Cea mai scazuta temperatura din tara din aceasta toamna, de minus 8 grade Celsius, s-a inregistrat miercuri dimineata, la Miercurea Ciuc, fiind mai frig decat pe crestele montane, la peste 2.000 de metri altitudine, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit meteorologilor, minima de minus 8 grade Celsius a fost inregistrata la Statia Meteo Miercurea Ciuc in jurul orei 6:00 si s-a mentinut aproximativ o ora si jumatate, iar la sol a fost bruma.

Temperaturi sub limita inghetului au fost consemnate in toate localitatile din judetul Harghita, si anume minus 6 grade Celsius la Joseni si la Toplita, minus 3 grade Celsius la statia meteo de pe Varful Bucin si minus un grad Celsius la Odorheiu Secuiesc.

Meteorologul Adrian Pasol de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud - Sibiu a declarat corespondentului MEDIAFAX ca dimineata de miercuri a fost rece in toata Transilvania, minimele variind intre minus 8 grade Celsius la Miercurea Ciuc si 1,5 grade Celsius in zona de munte din judetul Alba.

De asemenea, la Sfantu Gheorghe si in localitatea Fagaras din judetul Brasov au fost minus 5 grade Celsius, la Sibiu s-au inregistrat minus 3 grade, la Targu Mures - minus 2,8 grade Celsius, iar la Sebes, in judetul Alba, a fost masurata o temperatura minima de minus 0,4 grade Celsius.

Meteorologul Adrian Pasol a spus ca la Miercurea Ciuc miercuri dimineata a fost mai frig decat in zonele montane inalte, in conditiile in care la Varful Omu au fost minus 3,5 grade Celsius, la Balea Lac - minus un grad, iar la Paltinis a fost inregistrata o minima de 0,1 grade Celsius.

”A fost mai frig in zonele joase decat pe crestele inalte ale muntilor din cauza inversiunii termice, un fenomen care apare des toamna si care a determinat racirea aerului, pe fondul radiatiei nocturne si a cerului senin, favorizand, totodata, ceturile”, a explicat Adrian Pasol.

De altfel, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, la ora 7.55, o atentionare nowcasting de ceata valabila pana la ora 11.00 pe arii restranse, inclusiv pe drumurile nationale si europene din judetele Alba, Covasna si Harghita, fenomen care determina scaderea vizibilitatii, local sub 200 de metri si izolat sub 50 de metri.

Citeste si:
Vaccinul antigripal. Care sunt simptomele și când este recomandat...
Vaccinul antigripal. Care...

Potrivit ANM, minima de minus 8 grade Celsius masurata la Miercurea Ciuc este cea mai scazuta din tara, aceeasi valoare termica minima fiind masurata si la Poiana Stampei, in judetul Suceava.

Minima absoluta a lunii octombrie in Harghita a fost de minus 13,5 grade Celsius si s-a inregistrat in anul 1988, la Miercurea Ciuc, iar maxima absoluta a lunii a fost consemnata in 1955, in aceeasi localitate si a fost de 30,6 grade Celsius.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.