Actorul Ion Caramitru a declarat ca este dezgustat si revoltat de decizia "aberanta" privind clasarea dosarului Revolutiei din decembrie 1989, mentionand ca pare a fi o "lucrare in compensatie cu deschiderea dosarului Mineriadei" si doar in Romania se poate petrece asa ceva.

Contactat de MEDIAFAX in legatura cu hotararea procurorilor de la Sectia Parchetelor Militare de a clasa Dosarul Revolutiei, actorul Ion Caramitru, unul dintre participantii la evenimentele din decembrie 1989, a spus ca este "dezgustat" de aceasta "decizie aberanta". "Faptul ca dosarul Mineriadei se deschide si dosarul Revolutiei se inchide cred ca numai la noi, in Romania, se poate petrece lucrul acesta. Oamenii care au fost la originea Mineriadei sunt oamenii care au confiscat Revolutia. Lucrul asta nu poate fi lipsit de interes si pare si hilar, si tragic, in acelasi timp", a spus Ion Caramitru pentru MEDIAFAX.

De asemenea, actorul a mentionat ca reprezinta si Asociatia Revolutionarilor Fara Privilegii, pe care a infiintat-o impreuna cu Radu Filipescu, in vederea "pastrarii unei anumite moralitati vizavi de ce s-a intamplat in '89".

"Cum pot veni niste procurori sa spuna ca se inchide (dosarul, n.r.), cand este vorba de oameni care au murit, de declaratii, de o ancheta care a fost facuta de generalul Voinea (Dan Voinea, n.r.), care a fost in amanuntime dusa la capat si apoi el inlocuit tocmai ca sa inceteze actiunea s.a.m.d. Pare-se ca e o lucrare in compensatie cu deschiderea dosarului Mineriadei. Nu se poate, e aberant, au murit oameni si mult mai multi ca la Mineriada. Sunt decizii care sunt pastrate in Arhiva Militara, in arhiva Securitatii, in arhiva Militiei s.a.m.d. Se stie, a fost un proces al Revolutiei in care au fost condamnati anumiti oameni in baza unor probe. Probele alea nu mai pot fi lipsite de interes acum. Din punct de vedere juridic - eu care nu sunt specialist -, mi se pare aberant", a mai spus Ion Caramitru.

Procurorii militari din Parchetul instantei supreme au clasat dosarul Revolutiei din decembrie 1989, in care au fost facute cercetari privind 709 morti, 2.198 de raniti, dintre care 1.855 impuscati, si 924 de retinuti, PICCJ precizand ca pentru unele fapte exista condamnari in alte cauze.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a anuntat vineri, intr-un comunicat de presa, ca procurorii de la Sectia Parchetelor Militare au finalizat cercetarile in dosarul 11/P/2014 privind fapte comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, ranirea si lipsirea de libertate a unor persoane, precum si distrugerea unor bunuri.

In raport de rezultatul cercetarilor efectuate cu privire la fiecare victima in parte si de impedimentele procedurale referitoare la punerea in miscare si exercitarea actiunii penale in cauza, prin Ordonanta din 14 octombrie 2015 s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infractiunilor de propaganda de razboi, genocid, tratamente neomenoase, infractiuni de razboi contra proprietatii si altor drepturi, respectiv infractiuni contra umanitatii, retinandu-se ca faptele cercetate nu sunt prevazute de legea penala, "nefiind caracterizate de tipicitate in raport cu normele legale incriminatoare".

Citeste si:
Alexandru Arșinel, primele declarații după decesul actorului Ion...
Alexandru Arșinel, primele...

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru infractiunile de omor, tentativa de omor si instigare la infractiunea de omor, retinandu-se, dupa caz, implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale sau existenta autoritatii de lucru judecat, dar si faptul ca decesul nu s-a datorat unei fapte prevazute de legea penala sau ca fapta nu exista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.