Centrul National al Cinematografiei (CNC) aloca 15 milioane de lei pentru prima sesiune de finantare de proiecte cinematografice din anul 2015, dosarele putand fi depuse pana pe 16 noiembrie, ora 16.00, potrivit site-ului oficial al institutiei.

Astfel, in sectiunea dedicata debutului in lungmetraj de fictiune sunt acordate 15 procente din suma totala, respectiv 2,25 de milioane de lei, pentru scurtmetrajele de fictiune se acorda 5% din valoare - 750.000 de lei, documentarele primesc 10% din suma - 1,5 milioane de lei, la fel si filmele de animatie, in timp ce pentru dezvoltarea proiectelor de lungmetraje de fictiune, documentare si animatie se acorda 1%, respectiv 150.000 de lei.

Cel mai mare procent din fondul alocat, 59%, respectiv 8,85 de milioane de lei, merg catre lungmetrajele de fictiune. Verificarea indeplinirii conditiilor de eligibilitate a dosarelor de proiect, prezentate in vederea inscrierii la concurs la secretariatul tehnic din cadrul CNC, va avea loc in intervalul orar 10.00 - 16.00 al fiecarei zile lucratoare din perioada de inscriere, 16 octombrie - 16 noiembrie.

Valoarea maxima a creditului direct pe care il poate obtine un producator pentru unul sau mai multe proiecte declarate castigatoare la concursul de selectie sesiunea 1/2015 este de 10%, respectiv 1.485.000 de lei, din creditul direct alocat pentru productie.

Uniunile si asociatiile din domeniul industriei cinematografice sunt invitate sa transmita Centrului National al Cinematografiei propuneri pentru cele trei comisii de selectie (fictiune, documentar si animatie), insotite de CV-urile persoanelor respective, in perioada 16 octombrie - 1 noiembrie.

Taxele de participare pentru fiecare proiect cinematografic inscris in concurs sunt de 1.500 de lei, pentru proiect de lungmetraj de fictiune, documentar si film de animatie romanesti sau cu participare romaneasca, 1.000 de lei, pentru proiect de scurtmetraj de fictiune, documentar si animatie romanesti sau cu participare romaneasca, si de 500 de lei, pentru proiect de dezvoltare a proiectelor cinematografice pentru realizarea de lungmetraj de fictiune, documentar si film de animatie romanesti sau cu participare romaneasca.

Citeste si:
Care este numele real al lui Blaze de la Survivor România!...
Care este numele real al lui...

Totalul fondului alocat pentru sesiunea I a concursului de selectie a proiectelor cinematografice pe 2015 s-a facut conform prevederilor Hotararii Consiliului de Administratie al CNC nr. 319/ 13.10.2015.

Ghidul care contine precizari referitoare la concurs este disponibil pe site-ul CNC.

Cineastul Cristian Mungiu a obtinut, pentru titlul "Fotografii de familie", cea mai mare finantare, de 1.910.000 lei, la cea mai recenta editie a concursului de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), respectiv sesiunea a II-a pe 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.