Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, ministrului Justitiei, cererea de urmarire penala pentru Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Victor Atanasie Stanculescu, pentru urmarea procedurilor legale, avand in vedere solicitarea procurorului general.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis marti, 27 octombrie a.c., Ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala a domnului Roman Petre, fost Prim-ministru al Romaniei in perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, a domnului Voiculescu Gelu - Voican, fost Viceprim-ministru al Romaniei in perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, si a domnului Stanculescu Victor Atanase, fost Ministru al Apararii Nationale in perioada 16 februarie 1990 – 30 aprilie 1991, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 12 si ale art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea acestor cereri.

Procurorul general al Parchetului instantei supreme a cerut in 22 octombrie presedintelui declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala pentru Petre Roman, Victor Athanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Stanculescu Victor Atanase si Voiculescu Gelu Voican, sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri", a anuntat joi PICCJ, intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

Parchetul instantei supreme a precizat ca faptele retinute in cazul lui Roman, Stanculescu si Voiculescu formeaza obiectul dosarului cunoscut ca "Mineriada din iunie 1990", aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare.

"Facem precizarea ca, desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata. De altfel, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie, si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei. Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale", se mai arata in comunicatul citat.

Citeste si:
Mitică Dragomir, cuvinte dure la adresa lui Petre Roman după...
Mitică Dragomir, cuvinte dure...

Potrivit articolului 12 din Legea 115/1999, "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Articolul 19 din aceeasi lege prevede ca, "pana la inceperea urmaririi penale Camera Deputatilor, Senatul sau Presedintele Romaniei poate sa retraga, motivat, cererea prin care a solicitat urmarirea penala impotriva membrilor Guvernului".

Conform prevederilor legale, membrii Guvernului raspund penal pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor, de la data depunerii juramantului si pana la incetarea functiei. In exercitarea dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, presedintele, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei, adreseaza ministrului Justitiei o cerere in acest scop.

Citeste si:
Ion Iliescu poate fi achitat penal în legătură cu moartea a patru...
Ion Iliescu poate fi achitat...

Surse judiciare declarau miercuri, pentru MEDIAFAX, ca PICCJ va cere aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Victor Athanasie Stanculescu, intrucat acesta era ministru al Apararii la data faptelor cercetate in dosarul Mineriadei.

Victor Athanasie Stanculescu a fost miercuri la PICCJ, procurorii Sectiei Parchetelor Militare aducandu-i la cunostinta ca s-a redeschis urmarirea penala in dosarul Mineriadei, iar in cazul sau se va declansa procedura speciala.

Fostul premier Petre Roman spunea miercuri, intrebat in legatura cu acuzatiile de infractiuni contra umanitatii aduse lui Ion Iliescu pentru mineriada din iunie 1990, ca nu cunoaste dosarul si nu vrea sa intervina "absolut deloc" pe acest subiect.

Gelu Voican-Voiculescu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca acuzatiile aduse lui Iliescu in dosarul Mineriadei sunt "aberante", el sustinand ca responsabile pentru ceea ce s-a intamplat atunci sunt "fortele care voiau sa impiedice intrarea in normalitate prin consimtirea alegerilor din mai 1990".

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Viceprim-ministrul in primul guvern provizoriu din 1990 si responsabil cu controlul serviciilor secrete, in perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, Gelu Voican-Voiculescu a mai sustinut ca redeschiderea dosarului ar fi o prelungire a unei initiative mai vechi a fostului presedinte Traian Basescu.

"Redeschiderea dosarului s-a facut dupa referendumul pentru invalidarea lui Basescu si Codruta Kovesi a cerut redeschiderea acestui dosar. Pe urma, fostul presedinte Basescu i-a imputat procurorului general Nitu ca intarzie si nu da drumul la redeschiderea acestor dosare. Acum, in acest moment, totul este in inertia acelor initiative, care si-au pierdut obiectul”, a mai adaugat Voican apreciind ca are vrea sa creada ca „actuala putere nu este interesata sa se rafuiasca cu Iliescu, care tine de domeniul trecutului".

Gelu Voican a precizat ca "in epoca au fost sase morti si ancheta generalului Voinea a redus la patru morti", spunand ca "restul sunt rezultatul infruntarilor care au avut loc in conditiile in care fortele de ordine s-au debandat si nu si-au exercitat in niciun fel rolul, de frica de a nu fi acuzati ca au facut represiune pentru ca aveau amintirea proceselor autoritatilor dinainte de, cu oamenii imbracati in haine vargate care reprezentau Ministerul de Interne, Politia, Securitatea si care au produs o anumita impresie".

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiunii contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13-15 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane, ranirea si lipsirea de libertate a altor o mie.

Procurorii militari care ancheteaza cauza i-au citat miercuri la Parchetul instantei supreme pe fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu si fostul general Victor Athanasie Stanculescu.

Oficiali din Parchetul instantei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in dosarul Mineriadei a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, respectiv infractiuni contra umanitatii, pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Virgil Magureanu este suspect in dosarul Mineriadei, tot pentru infractiuni contra umanitatii, potrivit unor surse judiciare.

In 5 februarie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din iunie 1990. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus infirmarea a trei rezolutii de neincepere a urmaririi penale din anul 2009, care au legatura cu Mineriada din 1990, precum si redeschiderea urmaririi penale in acest caz.

"In cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstantele in care, in cadrul evenimentelor produse in municipiul Bucuresti, in perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau ranirea prin impuscare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare au propus infirmarea partiala a rezolutiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica, si redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si infirmarea rezolutiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 si 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica", a precizat sursa citata.

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost, astfel, reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, mai multe victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

Evenimentele de la mineriada 13-15 iunie 1990 au fost anchetate din 1997 de procurori miliari si civili, sute de persoane fiind audiate ca martori si alte cateva zeci, printre care mai multi oficiali, fiind puse sub invinuire.

Initial, in dosarul Mineriadei au fost in atentia procurorilor militari, printre altii, fostul presedinte Ion Iliescu, amiralul in rezerva Emil Cico Dumitrescu, Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru de Interne Mihai Chitac (decedat -n.r.), Victor Athanasie Stanculescu, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in Ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Vasile Ionel, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman si fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu.

Intr-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat ca Romania este obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei si sa faca dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.

Decizia a fost luata in cauza Mocanu si altii impotriva Romaniei, in care Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990. CEDO a decis ca statul roman sa ii plateasca Ancai Mocanu, al carei sot a fost ucis de un glont in timpul Mineriadei, suma de 30.000 de euro pentru incalcarea articolului 2 - dreptul la viata - din Conventia europeana a drepturilor omului, si lui Marin Stoica, batut si bagat in coma in ziua de 13 iunie 1990, in sediul TVR, 15.000 de euro, pentru incalcarea articolului 3 - interzicerea torturii - din Conventie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.