Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii potrivit caruia preparatele din carne procesata ar fi cancerigene, iar carnea rosie "probabil" cancerigena nu trebuie sa sperie sau sa ingrijoreze, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Vor analiza specialistii cu atentie si dupa aceea sunt convins ca vor iesi cu o analiza foarte clara a ceea ce s-a prezentat acolo. Am vazut reactii si intr-un sens si-n celalalt. Eu cred ca e datoria celor trei institutii din tara noastra care se ocupa de sanatatea umana, pana la urma, sa analizeze foarte clar ce se spune acolo. Nu cred ca este un moment in care trebuie sa ne speriem. Avem Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, pe de o parte, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor si Ministerul Sanatatii. Ele sunt cele trei entitati legale care trebuie sa se pronunte. Nu as face alte comentarii decat dupa ce specialistii se pronunta. Dar nu cred ca este un motiv de ingrijorare", a afirmat Constantin, la targul Indagra 2015.

OMS a publicat, marti, un comunicat potrivit caruia carnea rosie si carnea procesata au potentialul de a cauza cancer in organismul uman. Raportul a fost intampinat cu nemultumire de reprezentantii industriei carnii, care au spus ca studiul aflat la baza raportului este "inadecvat".

Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetatori de la International Agency for Research on Cancer (IARC) si publicat luni in Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesata - precum salam si sunca - in categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer si include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun si gazele de esapament, informeaza publicatia The Wall Street Journal, scrie MEDIAFAX.

Carnea rosie din fripturi si frigarui este considerata "probabil cauzatoare de cancer" - o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scara larga (glifosat).

IARC, considerat o autoritate in evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citeaza o serie de studii care au ajuns la concluzia ca exista dovezi puternice care sprijina o asociere intre consumul excesiv de carne rosie si declansarea cancerului colorectal, care ocupa locul al treilea in topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.

Citeste si:
Cutremurul din Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 21.000...
Cutremurul din Turcia și...

Raportul face din seria studiilor "aruncate pe piata, fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica", sustine Asociatia Romana a Carnii (ARC).

"Ne manifestam indignarea fata de usurinta cu care aceste studii sunt aruncate pe piata, fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica. Referindu-ne la consumatorul roman, vehicularea unor asemenea informatii alarmiste nu face decat sa induca confuzia intr-o piata alimentara care si asa este afectata de concurenta neloiala pe care o fac evazionistii fiscali", a declarat presedintele ARC, Radu Timis, intr-un comunicat.

ARC este de acord ca este nociv pentru sanatate consumul de preparate din carne de slaba calitate, cu aditivi neautorizati, nerespectand normele de siguranta alimentara, depozitate impropriu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.