Procurorii au audiat, in aceasta saptamana, 147 de persoane, martori si persoane care au fost ranite in incendiul din clubul Colectiv, iar vineri se fac sapte perchezitii in Bucuresti si judetul Giurgiu, potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

"In cursul acestei saptamani, in vederea lamuririi imprejurarilor in care a avut loc evenimentul din data de 30 octombrie 2015 au fost audiate 147 de persoane, martori si persoane vatamate. Totodata, in baza autorizatiilor emise de catre instanta de judecata, sub coordonarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se efectueaza perchezitii in sapte locatii situate pe raza Municipiului Bucuresti si a judetului Giurgiu", se arata intr-un comuicat de presa al PICCJ.

Procurorii au precizat ca a fost finalizata cercetarea la fata locului in dosarul privind incendiul din clubul Colectiv.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Parchetului instantei supreme fac perchezitii la sediul Golden Ideas Fireworks Artists din Bucuresti, la un punct de lucru/depozit din comuna Bucsani, judetul Giurgiu, si la alte cinci adrese, intre care domiciliile celor doi patroni ai firmei - Daniela Ioana Nita si Cristian Mihai Nita.

Cei doi patroni ai firmei vor fi audiati la Parchetul instantei supreme, existand suspiciuni ca au distrus documente referitoare la contracte incheiate de societate, au precizat sursele citate.

Golden Ideas Fireworks Artists din Bucuresti este firma care a asigurat artificiile pentru spectacolul pirotehnic din clubul Colectiv, care a dus la declansarea incendiului din local.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Daniela Ioana Nita, in varsta de 38 de ani, este actionarul majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, cu 80% din actiuni, in timp ce Cristian Mihai Nita, in varsta de 31 de ani, are 20% din actiuni. Surse judiciare au declarat ca Daniela Ioana Nita va fi audiata, in perioada urmatoare, de catre procurori.

Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sarii nr 57, in sectorul 6, a fost infiintata in anul 2005. Afacerile firmei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, societatea raportand cinci angajati in 2014.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Vineri, si procurorii DNA ridica documente si de la mai multe institutii publice din Bucuresti, printre care si Primaria Sectorului 4. De asemenea, la DNA sunt audiati functionari din Primaria Sectorului 4 care s-au ocupat de autorizarea clubului Colectiv.

Angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov sunt vizati in ancheta DNA privind autorizarea clubului Colectiv, pentru fapte de abuz in serviciu, respectiv pentru neindeplinirea atributiilor in cazul avizelor privind prevenirea si stingerea incendiilor.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, ca, in ceea ce priveste disjungerea de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a unei parti din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv si a declinarii cu privire la savarsirea unor infractiuni aflate in competenta DNA, procurorii Sectiei de combatere a coruptiei au dispus urmarirea penala fata de mai multe fapte care ar fi fost savarsite de persoane cu atributii de decizie si avizare din Primaria Sectorului 4 Bucuresti, respectiv abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat si complicitate), fals intelectual (autorat si complicitate).

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

De asemenea, in ancheta DNA sunt vizati angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov, pentru fapte de abuz in serviciu, respectiv pentru neindeplinirea atributiilor in cazul avizelor privind prevenirea si stingerea incendiilor, privind autorizarea clubului Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost arestati preventiv, marti, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv, in care au murit 32 de persoane si alte aproape 200 au fost ranite.

Potrivit PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea fiind decedate.

Mai mult, procurori au aratat, in documentul citat, ca prin contractul de inchiriere echipament si spatiu, incheiat in 30 octombrie, intre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream SRL (formatia Goodbye to Gravity), s-a stabilit ca trupa sa nu plateasca suma pentru chirie daca la concert participa minim 400 de persoane.

Din documentatia existenta la dosarul cauzei rezulta ca suprafata clubului este de 425 de metri patrati, iar administratorii Colectiv, pentru a evita obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, au declarat 80 de locuri pe scaune ca limita maxima. Declaratia a fost data in 6 noiembrie 2014, de Paul Gancea.

Citeste si:
Chitaristul Maxim Belciug cântă la Vaslui, Călărași și Giurgiu
Chitaristul Maxim Belciug...

Declaratia a fost data in conditiile in care, pentru inceperea lucrarilor de modificare sau schimbare a destinatiei localului cu activitati culturale, in situatia in care acesta are functiunea de alimentatie publica, cu suprafata desfasurata mai mare sau egala de 200 de metri patrati, este necesara obtinerea avizului de securitate la incendiu.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov, a aratat intr-o adresa transmisa anchetatorilor ca nu au fost efectuate controale privind verificarea masurilor de aparare impotriva incendiilor in Colectiv, intrucat clubul nu figureaza in baza lor de date. In documentul citat se mai arata ca ISU nu a fost informat "de nici o alta autoritate de existenta acestuia si nu au existat solicitari de emitere a avizului/autorizatiei de securitate la incendiu sau sesizari cu privire la activitatea desfasurata in respectiva incinta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.