregul folder, dupa care sa ia hardul respectiv si sa-l tina la el sau sa mi-l dea mie. Hardul se afla in prezent la mine acasa. Pe hard ar trebui sa se afle folderul cu colaboratorii. Precizez ca acel contract nu mai exista in format electronic, nici pe hardul care e la mine", a mai spus angajata in fata anchetatorilor.

Citeste si:
Prefectul Capitalei interzice vânzarea artificiilor și a petardelor...
Prefectul Capitalei interzice...

Andreea Sarbu a precizat ca a fost surprinsa cand a aflat ca acel contract pentru furnizarea artificiilor la clubul Colectiv trebuie sters, dar nu a pus intrebari pentru ca i-a fost teama ca va ramane fara un loc de munca.

"Precizez ca in alte situatii nu mi s-a mai cerut sa sterg documente, singura data cand au fost sterse documente a fost in data de 31.10.2015. Ma refer la stergerea contractului dintre firma noastra si formatia care a organizat concertul din clubul Colectiv, din seara de 30.10.2015. Contractul care a fost sters din calculator a fost intocmit pe data de 31.10.2015", a precizat angajata.

Intrebata de anchetatori cine a hotarat care va fi scenariul efectelor pirotehnice in seara de 30 octombrie la Clubul Colectiv, Andreea Sarbu a precizat ca "s-a stabilit telefonic intre Nita Daniela Ioana si Adrian Rugina. Nita Daniela Ioana a desemnat oamenii care sa faca aceste activitati, in conformitate cu solicitarea lui Adrian Rugina”.

Citeste si:
Narcisa Birjaru de la Chefi la Cuțite, angajata lui Cristi Borcea:...
Narcisa Birjaru de la Chefi...

Ulterior, arata anchetatorii, martora ”a pus la dispozitia organelor de urmarire penala hardul extern pe care au fost mutate documentele indicate in declaratie” iar dispozitivul ”urmeaza a fi expertizat tehnic in vederea identificarii si valorificarii eventualelor mijloace de proba”.

Adrian Rugina, care era tobosar al trupei Bucium, a murit la varsta de 38 de ani, in incendiul din clubul Colectiv din Bucuresti.

Originar din Piatra-Neamt, Adrian Rugina, care a fost si membru al trupei Teuton, a iesit printre primii din Colectiv dupa izbucnirea incendiului, insa s-a intors in club pentru a salva alte persoane, potrivit relatarilor de pe contul sau de Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler lui Adrian Rugina si bloggerului Claudiu Petre, "in semn de apreciere pentru curajul, altruismul si daruirea de care au dat dovada in timpul tragicului eveniment de la Clubul «Colectiv» din Bucuresti, incercand salvarea mai multor vieti cu pretul sacrificiului suprem".

Citeste si:
Societatile Colectiv si Golden Ideas Firework, urmarite penal...
Societatile Colectiv si...

In urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, si-au pierdut viata 39 de persoane, dintre care sapte au decedat sambata, cinci in spitale din Capitala si doua in Olanda, unde au fost transferate. In spitalele din Capitala mai sunt internate 106 persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv, din care 47 in stare grava si critica.

Daniela Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, sotul acesteia, directorul firmei Cristian Nita si Viorel Zaharia, pirotehnist autorizat, angajat al SC G.I.F.A, au fost retinuti, vineri, de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cei trei au fost dusi, sambata, la Judecatoria Sectorului 4 cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit procurorilor, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) in incinta Clubului Colectiv, in ziua de 30 octombrie 2015, fara a respecta masurile de siguranta si prevederile legale in acest sens. El este acuzat de ucidere din culpa.

Ulterior producerii incendiului din data de 30 octombrie 2015 din incinta clubului Colectiv, in calitate de reprezentanti ai SC G.I.F.A. SRL, Daniela Ioana Nita (administrator) si Cristian Mihai Nita (director) "au procedat la distrugerea si sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile in cauza, precum si cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trasi la raspundere penala", mai spun procurorii.

Daniela si Cristian Nita sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri. Procurorii au audiat, in aceasta saptamana, 147 de persoane, martori si persoane care au fost ranite in incendiul din clubul Colectiv, iar vineri s-au facut sapte perchezitii in Bucuresti si judetul Giurgiu.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Parchetului instantei supreme au facut perchezitii la sediul Golden Ideas Fireworks Artists din Bucuresti, la un punct de lucru/depozit din comuna Bucsani, judetul Giurgiu, la locuintele celor doi patroni ai firmei, Daniela Ioana Nita si Cristian Mihai Nita, si la locuintele altor trei persoane, Florin Alexandru Bescu, Adriana Moise si Andreea Sirbu, toate din Bucuresti.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Daniela Ioana Nita, in varsta de 38 de ani, este actionarul majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, cu 80% din actiuni, in timp ce Cristian Mihai Nita, in varsta de 31 de ani, are 20% din actiuni.

Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sarii nr 57, in sectorul 6, a fost infiintata in anul 2005. Afacerile firmei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, societatea raportand cinci angajati in 2014.

Firma SC Digidream Multimedia SRL, cu sediul in strada Ion Maiorescu nr. 11, bloc 44, scara 1, etaj 1, ap. 5, din sectorul 2 al Capitalei, este infiintata in 2011 si este detinuta 100% de Alexandru Pascu, el fiind totodata si administrator. Firma are codul CAEN ca activtati ale agentiilor de publicitate si are declarat un angajat. Alexandru Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, este fiul Anei Pascu, vicepresedinte al Federatiei Internationale de Scrima si presedinte de onoare al Federatiei Romane de Scrima. El se afla printre persoanele ranite si este internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde a fost supus unei interventii chirurgicale dificile, prognosticul medicilor ramanand rezervat.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost arestati preventiv, marti, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv, in care au murit 32 de persoane si alte aproape 200 au fost ranite.

In cazul incendiului de la Colectiv, a deschis si DNA o ancheta pentru abuz in serviciu legat de emiterea autorizatiei de functionare pentru local. In dosarul de la DNA, a fost retinut si fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.