Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, vineri, ca in spitalele din Capitala sunt internate in continuare 127 de persoane ranite in urma incendiului din clubul Colectiv, dintre care 65 in stare critica si grava, fata de 83 in urma cu o zi.

"Avem un numar mare de pacienti stabilizati, dar va rog sa primiti aceasta veste fara optimism. O pate dintre ei, care ar putea fi transferati in strainatate, sunt luati in calcul de Raed Arafat si restul echipei de medici", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, intr-o conferinta la Ambasada Frantei, la care sunt prezenti specialisti francezi si romani in tratamentul arsurilor grave.

Dintre cei 127 de pacienti, cei mai multi sunt internati la Spitalul de Arsi, Spitalul "Bagdasar-Arseni", Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias si Spitalul Militar Central. De asemenea, pacienti raniti in urma incendiului din clubul Colectiv sunt internati la Spitalul "Grigore Alexandrescu", Spitalul "Sfantul Ioan", Spitalul "Sfantul Pantelimon", Spitalul "Dimitrie Gerota" si Spitalul SRI "Agrippa Ionescu".

O misiune franceza se afla in Romania, din 1 noiembrie, iar duminica si luni urmeaza sa vina din Franta prima echipa de medici voluntari care va ajuta doctorii romani la tratarea chirurgicala a victimelor incendiului de la clubului Colectiv.

Echipa de medici voluntari va fi formata din doctorul Marc Guibert, chirurg plastician, la Spitalul Saint Louis din Paris si doctorul Ciprian Isacu, chirurg plastician si sef al sectiei de tratament al arsurilor de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux. Acestia se numara printre primii medici care s-au declarat solidari si s-au inscris ca voluntari pentru a veni in ajutorul medicilor romani.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anuntat, joi, ca mai multe tari din Europa s-au oferit sa gazduiasca si sa trateze pacienti raniti in incendiul din clubul Colectiv, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Selectia bolnavilor va fi facuta de echipele medicale din statele care si-au exprimat disponibilitatea de a prelua pacienti, precum si de medici romani, iar alegerea persoanelor ranite se va face in functie de anumite criterii.

"Selectia pacientilor pe baza listelor preferam sa fie facuta de colegii care vin din spitalelele respective, iar daca ei solicita ca selectia sa fie facuta de noi va fi facuta in baza unor discutii pe listele si pe patologia pacientilor. (...) Criteriile de transfer tin, in primul rand, de spitalelele respective ca sa accepte pacientul respectiv si sa spuna ca pot sa-l preia. Doi: pacientul sa fie transferabil si sa suporte transportul, chiar daca este un risc acest lucru, familia va fi informata despre el ca riscul tranportului este unul destul de serios in continuare si, bineinteles, daca familia doreste acest lucru. Daca familia nu doreste, se analizeaza cu familia si cu medicul curant si, daca se considera ca nu, atunci se alege un alt pacient in locul pacientului a carui familie nu doreste transferul lui", a precizat secretarul de stat.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Arafat a mentionat ca deja au inceput sa soseasca in Romania echipe de medici pentru a selectiona cazurile care urmeaza sa fie preluate pentru tratament.

"Astazi (joi - n.r.), prima echipa a sosit in tara, este o echipa de la spitalul militar de la Bruxelles, un medic anestezit si un medic chirurg care deja sunt cu colegii nostri de la SMURD si de la Departamentul pentru Situatii de Urgenta si de la Ministerul Apararii si care evalueaza toate cazurile pentru a selectiona cazurile pe care pot sa le preia in Belgia la tratament. Initial ni s-au oferit, in Belgia, un numar de trei locuri de terapie intensiva si cinci locuri de pacienti cu gravitate intermediara, dar care nu necesita pat de terapie intensiva, dar, dupa ce am discutat astazi, au luat legatura si cu alte centre din Belgia si este posibil ca numarul paturilor asigurate sa creasca", a aratat Arafat.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

In ceea ce priveste costurile, secretarul de stat a precizat ca fiecare pacient va avea elaborat formularul E112, iar transportul va fi suportat integral din partea statului roman si va fi asigurat, in special, cu avioane MApN.

"Avioanele pe care le avem la dispozitie sunt doua avioane Spartan din partea Ministerului Apararii Nationale si mai avem cele doua avioane care functioneaza in cadrul Ministerului Afacerilor Interne in serviciul SMURD, dar acolo vorbim de capacitati de cate un pacient pe avion, pe cand la avioanele Spartan putem sa ajungem pana la 12, chiar si mai multi pacienti intr-un avion, depinde de starea lor si cati dintre ei necesita ventilatie", a adaugat Arafat.

In urma incendiului care a avut loc, in 30 octombrie, in clubul Colectiv, 32 de persoane si-au pierdut viata si alte aproape 200 au fost ranite, majoritatea fiind internate in spitalele din Capitala.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Banicioiu, audiat in dosarul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.