Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, desemnat premier interimar de catre presedintele Klaus Iohannis, este din 2012 rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si presedinte al Consiliului National al Rectorilor, condus anterior de Ecaterina Andronescu.

Sorin Cimpeanu, in varsta de 47 de ani, ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice din decembrie 2014, a absolvit Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV), in anul 1991. In anul 2000, el a obtinut diploma de doctor la aceeasi institutie de invatamant superior.

De asemenea, el are mai multe calificari profesionale, intre care un certificat de absolvire a unui curs de comunicare manageriala in structurile publice si private, acordat, in 2011, de Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative - Facultatea de Comunicare si Relatii Publice ”David Ogilvy”, un certificat pregatire in tehnologia educatiei la distanta / Formare experti evaluator externi, acordat, in 2010, de ARACIS, dar si un certificat de atestare a competentelor profesionale, la Academia Nationala de Informatii ”Mihai Viteazul”, Colegiul National de Informatii, din anul 2013, precum si un certificat formare in domeniul implementarii standardelor de mediu, acordat de Institutul Superior de Agricultura din Lille, Franta.

Dupa finalizarea studiilor universitare, in perioada 1991-1992, Sorin Cimpeanu a lucrat ca inginer proiectant, la Institutul de Studii si Proiectari pentru Imbunatatiri Funciare (ISPIF), ulterior, pana in 1999, a fost coordonator la Centrul Experimental Peris - Ilfov al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, iar din 2000 pana in 2003 a indeplinit functia de expert coordonator la Ministerul Educatiei si Cercetarii - Centrul National pentru Programul european Leonardo da Vinci. Un an mai tarziu, Cimpeanu a fost numit expert coordonator in Ministerul Educatiei si Cercetarii - Agentia Nationala pentru parteneriatul univesitatilor cu mediul economico - social (APART), iar intre 2005 si 2008 a fost director Irrifrance Roumanie. Intre 2004 si 2008 a detinut functia de prodecan al Universitatii Agronomice - Facultatea de Imbunatatiri Funciare, unde, incepand din 1992, a detinut toate functiile didactice, de la cea de preparator pana la cea de profesor. In perioada 2008 - 2012, el a fost decan al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti - Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului, iar in prezent ocupa functia de rector al USAMVB.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Din iulie 2013, este presedinte al Consiliului National al Rectorilor din Romania, condus anterior de Ecaterina Andronescu.

De asemenea, Cimpeanu este, din 2012, membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice ''Gheorghe Ionescu Sisesti'' si secretar general al Consiliului National de Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar din 2013, presedinte al Consiliul National al Rectorilor din Romania.

Sorin Cimpeanu a scris peste 80 de articole stiintifice si 11 carti de specialitate/manuale universitare, participand in 60 proiecte in calitate de membru in colectiv sau expert consultant, din care trei proiecte internationale. El a primit distinctia ”Doctor Honoris Causa”, acordata de Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, in anul 2014; medalia ”Meritul pentru Invatamant”, acordata in anul 2004 de catre Presedintia Romaniei, dar si premiul national ”In Hoc Signo Vinces” acordat pentru activitatea de cercetare de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, in anul 2002.

Citeste si:
Cîmpeanu: „Elevii nu vor trece la școala online din cauza...
Cîmpeanu: „Elevii nu vor...

De asemenea, el este membru in mai multe asociatii si organizatii profesionale, intre care in Consiliul de Administratie de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului – I.C.P.A. Bucuresti si presedinte Comisia de Ingineria resurselor vegetale si animale, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

In mandatul de ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu anunta, in luna mai 2015, ca se lucreaza la un alt proiect al Legii educatiei care ar putea fi gata pana la sfarsitul anului si aprecia ca in acest context nu ar mai avea sens sa modifice actuala Lege a educatiei, asa cum cerusera unele organizatii studentesti.

Tot in mandatul sau a avut loc scandalul transferurilor nejustificate in clasa a IX-a, fiind vorba despre sute de astfel de cazuri. In urma acestei situatii, sefii inspectoratelor scolare din Prahova, Bihor, Suceava au fost demisi.

Citeste si:
Ecaterina Andronescu, despre Cristina Topescu: Era un om atat de drept
Ecaterina Andronescu, despre...

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi, ca il numeste premier interimar pe ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, in conditiile in care propunerea premierului demisionar Victor Ponta era ministrul Apararii, Mircea Dusa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.