Ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat joi, la Palatul Parlamentului, ca incurajeaza Ministerul Sanatatii sa faca metodele de detectare precoce a cancerului la san si a cancerului de col uterin disponibile fara plata pentru toate femeile.

"Detectarea precoce si metodele de screening pot preveni cancerul prin detectarea leziunilor si tratarea acestora inainte ca ele sa devina canceroase. Romania a recunoscut acest fapt prin strategia sa nationala pentru sanatate 2014 – 2020 si domnul ministrul (al Sanatatii, Nicolae Banicioiu – n.r.) a discutat o serie de masuri pentru prevenirea si detectarea precoce a cancerului si as vrea sa incurajez in continuare Ministerul Sanatatii sa faca metodele de detectare precoce a cancerului disponibile fara plata pentru toate femeile", a declarat diplomatul american la seminarul "We Can, Advocacy, Educatie si Outresch in cancerul la san si de col uterin", organizat la Palatul Parlamentului.

Hans Klemm a mai spus ca este important sa se popularizeze formele de prevenire a cancerului printr-un stil de viata sanatos, dieta adecvata, limitarea expunerii la soare, a consumului de alcool si tutun, scrie MEDIAFAX. "In Romania, in Europa de Est si in Asia Centrala, SUA incearca sa lucreze prin Centrul pentru Sanatate Globala pentru a sustine retele de cercetare cu privire la cancer, dar ramane foarte mult de facut. Noi toti trebuie sa facem mai mult pentru a spori gradul de prevenire a cancerului", a spus ambasadorul american.

Klemm a mai spus ca, avand in vedere statisticile ingrijoratoare, Romania are multe provocari carora trebuie sa le faca fata.
"Tarile noastre sunt ingrijorate de procentajul foarte mare de femei care sufera de aceste doua boli si in fiecare an 700.000 de femei mor de cancer de san si de col uterin. Conform OMS si conform strategei nationale a Romaniei, cancerul de col uterin este prima cauza a decesului pentru femeile din Romania, iar speranta de viata a femeilor din Romania este cu cinci ani sub media europeana. In special, sunt afectate femeile din mediul rural si femeile rome pentru ca nu au informatii si, de asemenea, nu exista o constientizare in ceea ce priveste un stil de viata sanatos. Date fiind aceste statistici ingrijoratoare, Romania are multe provocari carora sa le faca fata", a declarat diplomatul.

Ambasadorul a vorbit si despre felul in care SUA se confrunta cu aceste doua tipuri de cancer, spunand ca anual 200.000 de persoane sunt diagnosticate si 40.000 mor de cancer la san si 4.000 de femei mor de cancer de col uterin. De asemenea, autoritatile americane cheltuie 120 de miliarde de dolari pentru ingrijirea pacientilor diagnosticati cu cancer, suma care va creste pe masura ce populatia SUA imbatraneste si creste incidenta acestor tipuri de cancer, potrivit ambasadorului Klemm.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.