Gabriel Oprea este audiat la Parchetul Tribunalului Bucuresti in dosarul in care se fac cercetari pentru ucidere din culpa in cazul politistului Bogdan Gigina, vicepremierul precizand ca s-a prezentat in calitate de martor si va raspunde la toate intrebarile procurorilor.

"M-am prezentat in calitate de martor la Parchet. Voi raspunde la toate intrebarile procurorilor", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la intrarea in sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Ministrul Gabriel Oprea a fost citat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru a da declaratii in dosarul in care se fac cercetari pentru ucidere din culpa in cazul politistului Bogdan Gigina.

Surse judiciare au declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca procurorii care ancheteaza cazul au primit toate actele solicitate de la Brigada Rutiera a Capitalei si convorbirile din dispecerat inregistrate in seara de 20 octombrie, cand a avut loc accidentul in care si-a pierdut viata Bogdan Gigina, politistul care deschidea coloana oficiala a vicepremierului.

Anchetatorii au mai primit de la reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne datele solicitate privind legislatia in baza careia a fost constituita coloana oficiala pentru insotirea cu echipaj de politie a vicepremierului Gabriel Oprea si traseul pe care a mers acesta in 20 octombrie.

Pana acum, pe masa procurorilor a ajuns lista persoanelor care s-au aflat in coloana oficiala, stabilindu-se ca in masina cu ministrul Afacerilor Interne mai erau doua persoane - soferul si un angajat.

De la deschiderea dosarului, anchetatorii au audiat mai multe persoane, printre care politistii din coloana oficiala a ministrului Oprea si cei aflati in intersectie, muncitorii care efectuau lucrarile de reparatii, precum si alti martori aflati in zona.

De asemenea, consilierul personal al lui Gabriel Oprea si soferul care conducea masina vicepremierului in seara accidentului in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina au fost audiati marti, la Parchetul Tribunalului Bucuresti, au mai spus sursele citate.

Ministrul de Interne a declarat, marti, ca venea de la "institutii ale statului roman" atunci cand s-a produs accidentul in urma caruia a murit politistul Bogdan Gigina, aratand ca va face precizari la Parchet, unde va raspunde, ca martor, la toate intrebarile.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

"Eram la serviciu, se va dovedi, se va dovedi de unde am venit. La Parchet trebuie sa spunem aceste lucruri. Unde am fost se va dovedi la Parchet, am fost la institutii. Am fost la institutii ale statului roman, se va spune la Parchet", a afirmat Oprea.

El a mai spus ca orice ministru de Interne a beneficiat intotdeauna de un echipaj de politie la deplasarile in timpul serviciului, aratand ca sunt norme si instructiuni in acest sens.

Intrebat care era urgenta deplasarii din 20 octombrie, astfel incat sa fie necesara prezenta unui echipaj al Politiei Rutiere in coloana sa, Oprea a spus: ”Urgenta, este vorba doar de un echipaj de politie pe care l-a avut intotdeauna orice ministru de interne, sunt norme, instructiuni, iar Parchetul va stabili cu adevarat adevarul. Nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu, tragedia este ca a murit un coleg in timpul serviciului”.

Citeste si:
Tipuri de parchet din lemn: Ghidul tău absolut
Tipuri de parchet din lemn:...

Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit pe 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a fost transportat dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala.

Politistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, insa informatii despre aceasta situatie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai intai pe surse.

Abia la doua zile de la accident, Politia Capitalei a transmis un comunicat in care a confirmat ca politistul de la Rutiera asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informatiilor comunicate, participase la "o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice".

Citeste si:
Începe procesul lui Gabriel Oprea, acuzat de moartea polițistului...
Începe procesul lui Gabriel...

Potrivit reprezentantilor Politiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia in conditiile legii", se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - Piata Presei Libere - Arcul de Triumf - Piata Charles de Gaulle Piata Victoriei - bulevardul Uranus - strada Stirbei Voda.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Politiei Rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale doar in cazul sefului statului, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si primului ministrului. Ministrii pot beneficia de insotire cu echipaje ale Politiei Rutiere doar "in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta", conform prevederilor legale.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Ministrul Gabriel Oprea a aratat, luni, in prima sa declaratie, facuta la aproape o saptamana de la moartea lui Bogdan Gigina, ca a ales sa taca din respect fata de familia acestuia, el sustinand ca nu a vazut accidentul, a aflat abia dupa ce depasise zona si a facut "tot ce este omeneste posibil" pentru a-l salva pe politist.

Ministrul Gabriel Oprea nu a lamurit in baza carei legi a folosit coloana oficiala, rezumandu-se la a cataloga speculatiile ca a incalcat legea sau ca a folosit dispozitivul de insotire in trafic fara temei legal drept "complect (sic!) nefondate".

Ministrul Gabriel Oprea si-a incheiat declaratia spunand: "La acest moment, acestea sunt precizarile pe care le pot face public".

La cateva ore de la declaratia ministrului de Interne, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca s-a intalnit cu Gabriel Oprea, luni seara, si l-a sfatuit sa demisioneze. Iohannis a precizat ca l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discutie pentru ca a dorit sa primeasca lamuriri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.