Peste 600 de credinciosi care au venit la Iasi pentru a se ruga la moastele Sfintei Parascheva au avut nevoie de ingrijiri medicale de la inceputul pelerinajului, iar 25 de persoane au fost transportate la spital, numai in noaptea de miercuri spre joi 300 de oameni solicitand interventia medicilor.

Potrivit unui comunicat al Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, care asigura masurile de ordine publica la pelerinajul de la Iasi, peste 600 de credinciosi care au stat la rand pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva au avut nevoie de ingrijiri medicale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dintre acestia, 25 de persoane au fost transportate cu ambulantele la spital. ”In majoritatea cazurilor, persoanele care au avut nevoie de ingrijiri medicale au acuzat stari de oboseala, lesin si dureri abdominale. Per ansamblu, misiunea de asigurare a ordinii si securitatii publice pe timpul pelerinajului la moastele Sfintei Parascheva s-a desfasurat fara probleme deosebite”, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, Marius Taranu.

El a precizat ca de vineri si pana miercuri 300 de pelerini au necesitat ingrijiri medicale, in timp ce doar in noaptea de miercuri spre joi 335 de oameni au solicitat interventia medicilor. De asemenea, Taranu a spus ca luni noapte credinciosii au stat chiar si 12 ore la coada pentru a se ruga la moaste.

In prezent, potrivit sursei citate, coada celor care asteapta sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi se intinde pe un kilometru, oamenii fiind nevoiti sa stea aproape patru ore la rand.

Moastele urmeaza sa fie reintroduse in catedrala ieseana joi seara.

Reprezentantii Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau mai arata ca doi barbati, in varsta de 38 si 42 de ani, din Iasi, au fost amendati cu 300, respectiv 500 de lei, pentru tulburarea ordinii si linistii publice in timpul pelerinajului. De asemenea, un tanar de 19 ani, din Piatra-Neamt, a fost amendat cu 100 de lei, dupa ce a fost prins cersind in zona.

Peste 5.000 de persoane au asistat, miercuri, la Liturghia de Sfanta Parascheva oficiata in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi, la final pelerinilor fiindu-le impartite aproximativ 50.000 de sarmale. In timpul slujbei, aproximativ o suta de angajati ai societatii iesene Fortus, aflata in insolventa, au protestat in fata Catedralei Mitropolitane, cerand acordarea salariilor restante din ultimii trei ani.

Totodata, pana miercuri dimineata, aproximativ 125.000 de credinciosi s-au inchinat la racla cu sfintele moaste.

Citeste si:
Pelerinaj în Capitală la Moaștele Sfântului Nicolae
Pelerinaj în Capitală la...

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seara, intr-o procesiune, din Catedrala Mitropolitana din Iasi, fiind apoi asezate intr-un baldachin in curtea lacasului de cult. Tot vineri seara, au ajuns cu avionul la Iasi, de la Manastirea "Simonos Petras" din Sfantul Munte Athos, moastele Sfintei Mironosite si Intocmai cu Apostolii Maria Magdalena, asezate intr-o racla in care se afla si un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Duminica, au fost aduse la Catedrala Mitropolitana ieseana, de la Bucuresti, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.