Un muzeu care va gazdui cele mai vechi icoane datate in Romania, dar si carti si obiecte religioase de patrimoniu va fi amenajat la Alba Iulia, in cladirea din secolul 18 a primului spital militar din Romania, proiectul avand o valoare de peste doua milioane de euro.

Proiectul "Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizeaza o cladire monument istoric restaurata in Alba Iulia” a fost prezentat, vineri, si presupune amenajarea unui complex muzeal unic in Transilvania, ce va gazdui de la carte veche si obiecte de patrimoniu pana la o colectie impresionanta de icoane.

Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca muzeul va fi amenajat printr-un proiect in valoare de peste 9 milioane de lei (peste 2 milioane de euro), finantarea fiind acordata prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.

Dumitrel a spus ca muzeul este amenajat intr-o cladire istorica, din secolul 18, aflata in apropierea Catedralei Reintregirii din Alba Iulia, respectiv in cladirea fostului spital militar din oras, primul din Romania.

"Este admirabil sa vezi cum ceea ce era pana in urma cu nu foarte mult timp doar o idee prinde contur si se transforma intr-un lucru concret, iar un spatiu ce parea invins de timp devine un loc in care spiritul acestor meleaguri se reflecta mai bine ca oriunde altundeva. Cetatea avea nevoie de Museikon, iar Museikon promite sa ajute Cetatea Alba Carolina sa devina si mai atractiva (…)”
, a spus Dumitrel.

Potrivit proiectului, noul muzeu va avea o colectie de mare valoare artistica si documentara formata din 5.624 piese, din care 2.500 vor fi clasate. Obiectele expuse vor fi din colectia Muzeului National al Unirii si a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, iar printre cele mai valoroase se afla primele icoane datate din Romania si singurele file existente pe teritoriul Romaniei din cea mai veche carte in limba romana pastrata: Evangheliarul tiparit la Sibiu in 1551.

Proiectul de realizare a noului muzeu Museikon este realizat in parteneriat de Consiliul Judetean Alba, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia si Universitatea din Bergen – Norvegia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.