O petitie online intitulata "Demisia, Oprea! Incetati abuzul de coloane oficiale!" si initiata la doua zile dupa accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina, care insotea coloana oficiala a vicepremierului, a adunat in patru zile aproape 16.000 de semnaturi.

In petitie, lansata pe site-ul petitieonline.com, se solicita demiterea ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pentru abuzul de functie in folosirea ilegala a coloanelor oficiale.

"Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) a murit marti seara, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a fost transportat dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala. Moartea sa tragica a adus la lumina un abuz petrecut in acele cirscumstante, pentru care autorul trebuie sa raspunda", scrie in deschiderea petitiei, intitulata "Demisia, Oprea! Incetati abuzul de coloane oficiale! Incetati abuzul de legitimatii! STATUL SUNTEM NOI!"

Initiatorii si semnatarii petitiei mai cer Parlamentului inceperea unei anchete privind folosirea coloanelor oficiale in trafic si a insemnelor oficiale de catre masinile oficiale ale institutiilor (inclusiv afisarea insemnelor oficiale pe masini private).

"Cerem Parlamentului sa legifereze limitarea stricta a coloanelor oficiale doar pentru Presedintele tarii, pentru seful Guvernului si doar pentru situatii de urgenta, necesitatea folosirii trebuind sa fie explicata prin documente publice, transparentizate post-factum, in fiecare caz. Solicitam interdictia afisarii logo-urilor, legitimatiilor si insemnelor oficiale ale unor institutii ale statului de catre demnitari, oficiali sau alti angajati ai diverselor institutii (Parlament, ministere, alte autoritati). Exista tendinta intimidarii politiei prin afisarea acestor insemne. Ele trebuie limitate strict pentru folosinta locurilor de parcare ale institutiei si ar trebui sa fie ilegala (asimilabila abuzului de functie) afisarea lor pe drumuri publice", mai scrie in petitie.

Semnatarii mai solicita demiterea sefilor Brigazii Rutiere a Capitalei si a comisarilor "care au permis folosirea ilegala de catre ministrul Gabriel Oprea" a coloanei oficiale, in 20 octombrie, din care a facut parte agentul de politie Bogdan Gigina, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

Acestia mai cer demiterea si tragerea la raspundere a celor responsabili pentru marcarea lucrarilor publice de pe strada Stirbei Voda. "Indemnam soferii sa respecte semnalele luminoase ale ambulantelor, pompierilor si ale altor utilitare de real interes public. Observam cu ingrijorare ca din cauza abuzului de coloane oficiale, autovehiculele care salveaza vieti incep sa fie ignorate. Pot muri oameni din cauza iresponsabiltatii unor demnitari care cred ca timpul lor e prea important ca sa stea cu noi in trafic. Trafic pentru care nu ofera solutii. Solicitam autoritatilor sa nu mai abuzeze de resursele Politiei Rutiere, stiut fiind faptul ca o mare parte din timpul de teren al acestora este dedicat insotirii si dirijarii traficului pentru coloanele oficiale", scrie in finalul petitiei.

Lansata pe site-ul petitieonline.com in 22 octombrie, petitia a fost semnata, pana luni dimineata, de 15.946 de oameni.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

Peste 1.500 dintre cei care au semnat petitia au postat si comentarii la sectiunea de discutie, acestia scriind, printre altele: "Dreptate pentru Bogdan Gigina", "Demisia de urgenta din toate functiile detinute", "Nu poti fi ministru de interne daca-ti lasi politistul ranit si pleci", "Prea multa nesimtire. Prea multa risipa, prea multa impertinenta, prea multi impostori, golani si netrebnici. Pe bani publici. Pe vietile noastre", "Abuzul de putere ucide!", "Stop abuzurilor de orice natura comise de cei care cred ca pozitia publica pe care o ocupa in mod vremelnic le da dreptul sa comita fapte penale", "Interesul national inseamna «Viata Romanilor» nu coloane oficiale cu generali de carton".

Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani), de la Brigada Rutiera a Capitalei, a murit in seara zilei de 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a fost transportat dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala.

Citeste si:
Zeci de deputați municipali din Rusia sprijină petiția prin care se...
Zeci de deputați municipali...

Politistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, insa informatii despre aceasta situatie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai intai pe surse.

Abia la doua zile de la accident, Politia Capitalei a transmis un comunicat in care a confirmat ca politistul de la Rutiera asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informatiilor comunicate, participase la "o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice".

Potrivit reprezentantilor Politiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia in conditiile legii", se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - Piata Presei Libere - Arcul de Triumf - Piata Charles de Gaulle Piata Victoriei - bulevardul Uranus - strada Stirbei Voda. Dupa accident, coloana oficiala s-a oprit la fata locului si au fost dispuse masuri pentru mobilizarea echipajelor medicale, sustinea Politia.

Citeste si:
O facultate adună semnături pentru ca bujorul să fie desemnat...
Facultatea de Horticultură...

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Stirbei Voda spun insa ca masina in care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit dupa accident.

Duminica, Ministerul Afacerilor Interne a transmis primul raspuns oficial legat de ancheta privind moartea politistului Bogdan Gigina, care insotea coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea, sustinand ca MAI si ministrul nu pot prezenta detalii pe acest subiect inainte de finalizarea anchetei.

"Ca raspuns la solicitarile mass-media referitoare la circumstantele producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c., in urma caruia si-a pierdut viata politistul Bogdan Cosmin Gigina, Directia Informare si Relatii Publice transmite urmatoarele: Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o ancheta in care se fac cercetari privind cauzele si imprejurarile producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedura Penala, privind Competenta Procurorului, "procurorul conduce si controleaza nemijlocit activitatea de urmarire penala a politiei judiciare si a organelor de cercetare penala speciale, prevazute de lege", arata MAI, intr-un comunicat de presa transmis duminica, la cinci zile dupa accident.

Sursa citata preciza ca, potrivit prevederilor legale, "MAI si reprezentantii sai, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaratii publice sau prezenta detalii pe acest subiect inainte de finalizarea anchetei".

Ministerul Afacerilor Interne mai arata ca "respecta intocmai prevederile legale si acorda sprijin activ tuturor institutiilor abilitate sa solutioneze aceasta cauza". La cateva ore dupa comunicatul MAI, Parchetul Capitalei a transmis precizari privind stadiul anchetei in care se fac cercetari pentru ucidere din culpa in cazul politistului Bogdan Gigina, aratand ca anchetatorii au cerut de la MAI, Politia Capitalei si Politia Romana date despre coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului, primind deocamdata doar partial informatiile solicitate.

"Pentru lamurirea tuturor imprejurarilor cauzei au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Politiei Romane si Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti actele normative interne care reglementeaza cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficiala din care facea parte lucratorul de politie decedat, precum si date cu privire la componenta coloanei la momentul incidentului. Pana in prezent ne-au fost furnizate partial informatiile solicitate", potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Anchetatori au solicitat si datele stocate cu privire la comunicatiile interne ale politistilor implicati in deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului si au audiat persoane care aveau cunostinta despre imprejurarile in care s-a produs accidentul de pe strada Stirbei Voda, respectiv politistii din coloana si cei aflati in intersectie, muncitorii care efectuau lucrarile de reparatii, precum si alti martori aflati in zonaa.

Procurorii au solicitat si documentatia privind efectuarea lucrarilor de reparatie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele incheiate, procedurile de executare a lucrarii, inclusiv elementele de semnalizare si siguranta specifice.

Dupa accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina, in spatiul public s-au vehiculat mai multe intrebari care inca asteapta un raspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care si cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloana oficiala, dar si locul de unde acesta venea si unde trebuia sa ajunga in ziua accidentului, dar si daca, in conditii de ploaie, nu trebuia sa renunte la escorta cu motociclist.

De marti seara, cand a avut loc accidentul, ministrul Gabriel Oprea nu a avut nicio reactie, insa MAI a anuntat ca vicepremierul face declaratii de presa luni, de la ora 11.00, la sediul ministerului.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, la Arad, ca "este inadmisibil" ca Guvernul sa nu ia o pozitie oficiala in cazul accidentului in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina, adaugand ca ii pofteste "de urgenta in fata microfoanelor pe domnii Ponta si Oprea sa dea lamuriri".

Premierul Victor Ponta a refuzat sa le raspunda jurnalistilor, vineri, daca ministrul Gabriel Oprea avea dreptul legal sa foloseasca escorta Politiei Rutiere, inclusiv a motociclistilor, in toate deplasarile pe care acesta le face, el precizand ca raspunde doar la intrebari legate de rectificarea bugetara.

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Politiei Rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale doar in cazul sefului statului, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si primului ministrului. Ministrii pot beneficia de insotire cu echipaje ale Politiei Rutiere doar "in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta", conform prevederilor legale.

Mai multi lideri politici, precum si organizatii neguvernamentale au cerut demisia lui Gabriel Oprea din functiile de vicepremier si de ministru de Interne, dar si lamurirea circumstantelor accidentului a carui victima a fost Bogdan Gigina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.