DNA cere ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, intr-un nou dosar in care aceasta este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

Update

Elena Udrea, in cazul careia DNA a cerut, marti, incuviintarea retinerii si arestarii preventive pentru noi fapte de coruptie, sustine ca noul dosar penal este bazat pe denunturile fostei sefe a CNI Ana Maria Topoliceanu.

Elena Udrea a declarat, la Digi24, ca acest nou dosar este bazat pe denunturile Anei Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii (CNI) si fosta colaboratoare a sa. Ea a sustinut ca noile dosare sunt rezultatul ”diviziei Udrea” din DNA si a acuzat-o din nou pe Laura Codruta Kovesi ca face tot posibilul sa ii deschida noi dosare.

”Este evident ca este o prioritate pentru DNA arestarea Elenei Udrea”, a mai spus Elena Udrea.

In ceea ce priveste acuzatia legata de intermedierea contractului cu Hidroelectrica, Elena Udrea a spus ca acesta a fost incheiat, de fapt, prin intermediul Anei Maria Topoliceanu, si ca aceasta ar fi folosit si cele cinci milioane de dolari.



Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kövesi, a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de deputatul Elena Gabriela Udrea, care a indeplinit, succesiv, in perioada decembrie 2008 - februarie 2012, functiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului si ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru luare de mita, in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei, spalare de bani in forma continuata si fals in declaratii de avere in forma continuata, cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012, scrie MEDIAFAX.
Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

De asemenea, procurorul sef al DNA a transmis referatul cauzei ministrului Justitiei, pentru a solicita Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea, pentru luare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei si spalare de bani in forma continuata.

Potrivit ordonantei procurorilor, infractiunile de instigare la abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii de avere sunt in legatura cu scoaterea Vilei Sabarel din Eforie Sud (in suprafata utila de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA si vanzarea la un pret sub valoarea de piata a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrari de renovare la acelasi imobil, cumpararea si intabularea acesteia si a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, "pentru a ascunde beneficiarul real si pentru a evita justificarea resurselor financiare".

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

"A solicitat vanzarea activului «Vila Sabarel» din Eforie Sud (achizitionata cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe si cu recunoasterea unor investitii in cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fusesera realizate, catre SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlata de o persoana din anturajul sau, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus mentionate, fara a declara imprumutul acordat societatii sau cumpararea activului prin interpusi", arata DNA.

Procurorii sustin ca Elena Udrea l-ar fi constrans pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, sa incheie un act aditional la contractul de vanzare-cumparare a Vilei Sabarel, in conditii nelegale, respectiv cu incalcarea hotararii AGA si a conditiilor stabilite pentru vanzare prin mandatul emis de minister in baza avizelor directiilor de specialitate. In acest fel s-ar fi urmarit trecerea imobilului in proprietatea SC Romlit Spectrum SRL, desi nu se efectuase plata banilor in termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atragea desfiintarea de drept a contractului, fara alta notificare si fara interventia instantei de judecata.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Mai mult, anchetatorii spun ca Elena Udrea si-ar fi exercitat influenta asupra primarului orasului Eforie Sud pentru a obtine cumpararea, de catre SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Sabarel, prin negociere directa, la un pret de aproximativ 50% din valoarea pietei.

Elena Udrea ar fi pretins si primit, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, constand in contravaloarea lucrarilor de renovare a Vilei Sabarel si a materialelor necesare, de la administratorul unei societatii care avea in derulare mai multe contracte cu Compania Nationala de Investitii (CNI).

"Foloasele au fost primite pentru a asigura finantarea necesara derularii contractelor pe care societatea le incheiase cu CNI SA. Aceasta, in conditiile in care CNI SA functiona sub autoritatea Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite", au precizat procurorii.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Elena Udrea este suspectata ca a achizitionat Vila Sabarel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL, pe care, potrivit procurorilor, o controla si careia ii asigura fondurile aferente efectuarii tranzactiilor, prin creditarea firmei in numele asociatului declarat.

"Astfel, a ascuns faptul ca este beneficiarul real al imobilului Vila Sabarel, al terenului aferent si al lucrarilor de renovare efectuate de o societate comerciala favorizata; toate foloasele sus mentionate au fost primite in legatura cu exercitarea prerogativelor specifice functiei, in scopul disimularii proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand si faptul ca modalitatea de dobandire a imobilelor a fost nelegala. A incheiat tranzactiile imobiliare avand ca obiect Vila Sabarel (cu o suprafata utila de 700 mp) si terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL - societate pe care o controla si careia ii asigura finantarea necesara, utilizand informatii obtinute in exercitarea functiei", se mai arata in referatul cauzei.

Faptele legate de pretinderea si primirea unor foloase necuvenite au legatura cu exercitarea influentei in legatura cu derularea contractului de vanzare-cumparare de energie dintre SC Hidroelectrica SA si o societate comerciala, sustin anchetatorii.

"In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru al Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA", a mai aratat DNA.

Anchetatorii sustin ca, pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.

"In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar al creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta", a mai aratat DNA.

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, cand instanta suprema a decis inlocuirea masurii arestului la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu din 7 mai pana in 16 iunie. Din 25 februarie pana in 30 aprilie, Udrea a fost incarcerata in Arestul central al Politiei Capitalei, apoi transferata la Penitenciarul Targsor.

In 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisa in judecata, in dosarul "Gala Bute", in care este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului omonim de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul "Microsoft", cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.