Sistemul de justitie din Romania ar trebui sa puna accent pe confiscarea bunurilor furate si returnarea acestora catre pagubiti, fiind necesara o eficienta mai crescuta pentru combaterea coruptiei, a declarat Ismail Radwan, specialist al Bancii Mondiale pentru managementul sectorului public.

"Vad ca nu trece o saptamana fara ca un personaj cunoscut sa nu fie anchetat. Trebuie ca sistemul judiciar din Romania sa se axeze asupra bunurilor furate. Acestea trebuie confiscate, iar banii oamenilor trebuie recuperati. Politicienii si oamenii de afaceri corupti sunt arestati, dar ies dupa un an sau doi si se bucura in continuare de toate bunurile pe care le-au sustras din avutul public", a afirmat Radwan la Foreign Investors Summit 2015.

El a aratat ca trebuie crescuta eficienta guvernelor si combaterea coruptiei.

Specialistul Bancii Mondiale a punctat ca, in ultimul an si jumatate, a stabilit relatii cu Guvernul si cu premierul pentru a rezolva o serie de probleme majore pentru crearea unei unitati strategice care sa lucreze cu Banca Mondiala si care sa urmeze recomandarile specifice de la Comisia Europeana.

Totodata, el a apreciat ca Romania a realizat totusi progrese majore in lupta impotriva coruptiei, fiind o tara unde previziunile sunt "foarte roz".

"Guvernul face pasi siguri prin mentinerea disciplinei fiscale. Banca Mondiala este fericita sa sprijine acest demers si sa se asigure ca Romania devin o destinatie atragatoare pentru investitii", a mai adaugat Radwan. Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a declarat in septembrie ca daca Ministerul Finantelor nu se descurca in privinta executarii silite, poate sa predea atributia institutiilor din sistemul judiciar, aratand ca statul "sta pe o gramada de hotarari judecatoresti", in care sunt sechestre, dar nu le executa.

"De foarte multe ori aud: «voi, cei din DNA, investigati, ii trimiteti in judecata, ii ajutati sa ajunga la puscarie, dar banii, ii luati?» Si aici este o mare problema, pentru ca nu DNA este institutia care trebuie sa confiste efectiv banii. Noi, atunci cand facem o investigatie, obligatia noastra este sa identificam banii si bunurile, dupa care sa le sechestram. Practic, punem intr-o tava, dupa care oferim tava ANAF, Ministerului Finantelor atunci cand hotararea judecatoreasca ramane definitiva si ANAF-ul trebuie sa execute efectiv aceste hotarari de condamnare", a afirmat procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

Laura Codruta Kovesi a sustinut ca, doar in dosarele DNA, suma care trebuie confiscata de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folositi pentru dublarea salariilor medicilor.

In replica, ANAF a sustinut ca valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentinte judecatoresti anul trecut este de doar 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, iar din aceasta suma peste jumatate oricum nu poate fi recuperata. ANAF a mai aratat ca gradul de incarcare al institutiei pentru activitatea de recuperare a arieratelor si a altor sume datorate bugetului este "extrem de mare", astfel ca resursa umana si materiala necesara recuperarii prejudiciilor este cu mult depasita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.