Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a venit, joi, la Parchetul instantei supreme, fiind citat de procurorii militari in dosarul Mineriadei, in care au fost pusi sub acuzare Ion Iliescu, Virgil Magureanu si Emil Cico Dumitrescu, pentru infractiuni contra umanitatii.

Miron Cozma a spus, la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), ca deocamdata nu poate da detalii privind motivul citarii sale, dar ca va face mai multe declaratii dupa ce va afla ce vor sa ii aduca la cunostinta procurorii.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a fost citat marti, telefonic, sa se prezinte joi la PICCJ, precizand ca, cel mai probabil, a fost chemat in calitate de suspect.

Miron Cozma a mai spus ca urmarirea penala a lui Ion Iliescu in dosarul Mineriadei reprezinta "o mare realizare" pentru el si pentru mineri, iar in declaratia pe care o va da la Parchet, va cere tragerea la raspundere a tuturor "complicilor". "Asta am cerut si eu de-a lungul vremii (ca Ion Iliescu sa fie urmarit penal - n.r.). Pentru mine si mineri, o consideram o mare realizare. Merita sa fie judecat si condamnat. Incadrarea prealabila - de crime impotriva umanitatii - mi se pare incadrerea absolut normala, pentru ca actiunea de acolo a fost inabusita in sange", a spus Miron Cozma.

Joi a fost la PICCJ si Emil Cico Dumitrescu, el declarand ca este suspect in dosarul Mineriadei. Cico Dumitrescu a spus ca nu intelege de ce a fost pus sub acuzare in dosarul Mineriadei, atata vreme cat el a fost seful Directiei Cultura si Sport din Ministerul de Interne in iunie 1990 si, din aceasta calitate, nu a stiut care au fost factorii decizionali privind reprimarea violenta a manifestatiei din Bucuresti.

La Parchetul instantei supreme a fost audiat, joi, si Cazimir Ionescu.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiunii contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13-15 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane, ranirea si lipsirea de libertate a altor o mie.

Citeste si:
Ion Iliescu poate fi achitat penal în legătură cu moartea a patru...
Ion Iliescu poate fi achitat...

Procurorii militari care ancheteaza cauza i-au citat miercuri la Parchetul instantei supreme pe fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu si fostul general Victor Athanasie Stanculescu.

Oficiali din Parchetul instantei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in dosarul Mineriadei a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, respectiv infractiuni contra umanitatii, pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Virgil Magureanu este suspect in dosarul Mineriadei, tot pentru infractiuni contra umanitatii, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Parchetului instantei supreme vor sa ceara aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Victor Athanasie Stanculescu, intrucat acesta era ministru la data faptelor cercetate in dosarul Mineriadei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Citeste si:
Cătălin Botezatu a fost închis aproape un an în Italia. Creatorul...
Cătălin Botezatu a fost...

Victor Athanasie Stanculescu, care in iunie 1990 era ministru al Apararii, a spus ca procurorii nu i-au adus la cunostinta ca este cercetat pentru infractiuni contra umanitatii in dosarul Mineriadei, ci doar ca s-a redeschis urmarirea penala in cauza. Fostul general a precizat ca in 13 iunie 1990 nu era in tara, fiind plecat in Germania.

In 5 februarie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din iunie 1990. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus infirmarea a trei rezolutii de neincepere a urmaririi penale din anul 2009, care au legatura cu Mineriada din 1990, precum si redeschiderea urmaririi penale in acest caz.

Citeste si:
Dosarul privind alegerile prezidentiale din decembrie 2009 a fost...
Dosarul privind alegerile...

"In cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstantele in care, in cadrul evenimentelor produse in municipiul Bucuresti, in perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau ranirea prin impuscare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare au propus infirmarea partiala a rezolutiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica, si redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si infirmarea rezolutiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 si 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica", a precizat sursa citata.

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost, astfel, reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, mai multe victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

Evenimentele de la mineriada 13-15 iunie 1990 au fost anchetate din 1997 de procurori miliari si civili, sute de persoane fiind audiate ca martori si alte cateva zeci, printre care mai multi oficiali, fiind puse sub invinuire.

Citeste si:
Guvernul cere anularea titlului de luptător la Revoluție a lui Ion...
Guvernul cere anularea...

Initial, in dosarul Mineriadei au fost in atentia procurorilor militari, printre altii, fostul presedinte Ion Iliescu, amiralul in rezerva Emil Cico Dumitrescu, Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru de Interne Mihai Chitac (decedat -n.r.), Victor Athanasie Stanculescu, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in Ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Vasile Ionel, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman si fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu.

Intr-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat ca Romania este obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei si sa faca dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.

Decizia a fost luata in cauza Mocanu si altii impotriva Romaniei, in care Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990. CEDO a decis ca statul roman sa ii plateasca Ancai Mocanu, al carei sot a fost ucis de un glont in timpul Mineriadei, suma de 30.000 de euro pentru incalcarea articolului 2 - dreptul la viata - din Conventia europeana a drepturilor omului, si lui Marin Stoica, batut si bagat in coma in ziua de 13 iunie 1990, in sediul TVR, 15.000 de euro, pentru incalcarea articolului 3 - interzicerea torturii - din Conventie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.