Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi, a murit marti dimineata, la varsta de 90 de ani, informeaza reprezentantii Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) din Bucuresti.

Pe parcursul intregii sale vieti, Mitzura Arghezi a contribuit major la valorificarea si promovarea mostenirii literare si culturale pe care a preluat-o de la tatal sau, marele poet roman Tudor Arghezi. Aceasta a sustinut Muzeul National al Literaturii Romane in toate activitatile culturale organizate si desfasurate fie la Casa Memoriala "Tudor Arghezi - Martisor", al carei custode a fost in ultimii 40 de ani, fie in cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia.

Mitzura Arghezi era internata, din luna septembrie, intr-un camin de batrani privat din sectorul 1 al Capitalei.

Domnica Teodorescu, cunoscuta sub numele de scena Mitzura Arghezi, s-a nascut pe 10 decembrie 1928, in Bucuresti. Fiica poetului Tudor Arghezi (Ion Teodorescu), Mitzura Arghezi a studiat o perioada pictura, a realizat ilustratii de carti, iar, in 1948, ea si fratele sau Barutu au fost exmatriculati de la Facultatea de Litere, dupa ce poetul a fost interzis.

De asemenea, Mitzura Arghezi a studiat baletul cu balerina si coregrafa Floria Capsali si a dansat pe scena Teatrului National din Bucuresti, descoperind astfel si teatrul. S-a inscris apoi la Institutul de Cinematografie, pe care l-a abandonat dupa doi ani si s-a transferat la Institutul de Teatru, potrivit cinemagia.ro.

Mitzura Arghezi a jucat in peste 100 de spectacole de teatru si 18 filme. A jucat pe scena Teatrului National in spectacole ca "Plosnita", de Vladimir Maiakovski, "Minunata pantofareasa", de Federico García Lorca, "Gimnastica sentimentala", de Vasile Voiculescu, "1907", de Tudor Arghezi, "Seringa", de Tudor Arghezi, "Dulcea pasare a tineretii", de Tennessee Williams. La Teatrul National Radiofonic a jucat in "Negutatorul de ochelari" si "Interpretari la cleptomanie", o adaptare dupa Tudor Arghezi, "Rapsodia tiganilor", de Mircea Stefanescu, "Idolul si Ion Anapoda", de G.M. Zamfirescu. Tot la radio a avut o rubrica in cadrul emisiunii "De toate pentru toti".
Debutul in cinematografie a avut loc in 1961, cu ecranizarea schitei lui Tudor Arghezi "Doi vecini", in regia lui Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme in care a jucat se numara "Furtuna" (1960), "Titanic vals" (1964), "Ultimul cartus" (1973), "Eu, tu, si... Ovidiu" (1978), "Drumul oaselor" (1980), "Secretul lui Bachus" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1987).

Citeste si:
Mitzura Arghezi a fost inmormantata, in gradina Casei Martisor,...
Mitzura Arghezi a fost...

Mitzura Domnica Arghezi a fost aleasa de doua ori in functia de deputat roman, in legislaturile 1996 - 2000 si 2000 - 2004, pe listele Partidului Romania Mare (PRM). Intre anii 2005 - 2010 a fost membru in Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune din partea PRM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.