Mii de oameni, rude, prieteni sau cunostinte ai celor care au murit sau au fost raniti in Colectiv, dar si simpli cetateni, marcati si revoltati din cauza tragediei, au mers in tacere pe strazile Capitalei, aducand un omagiu victimelor, pentru care au aprins un altar de lumanari.

Peste 1.000 de oameni s-au adunat initial in Piata Universitatii, intr-o liniste nefireasca pentru o astfel de aglomeratie. Pentru unii dintre ei salutul a fost "Dumnezeu sa-l ierte!", iar intalnirea cu cunoscutii s-a facut in lacrimi.

Cei mai multi dintre participanti purtau haine negre sau inchise la culoare si aproape fiecare avea in maini flori sau lumanari. Putini au fost cei dispusi sa vorbeasca, chiar daca printre victime nu era unul de-al lor.

"Azi e un mars al tacerii. Ce ar mai fi de spus? La ce le-ar ajuta, orice am spune, celor care sunt in spital sau nu mai sunt printre noi?", a raspuns un tanar atunci cand a fost intrebat de ce a ales sa participe la mars.

O tanara venita singura la actiune spune ca nu stie pe nimeni dintre cei morti sau raniti, dar a venit pentru ca a fost marcata de drama si pentru ca asa a ales sa fie alaturi de durerea familiilor. "Nu stiu daca va plati cineva, dar eu sper sa se intample asta", a spus ea.

Un grup de baieti dezbateau intr-un colt al pietei despre faptul ca tot acest incident si ancheta care ii urmeaza ar trebui sa determine mobilizarea politicienilor. "Daca nu se va politiza, nimic nu se va schimba. Este nevoie de schimbari profunde si reale la nivelul politicilor publice", a spus unul dintre tineri.

La cateva minute dupa ora 14.00, multimea s-a pus in miscare. O miscare tacuta. Din cand in cand incepeau mici dialoguri in care fie era blamat constructorul pentru ca a pus "blestematul acela de prag la iesire", fie organizatorii, fie autoritatile care au permis "prin dezinteres si coruptie" sa se intample o tragedie de o asemenea amploare.

Pe masura ce multimea inainta, mii de alte persoane s-au alaturat marsului tacerii, astfel incat, la Piata Unirii, nu se mai vedea capatul coloanei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Imediat dupa ce s-a traversat bulevardul Unirii, un tanar a inceput sa se clatine si a iesit din rand. Plangea si tremura. Oamenii l-au intrebat daca se simte rau. "Ne apropiem de locul acela!", repeta continuu tanarul.

Dupa ce s-a mai linistit, a povestit ca printre raniti este un tanar care l-a ajutat sa isi termine scoala, pentru ca el copilarise intr-un centru de plasament iar acel tanar il sustinea de ani de zile. "Mi-e greu sa merg acolo", a spsu tanarul.

Spatiul din fata Clubului Colectiv a devenit neincapator atunci cand participantii la mars au ajuns in zona. Doar o mica parte dintre ei au reusit sa intre in rondul in care este amplasat clubul, restul ramanand inghesuiti pe strazile adiacente timp de mai bine de o ora, pana au reusit sa ajunga la covorul din lumanari.

In multime au ramas prinsi si cativa tineri care au prieteni printre victimele incendiului devastator de vineri. "Lumea spune ca bem. Dau in noi ca suntem rockeri si bem. Suntem acum aici, nu a baut nimeni nimic! Suntem aici doar de durere. Prieteni de-ai nostri au fost acolo", a spus Andrei.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

El spera ca macar dupa acest caz se vor lua masuri. "Nu cred, dar sper. Si cred ca e nevoie de reguli noi. In primul rand, minorii nu ar mai trebui lasati in cluburi, pub-uri si in orice loc in care se vinde alcool. La intrare ar trebui sa-ti se ceara buletin si daca pari de 30 de ani. Apoi, daca se utilizeaza materiale pirotehnice, ar trebui sa existe mult mai multe extinctoare, spatiul sa fie securizat si prevazut cu mai multe iesiri. Eu am avut multi prieteni acolo si nu a scapat niciunul. Ori au murit, ori sunt raniti", a mai spus tanarul.

Langa el, un altul avea un banner prin care arata ca sunt multe biserici si prea putine spitale. "Mesajul meu este un semnal de alarma care trebuie tras. Nu am nimic cu bisericile, sunt crestin, dar e un numar mult prea mare. Cand s-a intamplat incidentul, spitalele din Bucuresti nu aveau locuri. E scandalos. Am vorbit cu oameni care au fost aici si au vazut oameni murind pur si simplu pe trotuar", afirma tanarul.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Acesta spune ca primise si el invitatie la concertul de vineri si doar pentru ca a fost retinut acasa nu a ajuns. "La miezul noptii am fost trezit de telefoane, daca stiu ce s-a intamplat, daca sunt bine si daca stiu ceva despre prietenii mei. Doua zile am fost la foc continuu", a mai spus acesta, precizand ca doi prieteni, de 17 si 18 ani, au murit.

Dincolo de banda de protectie pusa de jandarmi, oamenii au poposit si ore in sir, chiar si dupa ce au reusit sa aprinda o lumanare. Femei plangand, tineri cu lacrimi in ochi, cu totii pareau inmarmuriti.

"Nu cunosc pe nimeni din cei morti sau raniti. Dar cum sa nu plang? Am si eu copii si ma gandesc ca poate exact aici unde calc acum, un tanar a murit. Aveau tot viitorul in viata si totul s-a terminat brusc. Cum sa nu plang?", a spus o femeie de varsta a treia.

Strada pe care este amplasat clubul a fost transformata intr-un altar la care mii de oameni continua sa vina si sa aprinda lumanari in amintirea celor care au murit sau pentru insanatosirea celor care sunt in spitale.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.