Reprezentantii Garzii de Mediu Sibiu au interzis depozitarea deseurilor provenite din alte judete la depozitul de gunoi din Cristian intrucat rampa se "apropie de capacitatea maxima", printre judetele afectate fiind Alba, insa administratorul haldei vrea sa conteste in instanta aceasta decizie.

Reprezentantii Garzii de Mediu Sibiu au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ca au interzis, in cursul zilei de vineri, accesul la depozitul de gunoi din Cristian al operatorilor care aduc deseuri din alte judete.

"Groapa de gunoi de la Cristian este functionala, este autorizata si functioneaza in parametri normali. Problema este ca, in ultima perioada, tot mai multe judete au inceput sa aduca gunoaiele la groapa de la Cristian si ne apropiem de capacitatea maxima. Deocamdata, nu avem o problema", a declarat Ciprian Simulescu, de la Garda de Mediu Sibiu.

El a afirmat ca masura a fost impusa pentru a preveni aparitia problemelor privind depozitarea gunoaielor in judetul Sibiu.

"Ca sa nu ajungem in situatia ca judetul Sibiu, pe viitor, sa nu aiba unde depozita gunoaiele, am interzis accesul la groapa de gunoi de la Cristian al firmelor din alte judete. In aceasta situatie sunt funizori din judetele Alba si Cluj, care vor trebui sa-si rezolve problema", a spus Simulescu.

La randul sau, Gheorghe Cioaca, directorul economic al SC Transcon Braila, firma care administreaza depozitul de gunoi, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ca masura a fost luata de catre Garda de Mediu Sibiu in urma unui control facut in perioada 21 - 23 octombrie la depozitul de deseuri de la Cristian.

"In perioada 21 - 23 octombrie, reprezentantii Garzii de Mediu Sibiu au efectuat un control de rutina la depozitul de la Cristian. Asa am crezut noi, ca este de rutina, dar au interzis preluarea deseurilor din alte judete pe motiv ca acest lucru nu apare in autorizatia integrata de mediu. Aceasta autorizatie a fost emisa in anul 2011 si este valabila zece ani. In luna iulie a acestui an, in baza HG 349/ 2005, au fost inchise ultimele gropi de gunoi neconforme din intreaga tara, inclusiv din Transilvania. Autoritatile din localitatile respective ne-au contactat la momentul respectiv si ne-au cerut ca, pe o perioada determinata, sa primim si deseurile provenind din localitatile lor. Am fost de acord cu aceasta masura, intrucat capacitatea depozitului permite acest lucru", a declarat Gheorghe Cioaca.

Citeste si:
Podul Minciunilor din Sibiu se închide pentru lucrări de reparație
Podul Minciunilor din Sibiu...

Potrivit acestuia, s-au incheiat contracte cu 20 de agenti economici care preiau deseurile din localitati din judetele Alba, Hunedoara si Cluj.

"Am acceptat doar localitatile la care stiam ca putem sa facem fata. Municipiul Cluj-Napoca, de exemplu, l-am refuzat pentru ca este prea mare, iar cantitatea de deseuri ar fi fost prea mare. Masura actuala, care mi se pare inumana, afecteaza municipiul Deva, orasele din judetul Alba si localitati mai mici din judetul Cluj", a afirmat Gheorghe Cioaca.

El a spus ca depozitarea deseurilor se face, in prezent, in celula doi a depozitului de la Cristian, care are o capacitate de 1,125 milioane de metri cubi, echivalentul a 280.000 de tone de deseuri.

"Daca ne referim la deseurile necompactate, adica asa cum sunt ele luate din tomberoane, am depasit aceasta cifra de 280.000 de tone, insa se face o compactare a gunoiului de 90 la suta, ceea ce inseamna ca noi suntem la mai putin de trei sferturi din capacitatea celulei si am mai putea prelua gunoi. Oricum, judetul Sibiu nu este afectat in niciun fel de aceasta masura. Din calculele noastre, cel putin 11 luni s-ar mai putea prelua deseurile de la toti operatorii", a spus el.

Citeste si:
Managementul deșeurilor: Clearing House și țintele de colectare...
Managementul deșeurilor:...

Cioaca a afirmat ca societatea a obtinut deja certificatul de urbanism si este in curs de a obtine autorizatia de constructie pentru cea de-a treia celula care ar putea deveni functionala in lunile februarie - martie.

Gheorghe Cioaca a spus ca, in cursul zilei de luni, s-au facut demersurile pentru a fi introduse in autorizatia de mediu si localitatile vizate, iar in cursul zilei de marti decizia Garzii de Mediu Sibiu de a interzice accesul in depozitul de la Cristian al firmelor din alte judete va fi contestata in instanta in incercarea de a obtine suspendarea aplicarii acesteia.

"Inca din cursul zilei de 23 noi am anuntat toti agentii din judetele respective ca nu le mai putem prelua deseurile pentru ca nu dorim sa incalcam decizia Garzii de Mediu. Este insa o situatie atipica, pentru ca oamenii astia chiar nu au ce face cu gunoaiele. Speram ca instanta sa se pronunte destul de repede in aceasta situatie"
, a declarat el.

Citeste si:
Pește Piranha în apele Crișului Repede. Garda de Mediu face anchetă
Pește Piranha în apele...

Groapa de gunoi de la Cristian este conforma cu normele Uniunii Europene si a fost special construita pentru a colecta deseurile din municipiul Sibiu si din localitatile invecinate, gropile neconforme din judet fiind inchise.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.