Circa 600 de inspectori antifrauda au inceput luni dimineata, la ora 9:30, controale simultane in 15 complexuri engros la nivel national, printre care Smart Expo Flora din Bucuresti si Expomarket Doraly din comuna Afumati, vizand in total 60 de engros-uri in cadrul operatiunii "Cristal".

"Astazi (19.10.2015), Directia Antifrauda Fiscala a demarat prima etapa a unei ample operatiuni de control si monitorizare a firmelor care isi desfasoara activitatea in toate centrele engros din Romania (Operatiunea "Cistal"). In fiecare zi, pana pe 25.12.2015, atat in cadrul controalelor operative, cat si al verificarilor documentare si al intalnirilor cu reprezentantii firmelor depistate cu nereguli in timpul controalelor, inspectorii antifrauda din toata tara vor verifica in detaliu activitatea economica si traficul de marfuri din toate complexurile comerciale", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Echipa de conducere a operatiunii va stabili atat zilele in care formatiunile mobile ale Directiei Antifrauda vor monitoriza permanent intrarile si iesirile de marfa, cat si altgoritmul de schimbare a componentei echipelor de control. Pentru engros-istii care vor fi gasiti cu nereguli in timpul verificarilor operative, Fiscul controla amanuntit activitatea desfasurata pana in prezent, scrie MEDIAFAX.

Inspectorii antifrauda au descins la centrele Smart Expo Flora (Bucuresti), Expomarket Doraly (Afumati Ilfov), Marlorex si Frigorifer (Craiova), Euro 2 si Piata de Gros (Timisoara), Brintex (Brasov), West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacau), Gama Center (Ploiesti), Pasarea Phoenix (Iasi), Pavcom (Targoviste), Galgros (Galati) si Tug (Braila).

Acestia se pregatesc de jumatate de an pentru operatiune, avand cate o fisa de documentare pentru fiecare centru engros din tara.

Operatiunea "Cristal" va fi reluata la inceputul anului viitor, dupa analizarea rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va incheia la 25 decembrie. Astfel, Fiscul vrea sa elimine firmele evazioniste din centrele engros si sa blocheze, cu ajutorul noii proceduri de inregistrare in scop de TVA, accesul acestora si al persoanelor implicate in circuitul economic.

Citeste si:
Armata israeliană a intrat în spitalul Al-Shifa din Gaza și...
Armata israeliană a intrat în...

"La sfarsitul acestei operatiuni, singurii care vor mai desfasura activitati economice in engros-urile din intreaga tara vor fi doar contribuabilii onesti. Iar cei care se gandesc ca vor infiinta alte firme prin interpusi care nu au cazier fiscal, pentru a obtine codul de TVA, trebuie sa inteleaga ca aceasta nu este o operatiune singulara, ci doar primul pas din strategia de combatere definitiva a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fara intrerupere, pana cand se va elibera bon fiscal si pentru un surub", a declarat in comunicat presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu.

In timpul verificarilor si controalelor vor fi supravegheate permanent importurile de bunuri pentru depozitele engros. Achizitiile intracomunitare vor fi monitorizate de structura Trafic Control, nou infiintata in cadrul Directiei Antifrauda, careia ii vor fi alocate 200 de posturi in plus din cele 1.000 de posturi primite suplimentar de ANAF.

Citeste si:
Ce fură românii din hoteluri. Topul obiectelor sustrase din complexuri
Ce fură românii din hoteluri....

Inspectorii antifrauda vor beneficia de suportul Brigazii de interventie rapida din cadrul Jandarmeriei Romane in cadrul controalelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.