Incendiul din clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului ca a fost permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a localului, precum si a desfasurarii unui foc de artificii in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, arata PICCJ intr-un comunicat.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) anunta, intr-un comunicat, retinerea celor trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, pentru ucidere din culpa.

Parchetul nu precizeaza la ce instanta ii vor prezenta pe cei trei pentru luarea unei masuri preventive. La solicitarea MEDIAFAX, reprezentantii PICCJ au spus ca vor anunta acest lucru marti dimineata.

In comunicat se arata ca, prin ordonanta din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, fiind sesizati cu privire la faptul ca in incinta Clubului Colectiv a avut loc un incendiu in urma caruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vatamari corporale, au dispus inceperea urmaririi penale cu privire la savarsirea infractiunilor de omor calificat si distrugere calificata, in vederea stabilirii circumstantelor si imprejurarilor savarsirii faptelor.

"Din datele si probele administrate ulterior a rezultat ca incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club"
, se arata in comunicatul PICCJ.

Procurorii mai spun ca, avand in vedere imprejurarile in care fapta a fost comisa, dupa cum rezulta din probe, "se releva forma de vinovatie a culpei, si nu a intentiei, astfel incat, prin ordonanta din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea incadrarii juridice data faptelor din infractiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal in infractiunea de ucidere din culpa, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal".

Cei trei actionari ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost retinuti de procurori, fiind acuzati de ucidere si vatamare corporala din culpa, in dosarul privind incendiul in care 31 de oameni au murit si alti aproximativ 200 au fost raniti.

Cei trei au fost adusi luni cu mandat la PICCJ, pentru fi audiati in calitate de suspecti. Ei au ajuns la Parchet intre orele 14.00 si 14.30 si au fost retinuti incepand cu ora 18.30.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, ca procurorul de caz de la PICCJ a stabilit ca cei asociati ai firmei care detine clubul Colectiv trebuie sa fie din nou audiati, dupa ce acestia au raspuns intrebarilor anchetatorilor si in noaptea de vineri spre sambata, la scurt timp dupa incendiu.

Tot luni, la sediul Politiei Capitalei au dat declaratii, in calitate de martori, mai multe persoane care au fost in clubul Colectiv vineri seara, cand a izbucnit incendiul.

Anchetatorii au mers, luni, in toate spitalele in care sunt internate persoanele ranite in incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a intamplat vineri seara.

In incendiul din clubul Colectiv au murit 31 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, peste 50 fiind in stare critica sau grava.

Citeste si:
România are cele mai mari creșteri de preț la gaze și energie...
România are cele mai mari...

Ancheta in cazul incendiului din clubul Colectiv este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce procurorul general a dispus, sambata, preluarea cercetarilor de la Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat, luni seara, intrebat ce pedepse risca cei trei patroni, ca, pentru ucidere din culpa in forma agravanta pedeapsa este de 10 ani, iar pentru vatamare corporala din culpa este de patru ani. Daca se aplica concursul de infractiuni si vor fi identificate si alte infractiuni, pedepsele cresc.

Clubul Colectiv se afla in fosta fabrica Pionierul, o cladire de patru etaje, de pe strada Tabacarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care detine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seara, din Capitala, este detinuta de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) si Paul Catalin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judetul Ilfov si are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani si este din Bucuresti, iar Paul Gancea are 28 de ani si este tot din Bucuresti. Colectiv Club SRL, infiintata in octombrie 2014, a avut o cifra de afaceri de 45.000 de lei in 2014.

Citeste si:
De la ce a pornit incendiul de la Ferma Dacilor. Anchetatorii:...
De la ce a pornit incendiul...

Clubul Colectiv isi desfasura activitatea in baza unei declaratii pe propria raspundere, in care se preciza ca in local sunt 80 de locuri pe scaun, a aratat Primaria Sectorului 4, adaugand ca nu are competente in a controla respectarea normelor de prevenirea si stingerea incendiilor (PSI).

Martori aflati in club au declarat pentru MEDIAFAX ca incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stalp al cladirii aprinzandu-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucati din plafon, care era capitonat si el cu burete fonic, s-au desprins si au cazut peste oameni.

Potrivit celor aflati la spectacol, un agent de paza a luat un stingator de incendii, insa nu a apucat sa intervina inainte ca focul sa ajunga la tavan si sa se extinda cu repeziciune. In momentul cand tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panica si s-au imbulzit spre iesire, creandu-se busculada, deoarece doar una dintre usile de la intrare s-a deschis de la declansarea incendiului.

Citeste si:
Amalia Bellantoni, live pe TikTok în timpul unui incediu. A sunat...
Amalia Bellantoni, live pe...

Ulterior, si cea de-a doua usa a fost deschisa, lumea a navalit afara, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau in stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat ca un fum greu, innecacios, se adunase in club, acesta "iesind in valuri" pe usa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a facut antifonarea in clubul Colectiv spunea ca patronii localului au refuzat sa cumpere material ignifug pentru ca era ”prea scump”, el sustinand ca o astfel de lucrare se face in mod normal ”pe baza unui proiect intocmit de pompieri, de arhitect”, care insa nu a existat.

El a precizat ca tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la caldura, nu si la foc.

”Ulterior, au pus ei, nu stiu de unde, pe stalpi (n.r. - acelasi material ca pe tavan). Am vazut niste piramidal. Este ignifugat grad F, adica poate sa stea la caldura - motoare, calorifere -, nu sa ii dai foc. Si cui ii dai varianta RF, aia ignifugata, este prea scumpa”, a mai spus el, precizand ca materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Specialistii de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD-INSEMEX) Petrosani investigheaza, alaturi de reprezentantii altor institutii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

”Colegii de la Criminalistica vor ridica probele pe care le-am indicat si pe care ni le vor trimite la Petrosani dupa ce vor finaliza constatarea la fata locului. Am gasit un extinctor folosit, s-a inteles gresit, si doua nefolosite. In ceea ce priveste materialele ignifuge folosite in interior, vom cerceta la Petrosani si vom face teste si pe materiale similare, sa vedem viteza de ardere, gaze degajate. In functie de cand vom primi probele, ca sa facem ceva de acuratete, cred ca vom prezenta concluzii in circa doua saptamani, pentru ca nu vrem sa ne hazardam in ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Gaman.

Potrivit unor informatii ale anchetatorilor, firma care a asigurat artificiile pentru spectacolul pirotehnic din clubul Colectiv este Golden Ideas Fireworks Artists din Bucuresti.

Contactata de MEDIAFAX, o reprezentanta a companiei a refuzat sa confirme sau sa infirme informatia, scuzandu-se ca nu poate vorbi si indicand autoritatile pentru a furniza astfel de date.

Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sarii nr 57, in sectorul 6, a fost infiintata in anul 2005. Afacerile companiei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, firma raportand cinci angajati in 2014.

Potrivit informatiilor de pe site-ul companiei, aceasta furnizeaza servicii pirotehnice care includ focuri de artificii, programe pirotehnice de sol, inscrisuri pirotehnice si efecte de scena de toate tipurile. Firma are in portofoliu clienti mari din domenii precum sectorul bancar, retail, farma, mass-media si comunicare, sport sau auto.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.